Λινάρι

Καθαρτικό, αντισηπτικό

Επιστημονική ονομασία: Linum Usitatissimum της οικογένειας των Linaceae.

Χρήσιμα μέρη:  Οι σπόροι

 

ΧΡΗΣΕΙΣ: Το λινάρι χρησιμοποιείται σαν αγωγή για τα πιο κάτω:

  • Ίκτερο
  • Χολή
  • Ρευματόπονους

Εξωτερικά χρησιμοποιείται για τα πυώδη σπυριά και τους ΄΄ καλόγηρους ΄΄  σε μορφή καταπλάσματος, βοηθώντας τα σπυριά να ανοίξουν και να φύγει το πύον. Με εσωτερική χρήση το κατάπλασμα συνιστάται στα βρογχικά , στην πνευμονία, στις πέτρες στη χολή , στους ρευματόπονους , καθώς και σε κάθε είδους φλεγμονές. Η καθαρτική του ιδιότητα βοηθά στην δυσκοιλιότητα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ: Σε μορφή τσαγιού: Μουσκεύουμε όλη νύχτα 3 κουταλάκια της σούπας σπόρους σε 1 λίτρο ζεστό νερό. Αφέψημα: βάζουμε 1 κουταλιά σπόρους σε 1 φλιτζάνι νερό.  Το βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το μισό νερό και μόλις γίνει χλιαρό το πίνουμε.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ: Καταπλάσματα: βράζουμε λιναρόσπορους μέχρι να μαλακώσουν και να κολλούν όταν τους αγγίζουμε. Τους βγάζουμε σε ένα καθαρό πανί και τους βάζουμε ζεστούς (όσο ζεστούς μπορούμε να αντέξουμε) στο μέρος που θέλουμε. Σε μορφή τσαγιού πίνεται μέχρι και 3 φλιτζάνια την ημέρα.

 

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ:

Το λινέλαιο χρησιμοποιείται πολύ στις καλές τέχνες, στην βερνικοποιία, σε τυπογραφικά μελάνια, στην υφαντουργία, ενώ τα υπολείμματα από την κατεργασία του λαδιού από λινάρι, γίνονται πλούσια ζωοτροφή για τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα.