Άνηθος

Αντιφλεγομικό, διουρητικό, στομαχικό, αρωματικό

Επιστημονική ονομασία: Anethum Graveolens της οικογένειας των Umbelliferae

Χρήσιμα μέρη: σπόροι, φύλλα, άνθη και ρίζες

ΧΡΗΣΕΙΣ: Ο άνηθος χρησιμοποιείται σαν αγωγή για τα πιο κάτω:

  • Στομαχικές διαταραχές
  • Προβλήματα ούρησης
  • Πέτρες στα νεφρά
  • Αϋπνία
  • Κολικούς νεφρών
  • Δυσπεψία

Αποτελεί ένα εξαίρετο καταπραϋντικό για το φούσκωμα των εντέρων- και ειδικά στα παιδιά- και ανακουφίζει γρήγορα τους κολικούς των εντέρων που συνήθως συνοδεύουν το φούσκωμα. Επίσης το τσάι από άνηθο ή από το έκχυμα  των σπόρων σε κρασί σε παραδοσιακές συνταγές για αναστατωμένα στομάχια. Ανοίγει την όρεξη, καταπολεμά την αϋπνία και είναι ότι καλύτερο για την κακοσμία του στόματος.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:                              

Αφέψημα: βράζουμε δύο κουταλάκια σπόρους σε 1 λίτρο ζεστό νερό για 10-15 λεπτά. Πίνουμε, από μισό φλιτζάνι , 1-2 φορές την μέρα , σε μικρές γουλιές.

Νερό από άνηθο: αφήνουμε τα κλωνάρια με άνθη άνηθου να μουλιάσουν όλη την νύχτα, σε θερμοκρασία δωματίου. Πίνουμε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ:

Στα φαρμακεία μπορούμε να βρούμε αποσταγμένο νερό άνηθου. Μια πολύ ωραία ιδέα χρήσης του άνηθου είναι:  Σ΄ ένα μπουκάλι (παρθένο) ελαιόλαδο βάζουμε ένα κλωνάρι δεντρολίβανου και τρία κλωνάρια άνηθου και τα αφήνουμε αρκετές μέρες. Το λάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα μαρινάτα, στα ψητά ψάρια και σε σαλάτες.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ:

Ο άνηθος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την εγκυμοσύνη , γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Επίσης να αποφεύγεται η συχνή χρήση αφεψήματος με σπόρους άνηθου γιατί μπορεί να προκαλέσει εξασθένηση όρασης.