Ας γνωρίσουμε τα θετικά οφέλη του Guarana

Το γκουαρανά (guarana) προέρχεται από τους σπόρους ενός δέντρου της Νότιας Αμερικής. Επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, το γκουαρανά έχει γίνει ένα δημοφιλές συμπλήρωμα ενέργειας.

Η γκουαράνα (Paullinia cupana) είναι ένα αναρριχητικό φυτό που ευδοκιμεί στα τροπικά δάση του Αμαζονίου. Οι καρποί της εξωτερικά έχουν έντονο κόκκινο χρώμα, αλλά εσωτερικά μοιάζουν με βολβό ματιού. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στα γκουαρανί, μία από τις επίσημες γλώσσες της Λατινικής Αμερικής, το όνομά της σημαίνει «φρούτο σαν τα μάτια των ανθρώπων». Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς λόγους είναι οι καρποί του.

Guarana

Οι ερευνητές πίστευαν κάποτε ότι το ενεργό συστατικό του γκουαρανά ήταν ένα συγκεκριμένο χημικό του φυτού, η γκουαρανίνη. Αργότερα, όμως, ανακάλυψαν ότι ήταν ακριβώς η καφεΐνη. Το γκουαρανά έχει από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις της καφεΐνης που μπορεί να υπάρξουν σε φυτό. Μπορεί να περιέχει περισσότερο από 3,6% μέχρι 5,8% καφεΐνης, ανάλογα με το βάρος του. Ο καφές έχει μόλις 2%.

Ο καφές και τα άλλα ροφήματα με καφεΐνη φαίνεται να αυξάνουν την εγρήγορση, όταν καταναλώνονται όλη την ημέρα. Η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει την πνευματική απόδοση  και αυτοσυγκέντρωση σε ανθρώπους που στερούνται ύπνου

Το γκουαρανά χρησιμοποιείτε σε ενεργειακά ποτά και σε ροφήματα αδυνατίσματος με σκοπό να αυξήσει τις αθλητικές επιδόσεις, να μειώσει την πνευματική και σωματική κόπωση και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Περιέχει μεγάλη δόση καφεΐνης (2 με 3 φορές περισσότερη από τον καφέ). Θέλει προσοχή στη χρήση του, γιατί κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στην καφεΐνη.

Οι καρποί των σπόρων του χρησιμοποιούνται για την παρασκευή διεγερτικού ποτού, που καταναλώνεται ακόμα και ως φάρμακο. Αφότου διαδόθηκε και στον υπόλοιπο κόσμο εκτός Βραζιλίας, χρησιμοποιείτε ως διουρητικό, για να ενίσχυση της ερωτικής επιθυμίας, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, μείωση περιττών κιλών, μείωση της αυξημένης όρεξης για φαγητό, χρόνια κόπωση, ανάρρωση ή αύξηση της αντοχής.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι περιέχει πολλές φυτοχημικές ουσίες που αναζωογονούν, διεγείρουν και τονώνουν το νευρικό και μυϊκό σύστημα, αυξάνουν την έκκριση αδρεναλίνης και μάχονται την οξείδωση.

Σε μια έρευνα που έγινε σε 26 ενήλικες,δόση 37,5mg και 75mg είχε ως αποτέλεσμα καλύτερα αποτελέσματα σχετικά την διάθεση,την μνήμη και την αυτοσυγκέντρωση. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι η δράση αυτή δεν οφείλεται μόνο στην καφεΐνη που περιέχει το Γκουαράνα.

Το γκουαρανά δεν θα πρέπει να συνδυάζεται με:

Αλκοόλ: Μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, πονοκέφαλο και ταχυκαρδία, επειδή το αλκοόλ μειώνει την ταχύτητα μεταβολισμού της καφεΐνης.

Ορισμένα φάρμακα: (π.χ. για το άσθμα, την κατάθλιψη, τον διαβήτη και τις καρδιοπάθειες, αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά και χάπια οιστρογόνων), γιατί καθυστερούν επίσης τη διάσπαση της καφεΐνης από τον οργανισμό προκαλώντας ίδια αποτελέσματα με το αλκοόλ, δηλαδή αυξημένη νευρικότητα, πονοκέφαλο και ταχυκαρδία.

Διεγερτικές ουσίες: Όπως αμφεταμίνες, το φυτικό συστατικό εφεδρίνη (δρα σαν τις αμφεταμίνες και ενίοτε συνυπάρχει με το γκουαρανά) και νικοτίνη. Μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, όπως ταχυκαρδία, υψηλή αρτηριακή πίεση και σοβαρές καρδιακές παθήσεις.

References

1.Auvichayapat P et al. Physiol Behav  2008;93(3):486-91

2.Haskell CF et al. J Psychopharmacol 2007 21(1):65-70