ΜΑΛΛΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ

Κατά τις παλαιότερες εποχές,τα μαλιά ήταν εξαιρετικά σπουδαία για την επιβίωση του,Σήμερα τα μαλιά είναι μικρότερης σημασίας μέρος του σώματος.Όμως παίζουν σπουδίο ρόλο στην ψυχολογία του σώματος.
Οι πρώτες γραφές για μελέτη ανάπτυξης των μαλιών προέρχονται από τους αρχαίους έλληνες.Ο Αριστοτέλης πρόσεξε ότι οι ευνούχοι δεν έχαναν ποτέ τα μαλιά τους.Αιώνες αργότερα ο Ιούλιος Καίσαρας ζήτησε από τους Ρωμαίους γερουσιαστές να του επιτρέψουν να φορά το δάφνινο στεφάνι του πάντα για να κρύβει την φαλακρότητα της κεφαλης του.Επίσης χτένιζε προσεκτικά τα μαλιά του για να κρύψει την φαλακρότητα του από τα μάτια της Κλεοπάτρας.

Παράγοντες που επιδρούν στην ανάπτυξη των μαλιών:
Μερικοί από αυτούς είναι η ηλικία,η φυλή,το φύλο,η εποχή του έτους,η διατροφή και οι ορμόνες.

Συντελεστές Διατροφής:
Κάποιοι ,πιστεύουν ότι μερικά τρόφιμα επιδρούν στην ανάπτυξη μακρύτερων,ισχυρότερων ή πιο ωραίων μαλιών. Όσο βολικό και αν φαίνεται αυτό , δεν είναι γνωστό κάποιο ειδικό τρόφιμο να μπορεί να βελτιώσει τα μαλιά ή να αυξήσει την ταχύτητα ανάπτυξης τους.


Δυστυχώς ότι τρώτε (ή δεν τρώτε) μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στα μαλιά σας.Η έλλειψη πρωτεινών μπορεί να οδηγήσει σε λέπτυνση,αραίωση των μαλιών.

Η Λύση σε πολλά από αυτα τα προβλήματα έιναι η σωστή διατροφή.Η κανονική δίαιτα είναι το πιο σημαντικό πράγμα για να διατηρηθεί η υγεία,το ίδιο συμβαίνει και με τα μαλιά σας.


ΜΕΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΑΛΙΩΝ:
(Άνθρακας-45,2%),(Υδρογόνο-6.6%),(Οξυγόνο-27,9%),(Άζωτο-15,1%),(Θειάφι-5,2% από την κυστίνη)

Δείτε τις ιδιότητες μερικών από τα πιο γνωστά παραδοσιακά μας βότανα τους καθώς και για ποιόν τύπο μαλλιών ενδείκνυνται.
Θυμάρι
Διαθέτει τις περισσότερες φαρμακευτικές ιδιότητες από όλα τα αρωματικά βότανα και προέρχεται από το φυτό thymus vulgaris. Περιέχεται σε πολλά σαμπουάν, που χαρίζουν δύναμη, ελαστικότητα και όγκο στα μαλλιά.

Δεντρολίβανο
Προέρχεται από το φυτό rosemarinus officinalis και έχει τονωτικές ιδιότητες, θεωρείται δε ότι η χαρακτηριστική μυρωδιά του, που θυμίζει καμφορά, διεγείρει τις εγκεφαλικές λειτουργίες και βελτιώνει τη μνήμη. Ως συστατικό στο σαμπουάν δίνει δύναμη και λάμψη στα μαλλιά.

Χαμομήλι
Είναι το κατεξοχήν καταπραϋντικό βότανο και προέρχεται από το φυτό marticaria chamomilla. Το εκχύλισμά του περιέχεται σε όλα σχεδόν τα κοσμετολογικά προϊόντα, που προορίζονται για τη φροντίδα της ευαίσθητης, αλλεργικής ή ερεθισμένης επιδερμίδας από εξωτερικά αίτια (π. χ. UV ακτινοβολία). Επίσης, χρησιμοποιείται σε σαμπουάν που «ανοίγουν» το χρώμα των μαλλιών.

Μελισσόχορτο
Προέρχεται από το φυτό melissa officinalis, το οποίο ονομάστηκε έτσι γιατί προσελκύει τις μέλισσες λόγω της ευωδιάς του, που θυμίζει έντονα λεμόνι. Στην κοσμετολογία χρησιμοποιείται σε τονωτικές λοσιόν και τζελ καθαρισμού.

Καλέντουλα
Προέρχεται από το φυτό calendula officinalis και έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες, γι’ αυτό χρησιμοποιείται ως συστατικό σε πολλά καλλυντικά για τη φροντίδα της επιδερμίδας και των μαλλιών, όπως κοντίσιονερ και μάσκες επανόρθωσης για ταλαιπωρημένα ή βαμμένα μαλλιά.

Μέντα
Προέρχεται οπό το φυτό mentha piperita, το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το δυόσμο (mentha viridis). Στην αρχαιότητα θεωρούνταν εξαιρετικό αφροδισιακό, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται στη μαγειρική και την κοσμετολογία, κυρίως σε οδοντόπαστες, καταπραϋντικές κρέμες και σαμπουάν.