Λάππα ή Κολλιτσίδα

Η λάππα ή αλλιώς Κολλιτσίδα είναι ένα φυτό, λιγότερο φημισμένο αλλά παράλληλα πλούσιο σε ευεργετικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται διάφορα μέρη του όπως η ρίζα, το φύλλο και ο σπόρος, για τη παρασκευή φαρμάκων. Πολλές φορές η ρίζα του χρησιμοποιείται και ως τροφή.

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω η λάππα διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες. Θεωρείται διουρητικό βότανο, χρησιμοποιείται για εξομάλυνση των μικροβίων, για μείωση της αυξημένης θερμοκρασίας στο σώμα όπως επίσης για την αύξηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπρόσθετα χρησιμοποιείται, για την αντιμετώπιση καρκίνου (μαστού), νευρικής ανορεξίας, παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος, των αρθρώσεων, ουρικής αρθρίτιδας, λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης, ακμής, ψωρίασης κ.α

Η λάππα ή κολλιτσίδα είναι ένα από τα βασικότερα συστατικά του DETOX DEOTIC 30 Liquid και το ένθετο είναι μια ευγενική χορηγία της PHARMA FSC.

Θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του προσωπικού ιατρού, πριν από τη χρήση του, αφού πιθανό να προκαλέσει αλλεργίες σε άτομα που δεν μπορούν να ανεχτούν τη χρήση του.

Από τη διατροφική πλευρά, ένα φλιτζάνι ρίζας λάππας ή κολλιτσίδας περιέχει περίπου 85 θερμίδες, 20,5 γραμμάρια υδατάνθρακες, 1,8 γραμμάρια πρωτεΐνης, 0,2 γραμμάρια λίπους, 3.9 γραμμάρια διαιτητικών ινών, βιταμίνες Β6, μαγγάνιο, μαγνήσιο, Κάλιο, φολικό οξύ, βιταμίνη C, φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο και χαλκό.

 

Βιβλιογραφία

  1. https://www.healthline.com/health/burdock-root
  2. https://www.herbwisdom.com/herb-burdock.html
  3. https://draxe.com/burdock-root/