Γιατί πεινάς συνεχώς; Όχι, δεν είναι αυτό που νομίζεις!

Συχνά συγχέουμε την πείνα με την όρεξη. Ωστόσο πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις, εφόσον η πείνα είναι η φυσική μας ανάγκη για τροφή και συνήθως προέρχεται όταν έχουμε να φάμε πάνω από 3 ώρες. Το σώμα μας σε αυτή τη κατάσταση ξεκινά να διαμαρτύρεται με γουργουρητά στο στομάχι, ζάλη, χαμηλή ενέργεια κ.ά., με αποτέλεσμα να θέλουμε να φάμε ότι βρούμε μπροστά μας.

Αυτό μπορεί να αποτραπεί τροφοδοτώντας τον οργανισμό μας κάθε 3 ώρες περίπου με την απαραίτητη ενέργεια. Η όρεξη από την άλλη είναι η επιθυμία μας για φαγητό χωρίς το σώμα μας να το έχει πραγματικά ανάγκη.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γνωστό συναίσθημα της ικανοποίησης μετά από την κάλυψη της ανάγκης μας για φαγητό όταν πεινάμε, σε αντίθεση με το ενοχικό συναίσθημα που βιώνουμε μετά την κάλυψη της ¨λιγούρας¨ μας.

Η όρεξη χειραγωγείται από διάφορες καταστάσεις όπως όταν βιώνουμε άγχος, όταν χρησιμοποιούμε το φαγητό ως μέσο διασκέδασης, όταν είμαστε στεναχωρημένοι, όταν βαριόμαστε κ.ά., αλλά και από διάφορες αισθήσεις όπως η όσφρηση και η όραση, διότι όταν εκτεθούμε σε ένα λαχταριστό πιάτο με ευχάριστες ευωδιές το σώμα μας θα θέλει να το καταναλώσει ακόμα και αν πριν μια ώρα κατανάλωσε ένα χορταστικό γεύμα.

Φαίνεται λοιπόν ότι υπέρβαρα άτομα που ¨παλεύουν¨ για την απώλεια λίγων κιλών, συχνά δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο έλεγχος της λιγούρας τους.

Η πρόσληψη τροφής στον άνθρωπο δεν έχει μόνο βιολογική αξία αλλά και ψυχική. Αυτό συμβαίνει διότι η τροφή ικανοποιεί μια βασική ενστικτώδη ανάγκη που περιλαμβάνεται στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης.
Όπως όλα τα ένστικτα, έτσι κι αυτό, έχει λειτουργικά δύο πλευρές:

μια βιολογική σκοπιμότητα, να συντηρηθεί δηλαδή ο οργανισμός παίρνοντας την αναγκαία καύσιμη ύλη αλλά και μια ψυχική σκοπιμότητα, να ευχαριστηθεί δηλαδή το άτομο με την γεύση ώστε να θελήσει την πρόσληψη τροφής. Η επίγνωση της παραπάνω διαπίστωσης συντελεί στο να μπορεί κανείς να ξεχωρίσει την πείνα από την όρεξη.

Η πρώτη αντιστοιχεί στην βιολογική πλευρά των αναγκών του ανθρώπου. Είναι το μήνυμα που στέλνει ο οργανισμός για να ζητήσει ενέργεια. Αυτό το μήνυμα, μπορούμε να το αισθανθούμε σαν μια αδυναμία ή κούραση. Το μήνυμα “ΠΕΙΝΑΩ” είναι συχνά λανθασμένο.

Η δεύτερη εξαρτάται από την ψυχική διάθεση και αντιστοιχεί στην αισθησιακή ικανοποίηση του ενστίκτου. Ας υποθέσουμε ότι έχετε φάει ένα πλήρες γεύμα και παρ’ όλα αυτά, δύο μόλις ώρες μετά, αισθάνεστε ότι πεινάτε. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό που αισθάνεστε πιθανότατα δεν είναι πείνα αλλά όρεξη. Ελέγξτε τα συναισθήματα σας εκείνη την στιγμή. Θα διαπιστώσετε ότι ένας θυμός, μια στεναχώρια, ένα άγχος κτλ είναι οι αιτίες που σας κάνουν να λέτε στον εαυτό σας ότι «πεινάτε».

