Δίαιτα FODMAP: Η λύση στο φούσκωμα και το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Τα fodmaps είναι μικρής αλύσου υδατάνθρακες όπως ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και αλκοόλες που δεν απορροφούνται επαρκώς από το λεπτό έντερο.

Το ακρωνύμιο ή συντομογραφία «Fodmap» προέρχεται από τις λέξεις Fermentable Oligo-, Di-, Monosaccharides, Polyols που σημαίνει ζυμώσιμοι ολιγο-,δι-,μονο-σακχαρίτες και πολυόλες.

Ο όρος επινοήθηκε για να περιγράψει μια ομάδα μικρής αλύσου υδατανθράκων πως η φρουκτόζη, η λακτόζη, φρουκτο- και γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες (φρουκτάνες και γαλακτάνες) και πολυόλες όπως η σορβιτόλη, η μαννιτόλη,η ξυλιτόλη, η μανιτόλη και άλλες γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες έχουν 3 κοινές λειτουργικές ιδιότητες:0

  • Δεν απορροφώνται επαρκώς από το λεπτό έντερο
  • Είναι μικρά, και επομένως ωσμωτικά – ενεργά μόρια
  • Υπόκεινται σε ταχεία ζύμωση από τα βακτήρια .

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε fodmap υδατάνθρακες μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στα συμπτώματα που προκαλούν τόσο οι λειτουργικές διαταραχές του εντέρου όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου όσο και οι φλεγμονώδης διαταραχές του εντέρου όπως η νόσος του Crohn .

Η διάταση του εντέρου προκύπτει από την βακτηριακή παραγωγή αερίων ως αποτέλεσμα της ζύμωσης την μη αφομοιώσιμων υδατανθράκων.


Σε ορισμένους ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να υπάρχει δυσβίωση της εντερικής μικροχλωρίδας συμπεριλαμβανομένης της θέσης των βακτηριδίων καθώς επίσης και του τύπου των βακτηρίων.

Ένας δεύτερος λόγος για τη διάταση του εντέρου είναι η κατακράτηση υγρών ειδικά στον μικρό εντερικό αυλό, η οποία μπορεί να προκύψει από την ωσμωτική επίδραση των μικρών μορίων που απορροφούνται αργά .


«Δεν θεωρούνται όλοι οι υδατάνθρακες FODMAPs»

Σε ποιους απευθύνεται μία διατροφή χαμηλή σε FODMAPs;

Ο περιορισμός των FODMAPs βελτιώνει συνολικά τα κοιλιακά συμπτώματα καθώς και το κοιλιακό άλγος, το φούσκωμα, τα αέρια και τη διάρροια σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Υπάρχουν μερικές μελέτες στιςοποίες έχει εφαρμοστεί χαμηλή δίαιτα FODMAP για τη βελτίωση και άλλων διαταραχών του γαστρεντερικού πέραν του ΣΕΕ.


Για παράδειγμα, τα συμπτώματα τύπου συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου είναι κοινά σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, με μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης στη νόσο του Crohn από ό, τι σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα.

Παρομοίως, η μείωση της διατροφικής πρόσληψης FODMAP βελτίωσε την παραγωγή και τη συνοχή των κοπράνων σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα.

Επίσης, υπάρχουν λίγες μελέτες παρέμβασης όπου δόθηκε δίαιτα χαμηλή σε FODMAP σε παιδιά με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν μείωση των συμπτωμάτων του γαστρεντερικού σε αυτά τα παιδιά, πιθανόν λόγω της μείωσης του οσμωτικού φορτίου και της παραγωγής αερίου από τη ζύμωση των σακχάρων.

Αν θέλετε να ξεκινήσετε διατροφή καλέστε στο 7000 9024.