Γιατί η θρεπτική πυκνότητα είναι πολύ σημαντική;

Γιατί η θρεπτική πυκνότητα είναι πολύ σημαντική;

Η ενεργειακή πυκνότητα είναι ουσιαστικά η ενέργεια που υπάρχει σε κάθε γραμμάριο τροφής. Αυξάνεται από το λίπος μιας τροφής, περισσότερο από ό,τι με τους υδατάνθρακες ή την πρωτεΐνη, ενώ αντίθετα το νερό και οι φυτικές ίνες μειώνουν την ενεργειακή πυκνότητα.

Οι τροφές με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα χαρακτηρίζονται από περισσότερες θερμίδες σε μικρότερη ποσότητα τροφής, ενώ αυτές με χαμηλό ED περιέχουν λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα. Στην πρώτη περίπτωση, οι μικρές μερίδες ενδεχομένως να μη σε χορτάσουν, όπως στη δεύτερη.

Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Υπολόγισέ τη

Διαίρεσε τον αριθμό των θερμίδων μιας τροφής με το βάρος της σε γραμμάρια π.χ. η πυκνότητα ενέργειας ενός σάντουιτς 180 γραμμαρίων με 360 θερμίδες είναι 360/180 = ED 2 (μέτρια).

Τι να επιλέξεις

Είναι καλύτερα να επιλέγεις κυρίως προϊόντα με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα (από 0.6-1.5), μερικά μέτριου ED (από 1.6-4) και μικρές ποσότητες υψηλού (πάνω από 4). Οι υδατάνθρακες έχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ τα λίπη σκαρφαλώνουν ως τις 9 θερμίδες/γραμμ. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσεις όλα τα προϊόντα με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, αλλά να συνδυάζεις μικρότερες ποσότητες αυτών, με μεγαλύτερες τροφών χαμηλού ED, έτσι ώστε να έχεις τον έλεγχο της ενέργειας της διατροφής σου.

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στα σύγχρονα προβλήματά υγείας, όπως η καθιστική ζωή, το στρες και ο μη επαρκής ύπνος. Ωστόσο, οι ανεπάρκειες σε μικροθρεπτικά συστατικά εμφανίζονται όλο και περισσότερο ως ένα σημαντικό υποκείμενο πρόβλημα χρόνιων παθήσεων. Πολλοί πιστεύουν ότι οι διατροφικές ανεπάρκειες είναι ένα πρόβλημα των αναπτυσσόμενων χωρών αλλά αυτό στην πραγματικότητα έχει παρερμηνευτεί.

Η διατροφή μας είναι πλούσια σε θερμίδες, αλλά είναι θρεπτικά φτωχή: τα είδη τροφίμων που τρώμε κάθε μέρα είναι πλούσια σε σάκχαρα, εξευγενισμένα δημητριακά και βιομηχανικά επεξεργασμένα έλαια, ενώ είναι απογυμνωμένα από βιταμίνες και ανόργανα άλατα και άλλες ενώσεις που προάγουν την υγεία. Το αποτέλεσμα είναι μια υψηλή επικράτηση θρεπτικών ανεπαρκειών.

Σύμφωνα με ανάλυση χρησιμοποιώντας δεδομένα NHANES (εξετάζοντας την πρόσληψη τροφίμων σε πάνω από 16.000 Αμερικανούς άνω των 2 ετών) το:

  • 70% του πληθυσμού δεν καταναλώνει αρκετή βιταμίνη D,
  • 60% δεν καταναλώνουν αρκετή βιταμίνη Ε,
  • 45% δεν καταναλώνει αρκετό μαγνήσιο,
  • 38% δεν καταναλώνουν αρκετό ασβέστιο,
  • 34% δεν καταναλώνει αρκετή βιταμίνη Α,
  • 25% δεν καταναλώνουν αρκετή βιταμίνη C,
  • 8% δεν καταναλώνει αρκετή βιταμίνη Β6,
  • 8% δεν καταναλώνει αρκετό φυλλικό,
  • 8% δεν καταναλώνει αρκετό ψευδάργυρο
  • και ένα μικρότερο ποσοστό (λιγότερο από 6%) δεν καταναλώνει αρκετή θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β12, φωσφόρου, σιδήρου, χαλκού και σεληνίου.

Τι σημαίνουν αυτές οι ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών για την υγεία μας;

Τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Συγκεκριμένες ελλείψεις έχουν συνδεθεί με ένα τεράστιο φάσμα προβλημάτων όπως: σιδηροπενική αναιμία (ανεπάρκεια σθδήρου), καρδιακή νόσο (ανεπάρκεια φυλλικού οξέος οδηγεί σε υψηλή ομοκυστεΐνη και μειωμένη ενδοθηλιακή λειτουργία), μεγαλύτερη ευαισθησία σε λοιμώξεις

(ανεπάρκεια ψευδαργύρου οδηγεί σε μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού), αυτοάνοσα νοσήματα, θυρεοειδικές διαταραχές (ανεπάρκεια ιωδίου οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό και βρογχοκήλη), προβλήματα όρασης (ανεπάρκεια βιταμίνης Α οδηγεί σε κακή αμφιβληστροειδή υγεία), συγγενείς ανωμαλίες (ανεπάρκεια βιταμίνης Α και φυλλικού οξέος οδηγούν σε ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα και άλλες επιπλοκές) και καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλων καρκίνων (ανεπάρκεια σε βιταμίνη D και σελήνιο οδηγεί σε αυξημένο κυτταρικό πολλαπλασιασμό και μειωμένη διαφοροποίηση και την απόπτωση), απλά για να αναφέρω μερικά!