Άγχος,κατάθλιψη,διατροφή και οξειδωτικό στρες.

Tο οξειδωτικό στρες εμπλέκεται συνεχώς στην παθογένεση διαφόρων ψυχιατρικών διαταραχών.

Ο λόγος είναι ότι απ’ όλα τα ανθρώπινα όργανα ο εγκέφαλος έχει συγκριτικά μεγαλύτερη ευπάθεια στις επιδράσεις του οξειδωτικού στρες. Μάλιστα, οι εγκεφαλικές βλάβες στην περίπτωση αυτή είναι σχετικά μη αναστρέψιμες! Τα ευρύτερα βιβλιογραφικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι το οξειδωτικό στρες σχετίζεται τόσο με τη σχιζοφρένεια όσο και με τη νόσο Alzheimer και φυσικά με την κατάθλιψη.

Για τις διπολικές διαταραχές και την κατάθλιψη, οι θεωρίες περί εμπλοκής προ-οξειδωτικών παραγόντων υποστηρίζονται από βιοχημικές, γενετικές, φαρμακολογικές, προκλινικές θεραπευτικές μελέτες και κλινικές δοκιμές. Και βέβαια, υπέρ της θεωρίας της οξειδωτικής παθοφυσιολογίας υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις τόσο σε ζωικά μοντέλα όσο και σε πειράματα σε ανθρώπους.

Ο Wang και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν σαφώς ότι το οξειδωτικό στρες εμπλέκεται σε οξειδωτικές φθορές στον εγκέφαλοκαι μπορεί να συμβάλει στην παθογενετική διαδικασία ψυχιατρικών παθήσεων όπως η σχιζοφρένεια. Επιπλέον, τα ευρήματά τους υποστηρίζουν ότι η έρευνα στα αντιοξειδωτικά μπορεί να αποτελέσει μια πιθανή εναλλακτική προσέγγιση στη φαρμακολογική διαχείριση των ψυχιατρικών διαταραχών όπως της σχιζοφρένειας και της κατάθλιψης.

Μια πρόσφατη μελέτη επιχείρησε να διερευνήσει τη δραστηριότητα κύριων αντιοξειδωτικών ενζύμων και του οξειδωτικού στρες σε35 γυναίκες με καταθλιπτική διαταραχή (DD). Τα συμπεράσματα ήταν αξιοσημείωτα: οι γυναίκες με καταθλιπτική διαταραχή παρουσίαζαν μειωμένη δραστικότητα του αντιοξειδωτικού ενζύμου GPX1 (P<0,05) και μειωμένη συγκέντρωση GSH (P<0,05). Επίσης, η δραστικότητα της GPX1 συσχετίστηκε θετικά με τη συγκέντρωση της GSH (P<0,05). Ως επακόλουθο, το σύνολο των καταθλιπτικών γυναικών εμφάνιζε αυξημένο οξειδωτικό στρες αλλά και ορισμένα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μεταβολικού συνδρόμου.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Ο οργανισμός διαθέτει ενδογενείς και εξωγενείς αμυντικούς μηχανισμούς κατά του οξειδωτικού στρες. Ενδογενείς μηχανισμοί είναι διάφορα ένζυμα και πρωτεΐνες ενώ οι εξωγενείς είναι τα αντιοξειδωτικά που προσλαμβάνονται με τη διατροφή.

Πως μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχουμε οξειδωτικό στρες;
Η εκτίμηση της δράσης των ελευθέρων ριζών παλαιότερα ήταν δύσκολη, χρονοβόρα και ακριβή. Στις μέρες μας μια αρκετά ακριβή φωτομετρική εξέταση, η οποία γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα (και δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία), παρέχει στους ειδικούς τη δυνατότητα να εκτιμήσουν ποσοτικά τον βαθμό επίδρασης των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό.

Η εξέταση αυτή υπολογίζει την συγκέντρωση των υπεροξειδίων στο αίμα, που σχηματίζονται από την αντίδραση του οξυγόνου με άλλες οργανικές ουσίες και μπορεί να εκτιμήσει το οξειδωτικό δυναμικό του αίματος και να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες που με άλλες εξετάσεις αξιολόγησης δεν ήταν εφικτό να δοθούν.

Αντιμετώπιση
Προσπαθήστενα ελαχιστοποιήσετε τους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως π.χ. κάπνισμα, παχυσαρκία, κακή διατροφή, αντιμετώπιση της υποκείμενης νόσου.

Διατροφικές συμβουλές για λιγότερο οξειδωτικός στρες
-Καταναλώστε σύνθετους υδατάνθρακες, φρούτα, λαχανικά, ψάρια, όσπρια και ελαιόλαδο και λιγότερα ζωικά λίπη, κόκκινο κρέας.
-Ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού την ημέρα και καθημερινή άσκηση είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να αυξήσει την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών.
-Φροντίστε για την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού σας και την πρόσληψη τουλάχιστον 6-8 ποτηριών νερού ημερησίως.
-Επιλέξτε έναν ελαφρύ τρόπο μαγειρέματος των γευμάτων σας, εξασφαλίζοντας έτσι τη διατήρηση των θρεπτικών τους συστατικών. Προτιμήστε το βράσιμο στον ατμό από το βράσιμο σε νερό.
-Προσθέστε στο φαγητό σας φρέσκα αρωματικά βότανα, μπαχαρικά και καρυκεύματα, που αυξάνουν την αντιοξειδωτική προστασία.
-Καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες σκόρδου και κρεμμυδιού με το φαγητό, αφού περιέχουν πολύτιμα συστατικά και λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά.
-Χρησιμοποιείτε λεμόνι αντί ξύδι στις σαλάτες σας, λόγω του ότι έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, περιέχει βιταμίνη C και βοηθάει στην απορρόφηση ανόργανων στοιχείων που βρίσκονται σε λαχανικά, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος.
-Δοκιμάστε να εντάξετε στη διατροφή σας τον λιναρόσπορο, τα ξηρά δαμάσκηνα, τα πράσα, το μπρόκολο, το ρόδι, τα καρύδια.