Με ποιο τρόπο λοιπόν μπορούμε να ελέγξουμε την όρεξη μας?

► Αποφύγετε τον πειρασμό. Είχατε δύσκολη μέρα και θέλετε να ανταμείψετε τον εαυτό σας με κάποιο γλυκό; Προνοείστε έχοντας μαζί σας ένα σνακ έτσι ώστε να ξεγελάσετε την όρεξη σας και να αποφύγετε να περάσετε μπροστά απ’ το αγαπημένο σας ζαχαροπλαστείο. Καταφεύγετε στο συρτάρι με τις λιχουδιές όταν αναζητάτε κάτι γλυκό.

Ανανεώστε τα ντουλάπια τις κουζίνας σας με πιο υγιεινές επιλογές έτσι ώστε να μην καταφεύγετε σε σοκολάτες και μπισκότα όταν έχετε λιγούρα.

► Αλλάξτε τη σκέψη σας. Βιώσατε μια αποτυχία και θέλετε να καλύψετε το αρνητικό συναίσθημα σας με το φαγητό;

Αλλάξτε τη σκέψη σας! Η συμπεριφορά μας εξαρτάται από τη σκέψη μας. Αλλάξτε λοιπόν τον τρόπο που σκέφτεστε έτσι ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε κάθε δυσκολία με την πρόκληση να γίνεται ακόμη καλύτεροι! Γιατί ότι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς!

► Τρώτε ήρεμα. Όταν είναι η ώρα του φαγητού καλό είναι να μην αποσπάτε την προσοχή σας με κάτι άλλο όπως η τηλεόραση. Σύμφωνα με έρευνες τείνουμε να καταναλώνουμε απερίσκεπτα περισσότερες θερμίδες όταν  είμαστε απασχολημένοι με κάτι άλλο.

► Προνοείστε. Καταναλώστε γεύματα πρωτεϊνούχα και πλούσια σε φυτικές ίνες έναντι επεξεργασμένων τροφίμων για να σας διατηρήσουν περισσότερη ώρα χορτάτους. Οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να διογκώνονται στο στομάχι, καθώς και να επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα, δημιουργώντας έτσι την αίσθηση του κορεσμού για περισσότερη ώρα.

► Μην ξεχνάτε τα σνακ. Ενδιάμεσα των κυρίων γευμάτων σας πρέπει να καταναλώνετε ένα σνακ π.χ. ένα φρούτο, μια μπάρα δημητριακών, ξηρούς καρπούς κ.ά., έτσι ώστε κάθε 3 ώρες να τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας με ενέργεια.
► Ενυδάτωση. Μην αφήνετε τον εαυτό σας αφυδατωμένο. Συχνά η όρεξη μας μπορεί να ξεγελαστεί πίνοντας νερό.

► Άσκηση. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που ασκούνται έχουν καλύτερη αντίληψη της όρεξης τους σε αντίθεση με τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή.

►Bελονισμός.Ο ωτοβελονισμός έχει αποδειχθεί ικανός στο να βελτιώσει την αποδοχή και τη συμμόρφωση των ασθενών στο διαιτητικό τους περιορισμό. Ο ερεθισμός συγκεκριμένων σημείων στο πτερύγιο του αυτιού επηρεάζει τη διατροφική συμπεριφορά του υπέρβαρου ασθενούς, ως εξής:

Ο ωτοβελονισμός:  

  • Μειώνει την όρεξη
  • Αυξάνει το αίσθημα κορεσμού
  • Περιορίζει τις βουλιμικές κρίσεις για γλυκά

Πηγές