Άγριο κυπαρίσσι

Επιστημονική ονομασία: Cupressus sempervirens L

Τοπική ονομασία: Κυπαρίσσι (Common Cypress)

Ένα από τα πιο γνωστά δέντρα είναι το κυπαρίσσι, το οποίο το συναντάμε σε πολλές περιοχές. Μία από τις πιο διαδεδομένες περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση σε κυπαρίσσι, είναι η Κέρκυρα.

Το κυπαρίσσι είναι ένα αειθαλές δέντρο, που φτάνει τα 100 πόδια, έχοντας μικροσκοπικά σκούρα πράσινα φτερά φύλλα και αρσενικούς και θηλυκούς κώνους. Το βότανο συγκεντρώνεται την Άνοιξη. Ιθαγενής στο Μεξικό, η κυπαρίσσια Montezuma μοιάζει λίγο με τα γιγαντιαία κυπαρίσσια, με καφέ φλοιό, λαμπερό μπλε-πράσινο φύλλωμα και κωνικούς καρπούς.

Χαρακτηρίζεται από διάφορες ευεργετικές ιδιότητες . Χρησιμοποιείται ενάντια στις ασθένειες του φλεβικού συστήματος (κιρσώδεις φλέβες) με αποτέλεσμα τη συστολή αιμοφόρων αγγείων και την ενδυνάμωση των φλεβών. Επιπλέον, χρησιμοποιείται έναντι της διάρροιας.

Το άγριο κυπαρίσσι είναι ένα από τα βασικότερα συστατικά του DETOX DEOTIC 30 Liquid και το ένθετο είναι μια ευγενική χορηγία της PHARMA FSC

Εκτός από τα πιο πάνω, το αγριοκυπαρίσσι, διαθέτει στυπτικές, αντισπασμωδικές, αντισηπτικές και αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες. Επιπλέον, παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν ως αποτρεπτικό για το βήχα, τη βρογχίτιδα, το κοκκύτη, αλλά και ως αλοιφές για κιρσούς και αιμορροΐδες. Χρησιμοποιείται επίσης, ως καθαριστικό ποδιών, για καταπολέμηση της υπερβολικής εφίδρωσης, πονόλαιμου, κ.α.

Τα συστατικά που οφείλονται στις ευεργετικές ιδιότητες είναι το πηκτικό έλαιο και οι τανίνες. Τα μέρη του δέντρου που κυρίως χρησιμοποιούνται για να παρέχουν τις φαρμακευτικές ιδιότητες είναι οι κώνοι και τα κλαδιά.

Όπως σε όλα τα βότανα, πριν από τη χρήση του βοτάνου είναι απαραίτητη η συνομιλία και η έγκριση του προσωπικού γιατρού, για τυχόν παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει.

Βιβλιογραφία

  1. https://www.cloverleaffarmherbs.com