Αυτισμός,διατροφή και οξειδωτικό στρες.

Ο Αυτισμός (ή πιο σωστά οι διαταραχές του φάσματος του Αυτισμού – ASD) είναι μια σειρά σύνθετων νευροαναπτυξιακών διαταραχών που χαρακτηρίζονται από προβλήματα στις κοινωνικές και νοητικές δεξιότητες του ατόμου. Συχνά συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα όπως γαστρεντερικές ενοχλήσεις, προβλήματα ύπνου και δερματικές εκδηλώσεις.

Η αιτιολογία του αυτισμού είναι ετερογενής, καθώς γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες εμπλέκονται στην εμφάνιση και την εξέλιξή του. Γενετικά έχουν προσδιοριστεί μεγάλος αριθμός μεταλλαγμένων γονιδίων που σχετίζονται με τη λειτουργία του Νευρικού Συστήματος, κυρίως του Κεντρικού και του Εντερικού. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όμως είναι αυτοί που κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στην αιτιολογία του, με βασικότερους συντελεστές το μικροβιακό φορτίο του εντέρου , το οξειδωτικό στρες και τη γενικότερη βιοχημική κατάσταση.

Μολονότι, η ακριβής αιτιολογία της διαταραχής δεν έχει διαλευκανθεί, η αλληλεπίδραση εγκεφάλου και εντέρου ξεπροβάλλει – μετά από σειρά ερευνών – σαν κυρίαρχη αιτία.

Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου είναι ούτως ή άλλως ένα γνωστό και καλά μελετημένο αμφίδρομο σύστημα νευροχημικής επικοινωνίας, που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν κυρίως για την αντιμετώπιση λειτουργικών εντερικών διαταραχών. Πολλές έρευνες πλέον, καταδεικνύουν την εμπλοκή του άξονα εντέρου-εγκεφάλου και συγκεκριμένα την επίδραση του εντερικού μικροβιώματος στην τροποποίηση της ανάπτυξης του εγκεφάλου και των συμπεριφορικών προτύπων.

Ο Δρ Τζέιμς Σ. Jill, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας για Ιατρικών Επιστημών College of Medicine , παρουσίασε τη μελέτη , κατά την Αμερικανική Εταιρεία θρεπτικών επιστημών επιστημονικές συνεδρίες στο Πειραματικής Βιολογίας το 2005 στο Σαν Ντιέγκο.

Ο αυτισμός είναι μια διαταραχή νευροαναπτυξιακές χαρακτηρίζεται από εξασθένιση στην κοινωνική αλληλεπίδραση, περιορισμένη γλωσσική κατάκτηση, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, και περιορισμένη συμφέροντα. Συνήθως διαγνωστεί πριν την ηλικία των τριών, η διαταραχή φαίνεται να έχουν αυξηθεί κατά δέκα φορές τα τελευταία 15 χρόνια, τώρα που επηρεάζει περισσότερο από το 30 για κάθε 10.000 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά το γεγονός ότι είναι τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αυτισμού, καμία επιχείρηση δεν αιτιώδης υπάρχουν αποδείξεις. Και που δεν διατίθενται φυσιολογικά ή βιοχημικών δεικτών, η διάγνωση σήμερα γίνεται εξ ολοκλήρου σε μια συμπεριφοριστική βάση.

