ΕΡΓΟΝOΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Εργονομία είναι η εφαρμοσμένη επιστήμη που έχει ως αντικείμενο τη βελτίωση της ανθρώπινης απόδοσης, υγείας και ευεξίας μέσω της συμβολής στο σχεδιασμό εργαλείων, μηχανών, μεθόδων και περιβάλλοντος εργασίας. Η Εργονομία έχει ως βασική αρχή να θέτει τις ανάγκες και τις δυνατότητες του ανθρώπου-χρήστη στο επίκεντρο του σχεδιασμού. Το αντικείμενο της εργονομίας είναι το «ταίριασμα» των απαιτήσεων τη εργασίας με τον άνθρωπο που την εκτελεί, ο τρόπος που θα σχεδιαστεί και θα προσαρμοστεί ο εργασιακός χώρος στον εργαζόμενο, έτσι ώστε να προληφθούν προβλήματα υγείας και να αυξηθεί η αποδοτικότητά του. Η Εργονομία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πλάνου αποκατάστασης.

Οι επιβαρύνσεις στον εργασιακό χώρο έχουν επιπτώσεις και στην καθημερινότητα του εργαζόμενου, καθώς μειώνουν την ποιότητα της ζωής του και αυξάνουν τα έξοδα τόσο για τον ίδιο (εξετάσεις- θεραπείες) όσο και για τον εργοδότη (αναρρωτική άδεια). Είναι αποτέλεσμα τόσο της λανθασμένης θέσης και χρήσης του εξοπλισμού, όσο και της ελλιπούς ενημέρωσης για την σωστή χρήση του. Συμβαίνουν συνήθως από παραμονή στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα ή από επαναλαμβανόμενες κινήσεις και χαρακτηρίζονται ως τραυματισμοί λόγω επαναλαμβανόμενης καταπόνησης.

Χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τη σωστή χρήση του εξοπλισμού στο χώρο εργασίας.

  • Κάντε συχνά διαλείμματα, ανά 30-45 λεπτά. Αξιοποιήστε το διάλλειμα σας κάνοντας ασκήσεις και διατάσεις.
  • Χρησιμοποιήστε μαξιλάρι για στήριξη της οσφύος, αν δεν διαθέτει η καρέκλα σας.
  • Εάν θέλετε να επιλέξετε γραφείο προτιμήστε standing desk έτσι ώστε να εναλλάσσετε τις θέσεις εργασίας μειώνοντας την παρατεταμένη ίδια θέση.
  • Δεν πρέπει να υπάρχουν αντανακλάσεις στην οθόνη μας, είτε από φυσικό φως είτε από το φωτισμό του δωματίου, γιατί προκαλείται περαιτέρω κόπωση στα μάτια.
  • Η εικόνα στην οθόνη πρέπει να είναι σταθερή και να μην τρεμοπαίζει.
  • Η οθόνη πρέπει να είναι τοποθετημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε το πάνω μέρος της να είναι στο ίδιο ύψος με τα μάτια.
  • Όσο χαμηλότερη ανάλυση επιλέξουμε, τόσο μεγαλύτερα βλέπουμε τα αντικείμενα στην οθόνη μας.
  • Εάν νιώθετε την ανάγκη να πλησιάζετε πολύ στην οθόνη για να δείτε, σκεφτείτε μήπως είναι αποτέλεσμα προβλήματος στην όραση σας.

ΓΙΑΤΙ Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν !!!

Από την Μαρία Καλλένου Φυσικοθεραπεύτρια.
130+1 Ερωτήσεις και Απαντήσεις σε θέματα διατροφής,άσκησης και ψυχολογίας.

Παίρνοντας κάποιος στα χέρια του το βιβλίο αυτό, δυνατόν κατ’ αρχήν να διερωτηθεί τι σχέση μπορεί να έχει το τρίπτυχο διατροφή – άσκηση – ψυχολογία. Πώς ακριβώς μπορεί να συσχετιστούν αυτά τα τρία μαζί; Κι όμως, διαβάζοντάς το, το ερώτημα αυτό μπορεί να απαντηθεί πολύ εύκολα.

Μέσα από τις 130 + 1 ερωτήσεις – απαντήσεις που αναγράφονται σε αυτό το βιβλίο μπορεί ο αναγνώστης να κατανοήσει τη σχέση αυτή και να απαντηθούν ερωτήματα που πιθανόν να τον απασχολούν. Κρύβουν αλήθειες αλλά και πραγματικότητες που αφορούν τον καθένα μας και που επηρεάζουν άμεσα τον τρόπο ζωής μας αλλά και την καθημερινότητά μας.