ΒΑΣΙΚΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ

Έχετε αργήσει να πάτε τα παιδιά στο σχολείο και θα καθυστερήσετε να φτάσετε στη δουλεία σας.  Φοβάστε ότι δεν θα προλάβετε να πάτε το απόγευμα μετά το γραφείο στο σούπερ μάρκετ?

Όταν όλα γίνονται τόσο γρήγορα καθημερινά, αποφασίστε  να βελτιώσετε την κατάσταση και , φυσικά , να διώξετε το στρες.  Αυτό που χρειάζεστε είναι μερικές απλές, φυσικές  και λογικές τεχνικές που θα εφαρμόσετε όταν αισθάνεστε ότι το στρες σας πνίγει.

Τρώτε για να καταπολεμήσετε το στρες

1.       Καθίστε στο τραπέζι για να φάτε και μασάτε καλά.  Μην τρώτε όσο δουλεύετε στο γραφείο ή διαβάζετε.  Όταν το σώμα είναι σε ένταση και νιώθετε αγχωμένοι, το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε  είναι να φάτε και μάλιστα γρήγορα, υποστηρίζουν ειδικοί επιστήμονες.  Αν τρώτε στα πεταχτά, δεν μασάτε καλά το φαγητό σας και έχετε περισσότερες πιθανότητες να φάτε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεστε.

2.       Τρώτε λίγες ποσότητες και πιο συχνά για να ενισχύσετε την ενέργεια σας, αλλά και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.  Έτσι, αποφεύγετε να παραφορτώσετε τον οργανισμός  σας με φαγητό και σίγουρο ότι οι πολλές φορές και οι μικρές ποσότητες δεν θα σας αφήσουν να νιώσετε πεινασμένοι καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας.

3.       Συμπεριλάβετε λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους στην καθημερινή σας διατροφή.  Όλα αυτά περιλαμβάνουν απαραίτητα λιπαρά οξέα που σας βοηθούν να μειώσετε το στρες.

4.       Μειώστε τη ζάχαρη.  Προκαλεί μεταπτώσεις στη διάθεση σας όπως και το στρες.  Έτσι, όταν αυτά τα δύο συνυπάρχουν , δημιουργούνται προβλήματα.

5.       Μειώστε το αλάτι.  Όπως το στρες, έτσι και το αλάτι μπορεί να ανεβάσει την πίεση του αίματος.

6.       Διαλέξτε ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες.  Πολύσπορα προϊόντα (ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά) ενισχύουν την απελευθέρωση της σεροτονίνης, που βοηθά να μην έχετε μεταπτώσεις στη διάθεσή σας.

7.       Συμπεριλάβετε βιταμίνη Β6 στη διατροφή σας (βρίσκεται στη μαγιά, τα αυγά, το κοτόπουλο), μαγνήσιο (βρίσκεται στα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τις πολύσπορες τροφές) και ψευδάργυρο (βρίσκεται στα θαλασσινά, στους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους ).  Όλα αυτά βοηθούν να μειώσετε το στρες.

8.       Παίρνετε μια καλής ποιότητας πολυβιταμίνη με επιπλέον θρεπτικό συστατικά – πάντα μετά από συμβουλή γιατρού.  Το σώμα απορροφά πολύ γρήγορα τις αποθήκες των βιταμινών και των άλλων ιχνοστοιχείων όταν βρίσκεται σε κατάσταση άγχους.


ΑΜΕΣΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΕΤΕ ΤΟ ΣΤΡΕΣ

Δοκιμασμένες τεχνικές για κάθε ώρα.  Απλά υιοθετήστε τες και προσαρμόστε τες  να ταιριάζουν στις ανάγκες σας.

1.       Ξεκουράστε τους ώμους και τα μπράτσα σας .

Απλώστε τα χέρια σας μπροστά με τα μπράτσα στο επίπεδο των ώμων, σπρώχνοντας τις παλάμες σας μπροστά.  Κρατήστε για 10-20 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε 3-5 φορές.

2.       Ξεκουράστε τον κουρασμένο αυχένα και τους ώμους σας.

Σηκώστε τους ώμους προς τα επάνω, να πλησιάσουν τα αυτιά σας, και κρατήστε τη στάση για 5-10 δευτερόλεπτα.  Επαναλάβετε 5-10 φορές.

3.       Τεντώστε τους μυς του αυχένα.

Κοιτάξτε ευθεία μπροστά και τραβήξτε το ένα αυτί μαλακά προς τους ώμους σας .  Κρατήστε για 10 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε και από την άλλη πλευρά.  Κάντε το για 3-5 φορές την κάθε πλευρά.

4.       Τεντώστε την πλάτη σας.

Βάλετε τις παλάμες χαμηλά στη μέση σας.  Πιέστε μαλακά, κρατώντας το κεφάλι και τον λαιμό ακίνητους.  Κρατήστε για 30 δευτερόλεπτα και χαλαρώστε.


Φροντίστε να έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο το πρωί χωρίς άγχος, για να ξεκινήσετε καλά την ημέρα σας.

Επιβραβεύετε τον εαυτό σας κάθε φορά που καταφέρνετε να διώξετε το στρες και επικεντρωθείτε σε όσα σας κάνουν να αισθάνεστε άγχος.  Διώξτε τα από το μυαλό σας.

Το γέλιο χαλαρώνει τους μυς και σας βοηθά να αντιμετωπίσετε θετικά την ψυχολογική πίεση.