Ο Δρ Τζέιμς και οι συνεργάτες του μέτρησαν τα επίπεδα στο πλάσμα των μεγάλων ενδοκυτταρική γλουταθειόνη αντιοξειδωτικές και μεταβολικές πρόδρομες ουσίες του σε 95 αυτιστικά παιδιά και 75 παιδιά χωρίς αυτισμό. Γλουταθιόνη επίπεδα (και επίσης ο λόγος μειώνεται σε οξειδωμένη γλουταθειόνη ή redox ratio) ήταν σημαντικά μειωμένη σε αυτιστικά παιδιά, υποδηλώνοντας την παρουσία ενός σημαντικού επιπέδου του οξειδωτικού στρες. Οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν το αντιοξειδωτικό σύστημα αποτυγχάνει να αντισταθμίσει την παραγωγή ή την έκθεση σε ελεύθερες ρίζες. Ομόφωνα τις ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τα ευαίσθητα κύτταρα του εγκεφάλου, του γαστρεντερικού σωλήνα, και το ανοσοποιητικό σύστημα, και οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να συμβάλλουν στην νευρολογική, γαστρεντερικές και ανοσολογικές παθολογία που εμφανίζεται στα αυτιστικά παιδιά.

Δουλεύοντας με ένα μεγαλύτερο αριθμό των αυτιστικών (360) και οι μη-αυτιστικοί έλεγχοι (205), οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν κοινή πολυμορφισμοί σε γονίδια που θα μπορούσαν να επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα αυτές τις μεταβολικές οδούς και να προκαλέσει οξειδωτικό στρες. Τρεις (η catecho-Ο-μεθυλοτρανσφεράση γονίδιο, το γονίδιο transcobalamin ΙΙ, και η γλουταθειόνης-S-τρανσφεράσης γονίδιο M1) βρέθηκαν να είναι σημαντικά αυξημένα σε αυτιστικά παιδιά. Αυτά τα γονίδια είναι διαδεδομένες στο γενικό πληθυσμό, λέει ο Δρ Τζέιμς, και σαφώς δεν «προκαλεί» τον αυτισμό. Ωστόσο, η ίδια και οι συνεργάτες της πιστεύουν συγκεκριμένους συνδυασμούς αυτών και επιπλέον γενετικές αλλαγές θα μπορούσε να προωθήσει τις χρόνιες μεταβολικές διαταραχές εμφανίζονται σε παιδιά και ως εκ τούτου να αυξήσει τον κίνδυνο της διαταραχής.

Φαίνεται λοιπόν ότι τουλάχιστον σε ένα σημαντικό ποσοστό αυτιστικών παιδιών οι μηχανισμοί της φλεγμονής στον εγκέφαλο που πυροδοτείται από την ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων έχουν σημαντικό ρόλο. Δείχθηκε για παράδειγμα, ότι σε πολλά αυτιστικά παιδιά, αλλά και παιδιά με άλλες συμπεριφορικές διαταραχές όπως σύνδρομο υπερκινητικότητας και ελλειματικής προσοχής, σε σχέση με ομάδες φυσιολογικών, υπάρχουν περισσότερες τροφικές δυσανεξίες, αλλεργία και άσθμα. Επίσης, ότι σε παιδιά που εμφανίζουν τη διαταραχή των μαστοκυττάρων, που λέγεται μαστοκυττάρωση (mastocytosis), η πιθανότητα για εμφάνιση διαταραχών φάσματος αυτισμού αυξάνεται κατά 10 φορές σε σχέση με το γενικό πληθυσμό των παιδιών.

Τι είναι το οξειδωτικό στρες και από πού προέρχονται τα συμπτώματά της

Πολύ σύνηθες είναι το άτομο ανάλογα με το είδος του αυτισμού να έχει εμμονές με το φαγητό όπως φόβο για κατανάλωση τροφών με έντονα χρώματα, ανάγκη για ωμοφαγία, ακατάσχετη κατανάλωση τροφών με παντελή έλλειψη του σημείου κορεσμού, αυταπάρνηση για κατανάλωση τροφής με φόβο ότι είναι επιβλαβή, φόβος για το ζεστό, φόβος για το κρύο τρόφιμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά χαμηλά επίπεδα θρεπτικών ουσιών όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και λιπαρά οξέα που προκαλούν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, διαταραχές στο πεπτικό σύστημα, προβλήματα όρασης, αλωπεκία, δερματικές παθήσεις και εξασθένηση του νευρικού συστήματος. Πολλές φορές, οι διαταραχές στο σιτηρέσιο των αυτιστικών ατόμων βελτιώνονται κατά πολύ με την φαρμακευτική αγωγή, όμως, η επιστήμη της διατροφής έχει δείξει πως πολλοί κανόνες διατροφής, διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στον αυτισμό.

