Λίγα λόγια για τη Βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο σε παραπάνω από 100 διαφορετικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να βάλεις τη βιταμίνη Β6 στη καθημερινή διατροφή σου. Αυτή η βιταμίνη βοηθάει το σώμα μας να συνθέσει τα αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών και κάποιες εκατοντάδες άλλες κυτταρικές λειτουργίες, όλες απαραίτητες και σημαντικές για τον οργανισμό μας.

Η βιταμίνη Β6 μπορεί επίσης, να χρησιμοποιηθεί για να κάνει τη Νιασίνη (ή αλλιώς βιταμίνη Β3) από το αμινοξέο «τρυπτοφάνη». Άλλοι ρόλοι της βιταμίνης Β6 είναι ο σχηματισμός αιμοσφαιρίνης και νευροδιαβιβαστών (βιοχημικές ενώσεις μεταβίβασης πληροφοριών από τον ένα νευρώνα στον άλλον), καθώς και η ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.

Είναι απαραίτητη για την φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού και του μυϊκού συστήματος. Η βιταμίνη Β6 λειτουργεί ως συνένζυμο και παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων των τροφών για παραγωγή ενέργειας. Σημαντική πρόδρομη ουσία για τη σύνθεση πολλών νευροδιαβιβαστών, καθώς η κύρια δράση της έγκειται στη παραγωγή της σεροτονίνης από το αμινοξύ τρυπτοφάνη, στον εγκέφαλο καθώς και άλλων νευροδιαβιβαστών, με αποτέλεσμα να έχει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των νοητικών διαδικασιών και της καλής διάθεσης.

 

Επίσης απαραίτητη για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, αιμογλοβίνης και αντισωμάτων καθώς και για τη σωστή απορρόφηση της βιταμίνης Β12 ενώ επιδρά πιθανώς θετικά στη μείωση της ομοκυστεΐνης, που παίζει ρόλο στην αρτηριοσκλήρωση.

Η βιταμίνη Β6 είναι ενεργό συστατικό του Deotic detox liquid 30 και το ένθετο είναι μια χορηγία της Pharma fsc ltd.


Επιπλέον η βιταμίνη Β6 μειώνει τις μυϊκές κράμπες και το μούδιασμα στα άκρα, ενώ ελαττώνει την ξηροστομία που προκαλούν ορισμένα αντικαταθλιπτικά.

Συντελεί στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη παραγωγή των προσταγλανδινών, που συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των ορμονών. Επιπλέον έχει σημαντική δράση στην ισορροπία των επιπέδων νατρίου-καλίου στον οργανισμό και στομεταβολισμό της ισταμίνης και στη σύνθεση των στεροειδών ορμονών.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι καλές πηγές πυριδοξίνης, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, των ψαριών, των πουλερικών, των αυγών, των ξηρών καρπών, του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, ιδιαίτερα το αλεύρι βρώμης, είναι επίσης καλές πηγές. Τα δημητριακά πρωινού, όπως ρύζι, ψωμί και πολλά ψημένα προϊόντα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β6. Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν έχουν πολλή βιταμίνη B6, αλλά το αβοκάντο, οι μπανάνες, τα μάνγκο και οι πατάτες περιέχουν τη συγκεκριμένη βιταμίνη