Γιατί είναι πολύ σημαντική η πρωινή γυμναστική;

 

Γιατί είναι πολύ σημαντική η πρωινή γυμναστική;

Η πρωινή άσκηση προσφέρει σωματική και ψυχική ικανοποίηση:

• Οι ασκήσεις αντοχής (jogging, ποδήλατο κ.α) μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό σας έως και για 48 ώρες, γι’ αυτό είναι ένας καλός λόγος να ξεκινήσετε τη μέρα σας με γυμναστική, εξασφαλίζοντας έτσι το κάψιμο θερμίδων όλη την υπόλοιπη μέρα σας. Οι ασκήσεις αντοχής επίσης είναι σημαντικές για την δημιουργία μιας καλής φυσικής κατάστασης στο τρέξιμο αλλά και για την αποφυγή τραυματισμών.
• Η άσκηση επίσης προάγει την έκκριση ενδορφινών στον εγκέφαλο, οποίες μας γεμίζουν δύναμη, ευεξία, ενέργεια, αυξάνουν τη διάθεση, μειώνουν τη νευρικότητα και το άγχος. «Διεγείροντας» αυτές τις ορμόνες το πρωί σας βοηθά να αντιμετωπίσετε περισσότερο θετικά την ημέρα που μόλις ξεκινά ενώ η πνευματική σας διαύγεια και η καλύτερη απόδοση θεωρούνται δεδομένες καθώς ο εγκέφαλός σας θα έχει οξυγονωθεί αρκετά μετά την άσκηση και θα αποδίδετε παντού καλύτερα, βάζοντας μάλιστα τέλος στην καραμέλα που λέει πως η άσκηση το πρωί θα εξαντλήσει και το τελευταίο απόθεμα ενέργειας και θα σας μετατρέψει σε «ζόμπι του γραφείου».

Προγραμματίστε το γεύμα σας πριν τη προπόνηση

Αν διαπιστώσετε ότι έχετε περισσότερη ενέργεια καταναλώνοντας κάτι πριν τη πρωινή σας γυμναστική, προγραμματίστε τι θα φάτε για πρωινό, από βραδύς. Οι περισσότερες, βέβαια, έρευνες δείχνουν ότι η αερόβια άσκηση το πρωί, πριν το πρώτο γεύμα της ημέρας έχει καλύτερα αποτελέσματα. Δύο είναι οι κύριες πηγές καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας και για την σύσπαση των μυών κατά τη διάρκεια της άσκησης, και αυτές είναι οι υδατάνθρακες με τη μορφή του γλυκογόνου στους μύες και τα λίπη με τη μορφή λιπαρών οξέων.

Το πρωί τα επίπεδα τουγλυκογόνου στο σώμα μας βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι από το τελευταίο κύριο γεύμα το οποίο έχει καταναλωθεί το προηγούμενο μεσημέρι και από το ελαφρύ βραδινό έχουν μεσολαβήσει αρκετές ώρες, το σώμα μας έχει χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες που έχουμε προσλάβει, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα το πρωί να ξοδεύει ενέργεια από τις αποθήκες του λίπους του. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, αφού οι καύσεις του λίπους μπορεί να είναι έως και 3 φορές περισσότερες τις πρωινές ώρες τις ημέρας.