Αρχικά, χρειάζεται ισορροπημένη διατροφή ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Μια διατροφή σαν τη μεσογειακή, με πληθώρα φρούτων και λαχανικών, ψαριών, κρέατος και υδατανθράκων φαίνεται ιδανική. Όμως, πολλές φορές ενδείκνυται η περιορισμένη κατανάλωση υδατανθράκων ώστε να αποκατασταθούν τυχόν προβλήματα στα εταιρικά τοιχώματα λόγω των μικροοργανισμών που τρέφονται από άμυλο και σύνθετους υδατάνθρακες. Τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Candida Albicans που πολύ συχνά προσβάλει τα αυτιστικά άτομα προκαλώντας τους διάρροιες και εντερικές δυσλειτουργίες. Στο ίδιο επίπεδο, φαίνεται σωτήρια και η χρήση της καταγίνηκες δίαιτας όπου το λίπος προσφέρει την ενέργεια, οι υδατάνθρακες είναι σε πολύ μικρή δόση και οι πρωτεΐνες επιτρέπονται σε μειωμένη κατανάλωση. Με τη χρήση της παρούσας δίαιτας σε έρευνες έχει λεχθεί σαφή βελτίωση στην κοινωνικότητα των ατόμων, καλύτερο επίπεδο επικοινωνίας και νοητικής αντίδρασης. Βέβαια στα άτομα με ASD χρειάζεται πάντα πλήρη αξιολόγηση και έλεγχος των θρεπτικών στοιχείων που βρίσκονται σε έλλειψη και σε αρκετές περιπτώσεις η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής είναι αναγκαία. Τα άτομα αυτά χρειάζονται πλήρη κάλυψη σε βιταμίνες Β1, Β2, Β6 και Β12 και Α.

Πολλοί υποφέρουν από διαταραχές μεθυλίωσης, μειωμένα επίπεδα γλουταθειόνης καθώς και από οξειδωτικό στρες. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται προσθήκη στη διατροφή βιταμίνης μέθυλ-B12, φολινικού οξέως και τριμεθυλογλυκίνης.

Σε καταστάσεις υπερδιέγερσης (επιθετικότητα, αστάθεια, υπερτονία, σπασμούς) ευεργετικά είναι το μαγνήσιο και η βιταμίνη Β6.

Επιπρόσθετα, θεωρείται ότι οι άνθρωποι με ASD έχουν αλλεργία ή υψηλή ευαισθησία σε τροφές που περιέχουν γλουτένη ή καζεΐνη. Ο οργανισμός, μπορεί να επεξεργαστεί τα πεπτίδια και τις πρωτεϊνες σε τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη και καζεΐνη διαφορετικά από τους άλλους ανθρώπους με αποτέλεσμα την επιδείνωση των συμπτωμάτων. Έτσι η διατροφή χωρίς γλουτένη και χωρίς καζεΐνη (GF/CF) ενδείκνυται για αυτιστικά άτομα. Το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο σίτος,το κριθάρι, η βρώμη, η σίκαλη καθώς και όλα τα παραπροϊόντα τους καθίστανται μη επιτρεπτά προς κατανάλωση. Αυτά τα τρόφιμα όμως εξασφαλίζουν στον οργανισμό πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, έτσι είναι απαραίτητη η κατανάλωση εναλλακτικών διατροφικών πηγών όπως το σουσάμι, όσπρια και κάποια ψάρια. Στο εμπόριο βέβαια υπάρχουν όλα τα τρόφιμα σε gluten free έκδοση.


Autism and Children Who Cannot Detoxify