ΑΥΤΟ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ;

Αν και περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία μας, είναι από τα πιο παρεξηγημένα σιτηρά και δεν επαινείται συχνά για τη διατροφική του αξία. Παρ’ όλα αυτά, το καλαμπόκι παραμένει δημοφιλές σνακ και μας αρέσει πολύ.

Ένα ψητό καλαμπόκι φέρνει αυτομάτως στο νου εικόνες από βραδινές βόλτες σε παραλίες τα καλοκαίρια, που το αγοράζουμε από τους πλανόδιους πωλητές. Το καλαμπόκι πέρα από νόστιμο είναι και υγιεινό, αρκεί να είναι βιολογικό και όχι γενετικά μεταλλαγμένο.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταναλώσετε το καλαμπόκι: να το φάτε ψητό στα κάρβουνα, να το προσθέσετε βραστό στο ριζότο και στις σαλάτες ή να το ψήσετε στη σχάρα.

Λίγα λόγια για την ιστορία του

Στις 5 Νοεμβρίου 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος γράφει στο ημερολόγιό του ότι οι άνδρες του είδαν ένα νέο φυτό στην Κούβα, που οι ντόπιοι ονομάζουν μαχίζ. Ήταν το γνωστό μας καλαμπόκι (Zea Mays, η επιστημονική του ονομασία), ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά της διατροφικής αλυσίδας στις μέρες μας.

Το καλαμπόκι (kalambok στα αλβανικά) είναι φυτό που κατάγεται από την Αμερικανική Ήπειρο και συγκεκριμένα από το Μεξικό. Αρχαιολογικές έρευνες ανακάλυψαν σπόρους άγριου καλαμποκιού ηλικίας 80.000 χρόνων σε ανασκαφές που έγιναν στην πόλη του Μεξικού και 5.600 ετών στην πολιτεία του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ. Έχει αποδειχθεί ότι το φυτό αυτό καλλιεργούνταν από τους Αζτέκους, τους Μάγιας και τους Ίνκας.

Μετά την ανακάλυψη της Αμερικής, η καλλιέργειά του διαδόθηκε στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ευρώπη, το έφεραν είτε οι Ισπανοί (Κολόμβος ή Κορτές) είτε οι Πορτογάλοι θαλασσοπόροι.

Θρεπτική αξία

Η υψηλή περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες μας εξασφαλίζει εξαρχής το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην πρόληψη ασθενειών του πεπτικού όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες, καθώς και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο καλαμπόκι επίσης λειτουργούν ως αντικαρκινικοί παράγοντες και δρουν προληπτικά στη νόσου του Alzheimer.

Τα καροτενοειδή  λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, προστατεύουν τα υγιή κύτταρα των ματιών ενάντια στις ακτίνες υψηλής ενέργειας που αντιστοιχούν στο μπλε ιώδες φως και είναι υπεύθυνες για παθολογίες του αμφιβληστροειδούς. Η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη προστατεύουν τα μάτια από χρόνιες παθήσεις, όπως τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνουμε τροφές που είναι γενικότερα πλούσιες σε καροτενοειδή.

Στα 100 γραμμάρια καλαμποκιού, οι θερμίδες φτάνουν τις 365, οπότε προσοχή στην κατανάλωσή του για λόγους… γραμμής

Το καλαμπόκι δεν καταναλώνεται ωμό, καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να διασπάσει την κυτταρίνη που εντοπίζεται στους σπόρους του, οπότε το μαγείρεμά του είναι απαραίτητο. Ωστόσο, το ωμό καλαμπόκι περιέχει στοιχεία (βιταμίνη C, μαγνήσιο, σίδηρο και φώσφορο), που όμως χάνονται με το μαγείρεμα.

Αν βρεθείτε σε πανηγύρι προτιμήστε καλύτερα καλαμπόκι για το σνακ της βραδιάς, παρά το «μαλλί της γριάς».