Γλυκομανάνη και απώλεια βαρούς

Πολλοί άνθρωποι χρειάζεται να χάσουν βάρος αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί. Τα χάπια διαίτης υποτίθεται πως μπορούν να κάνουν μια δίαιτα πιο αποτελεσματική και ορισμένες φορές περιλαμβάνουν φυτικές ίνες.

Ένα σκεύασμα φυτικών ινών που αναφέρεται που προορίζεται για απώλεια βάρους είναι η γλυκομαννάνη (glucomannan).

Μπορούν πράγματι τα συμπληρώματα φυτικών ινών όπως αυτά που περιέχουν γλυκομαννάνη να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους; Και ποιες είναι οι τυχόν παρενέργειες;

Οι φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες είναι μη βρώσιμοι υδατάνθρακες. Δηλαδή υδατάνθρακες που δεν μπορεί το ανθρώπινο σώμα να αφομοιώσει επειδή δεν έχουν τα κατάλληλα ένζυμα. Διατηρούν ωστόσο την καλή εντερική λειτουργία και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, στη μείωση του σακχάρου του αίματος και να προλάβουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι φυτικές είναι χωρίζονται σε δύο είδη με βάση τη διαλυτότητα του στο νερό. Υπάρχουν οι διαλυτές φυτικές ίνες και μη διαλυτές φυτικές ίνες.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες, απορροφούν νερό και δημιουργώντας ένα φυσικό τζελ το οποίο επεκτείνονται στο στομάχι χωρίς να χωνεύεται εύκολα. Αυτό δίνει την αίσθηση ότι έχουμε χορτάσει, διότι το στομάχι είναι γεμάτο κι έτσι καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες.

Διαλυτές φυτικές ίνες όπως το κόμι γκουάρ, η γλυκομαννάνη και η β-γλυκάνη, σχετίζονται με μειωμένα επίπεδα χοληστερίνης..

Ο λόγος που ερευνήθηκε αυτό το ενδεχόμενο είναι ότι έχει μεγαλύτερη ικανότητα απορρόφησης νερού (ως 50 φορές το βάρος της) από άλλες, πιο παραδοσιακά γνωστές φυσικές ίνες και έτσι μπορεί να σχηματίσει ένα τζελ στο στομάχι με μικρότερη ποσότητα κατανάλωσης. Oι διαλυτές φυτικές ίνες απορροφούν συνήθως 5-25 φορές το βάρος τους σε νερό. Ως εκ τούτου, η συνιστώμενη δοσολογία της γλυκομαννάνης είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με άλλα συμπληρώματα φυτικών ινών.

Μια μελέτη που βρήκε κάποια θετικά αποτελέσματα δημοσιεύθηκε το 2005. Κλήθηκαν 176 παχύσαρκα άτομα να καταναλώσουν είτε ένα διατροφικό συμπλήρωμα με γλυκομαννάνη είτε ένα εικονικό χάπι ενώ έκαναν παράλληλα μια δίαιτα 1.200 θερμίδων.

Τους δόθηκαν διαφορετικά συμπληρώματα φυτικών ινών με γλυκομαννάνη και ορισμένα άλλα που περιείχαν διαφορετικές φυτικές ίνες. Μετά από πέντε εβδομάδες η απώλεια βάρους ήταν περίπου 3-4 κιλά για κάθε άτομο και κάπως μεγαλύτερη για όσους κατανάλωσαν γλυκομαννάνη σε σχέση με το εικονικό χάπι. Οι άλλες φυτικές ίνες δεν προσέφεραν κάτι παραπάνω.