Λάχανο και μαρούλι: Δυο λαχανικά-φάρμακα στο πιάτο σας.

Είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες που προσδίδουν τα συγκεκριμένα λαχανικά στον ανθρώπινο οργανισμό;
Ήδη από τα αρχαία χρόνια, το λάχανο θεωρούνταν ότι κατείχε θεραπευτικές ιδιότητες. Εκείνος που ανακάλυψε πρώτος τις θεραπευτικές ιδιότητες του λάχανου ήταν ο Ρωμαίος ρήτορας Κάτο ο Πρεσβύτερος (234 π.Χ.- 149 π.Χ.), ο οποίος συμβούλευε για την θεραπεία των καρκινικών πληγών στον μαστό των γυναικών, την επάλειψη με τριμμένα φύλλα λάχανου.

Πλέον, οι αντικαρκινικές ιδιότητες του λάχανου επιβεβαιώνονται από αρκετές κλινικές έρευνες. Εκείνο το φυτοχημικό συστατικό του λάχανου το οποίο έχει συνδεθεί με αυτήν την δράση, είναι η ινδόλη-3-καρβινόλη. Η συγκεκριμένη ένωση είναι δυνατόν να αναστρέψει προκαρκινωματώδεις μεταβολές της τραχήλου της μήτρας.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gynecologic Oncolοgy
Το 2000 έκανε σύγκριση της επίδρασης της ινδόλης-3-καρβινόλης, που περιέχεται και στο λάχανο, σε σχέση με εικονική (placebo) επίδραση σε 30 γυναίκες με αποδεδειγμένα προκαρκινωματώδεις μεταβολές της τραχήλου της μήτρας (γνωστές και ως τραχηλική μεσοεπιθηλιακή νεοπλασία).

Μετά το πέρας των 12 εβδομάδων στο 50% των γυναικών που προσλάμβαναν 200mg και στο 44% αυτών που προσλάμβαναν 400mg ινδόλης υπήρξε άμεση μείωση της τραχηλικής μεσοεπιθηλιακής νεοπλασίας. Στις γυναίκες που πήραν placebo συμπλήρωμα δεν υπήρξε καμιά απολύτως μείωση.

Σε αυτά τα αποτελέσματα έρχονται να προστεθούν σε άλλα αντίστοιχα αποτελέσματα που υποστηρίζουν πως η ινδόλη-3-καρβινόλη του λάχανου εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο μαστό των γυναικών. Σε αρκετά μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού, η ανάπτυξη του οφείλεται σε διαταραχή του μεταβολισμού των οιστρογόνων. Η ινδόλη-3-καρβινόλη φαίνεται να μειώνει τους μεταβολίτες των οιστρογόνων που συνδέονται με καρκίνο του μαστού.

Αλλά και στους άντρες, παρουσιάζεται το λάχανο να έχει έντονη αντικαρκινική δράση. Πιο συγκεκριμένα, η ινδόλη-3-καρβινόλη του λάχανου, προστατεύει και από καρκίνο του προστάτη μέσω αναστολής δημιουργίας των καρκινικών κυττάρων.

Προστατευτική δράση εναντίον του καρκίνου του προστάτη
Φαίνεται να παρέχουν και οι ισοθειοκυανιδίνες και συγκεκριμένα η σουλφοραφάνη του λάχανου. Κλινική έρευνα που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη και δημοσιεύτηκε το 2004, συσχέτισε την σουλφοραφάνη με μειωμένο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του προστάτη. Επίσης, η σουλφοραφάνη του λάχανου φαίνεται να προφυλάσσει και από ελικοβακτήριο του πυλωρού, το οποίο θεωρείται πλέον ως η πρωταρχική αιτία του έλκους στο στομάχι.