Διατροφή του εφήβου

Επένδυση ζωής

Το διαιτολόγιο ενός εβήβου πρέπει να είναι πλήρες. Πλούσιο σε λεύκωμα (γάλα, αβγά, τυρί, άπαχο κρέας, κοτόπουλο) και υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, πατάτες).

Τα φρούτα και τα λαχανικά, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, είναι ανάγκη να συμπληρώνουν τα κύρια γεύματα. Τα λίπη και τα γλυκά είναι σκόπιμο να περιορίζονται σε μικρές ποσότητες. Ο έφηβος πρέπει να αποφεύγει τροφές με χρώματα και συντηρητικά όπως και μεγάλες ποσότητες σοκολάτας και κακάο, γιατί δημιουργούν δυσκοιλιότητα και τροφικές αλλεργίες. Δεν επιτρέπεται να υποβάλλεται σε δίαιτες αδυνατίσματος αλλά ούτε και να σιτίζεται υπερβολικά, με τη δικαιολογία ότι θα αναπτυχθεί καλύτερα. Τα κυριότερα προβλήματα που προκαλέι η απρόσεκτη διατροφή των εφήβων είναι:

α. Η δυσκοιλιότητα, λόγω της απουσίας φρούτων και λαχανικών από το διαιτολόγιο τους. Οι περισσότεροι νέοι αντιπαθούν και τα δύο.

β. Η παχυσαρκία εξαιτίας των κακών συνηθειών που υιοθετεί η οικογένεια στη διατροφή της. Της τάσεις που εμφανίζουν οι μητέρες να ταίζουν πολύ τα νεαρά παιδιά. Της έλλειψης άσκησης, αφού πολλά παιδιά δεν αθλούνται. Του γρήγορου φαγητού.

γ. Η αναιμία, λόγω έλλειψης σιδήρου στο αίμα. Ακόμα και παχύσαρκα παιδιά παρουσιάζουν αναιμία, γιατί αποφεύγουν τροφές που περιέχουν σίδηρο, που απορροφούνται εύκολα (κρόκος αυγού, συκώτι, μοσχαρίσιο κρέας)

δ. Η τροφική αλλεργία. Εμφανίζεται με πόνους στη κοιλία, εμετό, διάρροια. Συνήθως οφείλεται σε φαγητά ή ποτά που περιέχουν συντηρητικά ή χρωστικά. Προκαλεί αλλεργική γαστρίτιδα ή κολίτιδα.

ε. Οι ημικρανίες. Πολλές φορές οφείλονται σε κόκκινο κρασί, χρωστικά (περιέχουν άφθονα στα χοτ-ντογκ) ή συντηρητικά (π.χ. στα κινέζικα φαγητά).

Εξηγήστε στο παιδί σας ότι το μυστικό της φύσης είναι ¨να κάνει την τροφή κορμί¨. Το δυνατό κορμί ¨κτίζεται¨ από τα υλικά που βάζει στο πιάτο του.

ΕΙΜΑΣΤΕ Ο,ΤΙ ΤΡΩΜΕ.