Βολβός κρεμμυδιού

Τι είναι το κρεμμύδι

Το κρεμμύδι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά τόσο για την γεύση του όσο και για το άρωμά του.  Συγκεκριμένα, ο βολβός του χρησιμοποιείται  για κατανάλωση, αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Βολβός κρεμμυδιού

Ο βολβός του κρεμμυδιού είναι οι διογκωμένες βάσεις των φύλλων, οι οποίες περιέχουν στοιχειώδη κωνικά στελέχη. Ο βολβός διαφέρει στο χρώμα, το μέγεθος και το σχήμα, ανάλογα με την ποικιλία.

 

Ιστορία

Σύμφωνα με βοτανολόγους, το κρεμμύδι  προέρχεται από τις περιοχές γύρω από την Περσία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Το κρεμμύδι έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια και εξακολουθεί να είναι δημοφιλές και σήμερα. Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν την σφαιρική του μορφή γιατί (όπως έλεγαν) συμβόλιζε την αιώνια ζωή. Το κρεμμύδι είναι μέλος της οικογένειας των Κρίνων και συχνά αποκαλείται ο «βασιλιάς των λαχανικών», λόγω της πικάντικης και έντονης γεύσης του. Θεωρείται ευρέως διάσημο και χρησιμοποιείται στις κουζίνες όλων των χωρών.

Οφέλη

Παράλληλα, οι θεραπευτικές του ιδιότητες το έκαναν γνωστό, γιαυτό εμπεριέχεται σε πολλά συμπληρώματα υγείας και ευεξίας . Οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι οι εξής:

 1. Εξαιρετικά ισχυρό αντιοξειδωτικό: Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι σχετίζεται με πρόληψη του καρκίνου. Συγκεκριμένα, αποτελεί την πλουσιότερη πηγή κερκετίνης, μιας αντιοξειδωτικής ουσίας (περιέχεται μόνο στο φρέσκο, στο κίτρινο και στο κόκκινο κρεμμύδι, όχι στα λευκά κρεμμύδια) η οποία συμβάλλει στη πρόληψη του καρκίνου και συγκεκριμένα του στομάχου.
 2. Βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος
 3. Μειώνει τη κακή χοληστερόλη (LDL)
 4. Αυξάνει την «καλή» HDL χοληστερόλη
 5. Μείωση του σακχάρου στο αίμα :Πειραματικά και κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι το αλλυλ-προπυλ-δισουλφίδιο (C6H12S2 ) είναι υπεύθυνο για το σκοπό αυτό και χαμηλώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνοντας την διαθέσιμη ποσότητα της ελεύθερης ινσουλίνης.
 1. Μείωση υψηλών επιπέδων αρτηριακής πίεσης
 2. Πρόληψη αρτηριοσκλήρυνσης και διαβητικής καρδιοπάθειας
 3. Καλή λειτουργία γαστρεντερικού συστήματος: Η κανονική κατανάλωση κρεμμυδιών, από δύο έως περισσότερες φορές την εβδομάδα, συνδέεται με ένα σημαντικά μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.
 1. Θεραπεία χολέρας
 2. Αντιμετώπιση τριχόπτωσης: Μια μελέτη έχει δείξει ότι η εφαρμογή χυμού κρεμμυδιών στο κρανίο μας 2 φορές την εβδομάδα για 2 μήνες, θα προκαλέσει επαναληπτική αύξηση (επανάκτηση) της τρίχας
 1. Επούλωση για μώλωπες
 2. Αντιμετώπιση ακμής : Ο χυμός κρεμμυδιών που αναμιγνύεται με ελαιόλαδο ή μέλι λέγεται ότι είναι η καλύτερη θεραπεία για την ακμή
 3. Ενίσχυση της υγείας των οστών
 4. Αντι-φλεγμονώδη και αντι-βακτηριακή δραστηριότητα
 5. Πρόληψη για διαταραχές δοντιών
 6. Ενίσχυση της σεξουαλικότητας

 

 

Συνιστώμενη δόση

Σύμφωνα με έρευνες η συνιστώμενη δόση είναι μισό κρεμμύδι ημερησίως, σε όλες τις μορφές (είτε ωμό, είτε τσιγαρισμένο είτε στο φούρνο είτε στα κάρβουνα).

 

Βιβλιογραφία

 1. Κούμπλα, Μ., 2015. Καλλιέργεια και θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου, κρεμμυδιού, πράσου.
 2. Κανάκης Γ. A., 2005. Γενική Λαχανοκομία. Εκδόσεις Αγροτύπος Α.Ε., σελ. 336. Αθήνα.
 3. Βρέλλη, Α.Θ., 2015. Μελέτη-ανάδειξη ιδιαιτεροτήτων των ελληνικών παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων.