Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

 

Το ιστορικό της ανακάλυψης της νόσου

Ο Δρ Χασιμότο γεννήθηκε στην Iga-Ueno το 1881 και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Kyushu Imperial University. Το 1912, περιέγραψε πρώτος την χρόνια διαταραχή του θυρεοειδούς με διάχυτη λεμφοκυτταρική διήθηση, ίνωση και ατροφία του παρεγχύματος. Είχε τότε χαρακτηριστεί ως το «Struma Lymphomatosa», που αναφέρεται τώρα ως χρόνια θυρεοειδίτιδα ή «νόσος του Χασιμότο»

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι πάθηση που ανήκει σε μια μεγάλη κατηγορία νοσημάτων που λέγονται αυτοάνοσα νοσήματα. Η χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα ή νόσος Χασιμότο αποτελεί την πιο συχνή μορφή μη ειδικής θυρεοειδίτιδας και την πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού  και βρογχοκήλης. Προσβάλει εννέα φορές περισσότερο τις γυναίκες σε όλες τις ηλικίες με μεγαλύτερη όμως συχνότητα σε γυναίκες μέσης ηλικίας . Αρκετά συχνά υπάρχει οικογενής επίπτωση .

Τι συμπτώματα προκαλεί η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο; Το σίγουρο είναι ότι η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Χασιμότο έχει πολλά «πρόσωπα». Τα συμπτώματα που μπορεί να έχετε σήμερα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που θα έχετε σε πέντε ή δέκα χρόνια κι αυτό γιατί η Χασιμότο με τον καιρό εξελίσσεται, αλλάζει και δείχνει συνεχώς μια άλλη «πλευρά» της.

Γεγονός επίσης είναι ότι εκείνοι που πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Χασιμότο μπορεί να εμφανίζουν εντελώς διαφορετικά συμπτώματα μεταξύ τους.

Κι αυτό δημιουργεί, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της νόσου, μια σύγχυση όταν κανείς ρωτά και προσπαθεί να μάθει για την ασθένεια.

  • Συχνά η νόσος εξελίσσεται με αργό ρυθμό, έτσι που τα συμπτώματά της δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά.
  • Στα αρχικά στάδια συχνά, αλλά όχι πάντα, έρχονται στο προσκήνιο τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού.

Η αιτία για αυτόν τον υπερθυρεοειδισμό είναι η καταστροφή του θυρεοειδικού ιστού και η απελευθέρωση των ορμονών που είναι ήδη αποθηκευμένες σε αυτόν στην κυκλοφορία του αίματος. Πρόκειται στις περισσότερες περιπτώσεις για έναν ήπιο υπερθυρεοειδισμό, ο οποίος στην πορεία δίνει σταδιακά τη θέση του σε μια χρόνια υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Αυτή η φάση μπορεί συχνά να περάσει απαρατήρητη.

Παθογένεια

Η παθογένεια της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο δεν είναι σαφής. Φαίνεται να υπάρχει διαταραχή στα κατασταλτικά Τ λεμφοκύτταρα, τα οποία επιτρέπουν στα βοηθητικά Τ λεμφοκύτταρα να αντιδρούν με ειδικά αντιγόνα στην κυτταρική μεμβράνη των θυλακιωδών κύτταρων του θυρεοειδούς αδένα. Αφού τα λεμφοκύτταρα αυτά ευαισθητοποιηθούν έναντι των θυρεοειδικών αντιγόνων, παράγονται αυτοαντισώματα που αναγνωρίζουν τα αντιγόνα αυτά.

Η απελευθέρωση των κυτταροκινών και η φλεγμονή που ακολουθεί, προκαλούν την καταστροφή του αδένα . Αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι χρόνια, γι’αυτό η εξέλιξη της νόσου είναι αργή . Τα τρία κύρια αντιγόνα του αδένα είναι η θυρεοσφαιρίνη (thyroglobulin, TG), η θυροειδική υπεροξειδάση (thyroid peroxidase, TPO) που μέχρι προ τινός ήταν γνωστή ως μικροσωματικό αντιγόνο και ο υποδοχέας της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (thyroid stimulating hormone receptor, TSH-R).

Μην αμελείτε την φαρμακευτική αγωγή!

Μετά από την διάγνωση, το πιθανότερο είναι να λάβετε φαρμακευτική αγωγή. Το «καθημερινό μας χαπάκι» είναι άκρως απαραίτητο για τον οργανισμό μας! Δεν θα πρέπει να αμελείται. Ιδανικό θεωρείται να το λαμβάνει ο ασθενείς καθημερινά την ίδια ώρα. Είναι μια βασική ορμόνη που χρειάζεται το σώμα μας και δεν μπορεί να την παράγει πια. Η κατάλληλη δόση της αγωγής, μαζί με την σωστή λήψη, θα βοηθήσουν κατά πολύ, στην μείωση των συμπτωμάτων.

Συμπληρώματα διατροφής

Άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα συχνά υποφέρουν και από άλλες ελλείψεις σημαντικών ουσιών, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, καθώς ο οργανισμός τους δυσκολεύεται να απορροφήσει αυτές τις ουσίες. Τα συμπτώματα που προκαλούνται από την έλλειψη αυτών των ουσιών, συχνά έχουν μεγάλη ομοιότητα με τα συμπτώματα του αυτοάνοσου νοσήματος, π.χ. κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης, μυϊκούς πόνους κλπ.

Να ελέγχετε σε συνεργασία με τον γιατρό σας, τακτικά με αιματολογικές εξετάσεις τον οργανισμό σας, για πιθανές ελλείψεις και να τις αναπληρώνετε με κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής.

Ιώδιο

Το ιώδιο είναι σημαντικό για την παραγωγή ορμονών στον θυρεοειδή. Ωστόσο στην Hashimoto Θυρεοειδίτιδα, ο θυρεοειδής αδένας πάσχει από μια χρόνια φλεγμονή.

Έτσι οι μεγάλες ποσότητες ιωδίου μπορεί να επιδεινώσουν την ασθένεια. Όπως αναφέρει η γιατρός Dr. Φαν ντε Λο: «Είναι καλό να αποφεύγονται τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ιώδιο, η διατροφή και τα συμπληρώματα διατροφής με φύκια και η τακτική διατροφή με σούσι.»

Τακτική παρακολούθηση

Ειδικά στα αρχικά στάδια της ασθένειας και μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη δοσολογία της αγωγής, θα πρέπει να παρακολουθείται ο ασθενής τακτικά. Και μετέπειτα ωστόσο είναι καλό να παρακολουθείται συχνά, καθώς οι ορμονικές τιμές μπορούν να επηρεαστούν άμεσα από περιόδους άγχους, ιώσεις και άλλους εξωτερικούς παράγοντες.

Σημαντικό είναι όπως αναφέρει η ενδοκρινολόγος Ιρις φαν ντε Λο: «να ελέγχονται οπωσδήποτε πάντοτε οι ελεύθερες τιμές FT3, FT4, καθώς η τιμή της TSH δεν επαρκεί από μόνη της, για την κατάλληλη διάγνωση. Ακόμα, είναι βασικό να γίνεται πάντοτε υπερηχογράφημα.»

Αντιμετώπιση του άγχους

Είναι αλήθεια, πως όταν τα συμπτώματα επιμένουν ένα άτομο μπορεί να νιώσει αποκαμωμένο και πιεσμένο. Το άγχος είναι από τα βασικότερα αίτια που τροφοδοτούν μια υποτροπή της ασθένειας ή την αύξηση των συμπτωμάτων. Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας, αποβάλλοντας το άγχος. Μικρά πράγματα στην καθημερινότητα μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό.

Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού στη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο
Η υπερθυρεοειδική φάση στη Χασιμότο συνήθως ακολουθείται από μια βαθμιαία εξελισσόμενη υπολειτουργία του θυρεοειδικού ιστού. Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο μπορεί επίσης να εμφανιστεί εξ’ αρχής με υπολειτουργία.

Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι επίσης πολλαπλά:

– Κόπωση, γενική σωματική εξάντληση

– Έλλειψη συγκέντρωσης, κακή μνήμη

– Υψηλή αρτηριακή πίεση με παλμό κάτω από 70

– Αίσθημα παλμών

– Υψηλή χοληστερίνη

– Καταθλιπτική διάθεση, άγχος και κρίσεις πανικού, ευερεθιστότητα, σπάνια σκέψεις αυτοκτονίας

– Ξηρά και θαμπά και μαλλιά

– Τριχόπτωση

– Ξηρό δέρμα

– Δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός

– Αύξηση του βάρους, πολύ σπάνια έντονη απώλεια βάρους

– Διαταραχή του κύκλου στις γυναίκες, υπογονιμότητα, τάση για αποβολές

– Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

– «Μυρμήγκιασμα» και μούδιασμα στα χέρια και τους βραχίονες (σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα)

– Προβλήματα στην ακοή, εμβοές στα αυτιά

– Απαθής έκφραση

– Μεταβολές προσωπικότητας

– Νυχτερινές εφιδρώσεις

– Πόνος στον αυχένα

– Οιδήματα, κατακράτηση υγρών

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών με Χασιμότο που λαμβάνει θεραπεία με ορμόνες του θυρεοειδούς δεν εμφανίζει τα παραπάνω συμπτώματα. Ακόμη όμως κι όταν τα συμπτώματα αυτά εμφανιστούν, δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουν για πάντα. Ενδέχεται δηλαδή να εμφανίζονται ανά διαστήματα και/ή σε διαφορετικό βαθμό, όπως και να αφορούν κάθε φορά διαφορετικό σύστημα του σώματος.

Βιβλιογραφία

  1. http://www.euroclinic.gr/arthro.aspx?lang_id=1&article_id=172
  2. Μπατρινός Μ. Σύγχρονη ενδοκρινολογία για το γενικό γιατρό. Εκδόσεις Πασχαλίδης 2007, ISBN 978-960-399-531-9
  3. Greenspan C, Gardner G. Βασική και κλινική ενδοκρινολογία. Εκδόσεις Πασχαλίδης ΕΠΕ 2010 ΤΟΜΟΣ 1, ISBN 978-960-489-044-6
  4. Αρχιμανδρίτης Ι. Παθολογία. Εκδόσεις Πασχαλίδης ΕΠΕ 2010, 2η Έκδοση, ΤΟΜΟΣ 2
  5. Mcphee S, Μουτσόπουλος Χ. Παθολογική φυσιολογία. Ιατρικές εκδόσεις Λίτσας 2006 ISBN 960-372-035-6
  6. Γερμενής Α. Ιατρική ανοσολογία. Εκδόσεις Παπαζήση 2000, Αθήνα, ISBN 960-02-1397-6.
  7. Hofmann G, Bouloux R, Raptis S, Tjen H. Ευρωπαικό εγχειρίδιο εσωτερικής παθολογίας Εκδόσεις ΕΠΕ 2002, ΑΘΗΝΑ.