Μαϊντανός, το κλασσικό φυτό

 

Αντισηπτικές, επουλωτικές, αναλγητικές, χωνευτικές, εμμηναγωγές και διουρητικές ιδιότητες

Επιστημονική Ονομασία: πετροσέλινο (Petroselinum)

 

Ο μαϊντανός (parsley) είναι φυτό μεσογειακής προέλευσης που καλλιεργείται καλύτερα σε υγρά, καλά στραγγιζόμενα εδάφη με πλήρη ήλιο.

Είναι ένα γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες κλασσικό φυτό. Βρίσκεται στη κουζίνα πολλών Χωρών με την ιδιότητα να προσφέρει γεύση και άρωμα στα φαγητά. Το εκχύλισμα του μπορεί να προστεθεί μέσα σε άλλα φυσικά ροφήματα, όπως για παράδειγμα στη λεμονάδα ή να χρησιμοποιηθεί για την αραίωση συνοδευτικών ντιπ. Στην κεντρική και Ανατολική Ευρώπη χρησιμοποιούν τη ρίζα μαϊντανού σε σούπες. Είναι ένα χορταρικό που συνδυάζεται απόλυτα με ψάρια, κρέατα όπως μοσχάρι και κοτόπουλο, πατάτες, ρύζι και όσπρια.

Ιστορία

Από την αρχαία εποχή, η ιστορία του έχει γίνει μύθος. Τα άλογα του Juno βοσκούσαν σε καλλιέργειες με μαϊντανό. Είχε χρησιμοποιηθεί ως ένα σύμβολο θανάτου από τους Έλληνες όπως επίσης τον χρησιμοποιούσαν για τη στέψη των αθλητών. Επιπλέον, οι Ρωμαίοι μονομάχοι ντοπαρίζονταν με αυτόν πριν εξέλθουν στην αρένα, αφού περιέχει πολλές αμφεταμίνες (amphetamine). Τον φορούσαν επίσης στο κεφάλι τους σαν στεφάνι, για να απορροφά τις αναθυμιάσεις του αλκοόλ

 

Ο μαιντανός είναι ένα από τα βασικότερα συστατικά του DETOX DEOTIC 30 Liquid και το ένθετο είναι μια ευγενική χορηγία της PHARMA FSC

Οφέλη στην υγεία

Ο μαιντανός είναι ένα βότανο με ισχυρή θρεπτική αξία αλλά και ευεργετικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε βιταμίνες (A,B,C,E) και μέταλλα (Fe,Ca,K,Na,P,Mg).  Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών και νερού.

  • Ρυθμίζει την έμμηνο ρύση: Το Apiol, όντας πτητικό έλαιο και συστατικό του οιστρογόνου, βρίσκεται στο φυτό ρυθμίζοντας την έμμηνο ρύση.
  • Αντιοξειδωτική δράση: Περιέχει φλαβονοειδή όπως απιγενίνη, χρυσοεριόλη και λουτεολίνη που προσδίδουν αντιοξειδωτική δράση.
  • Αντικαρκινική δράση: Προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες ή αντιδράσεις που προωθούνται από οξυγόνο.
  • Αντιμετώπιση ήπατος, έκζεμα, κυτταρίτιδας, ουρικής αρθρίτιδας
  • Αντιφλεγμονώδες δράση: μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (133mg) η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία του ανοσοποιητικού
  • Διατήρηση της υγείας των αγγείων του αίματος, των συνδετικών ιστών και οστών
  • Δομικό συστατικό για τη σύνθεση του κολλαγόνου στον οργανισμό: Ο μαϊντανός έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο βοηθώντας στη διατήρηση της υγείας των οστών και στην μετατροπή του σακχάρου του αίματος σε ενέργεια.
  • Βελτίωση της όρασης, εξαιτίας της ύπαρξης καροτενοειδών και η εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς μετατρέποντας την ομοκυστείνη σε καλοήθη μόρια

 

Για να διατηρηθούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μαϊντανού και να γίνει η μεγαλύτερη δυνατή αφομοίωση των συστατικών του από τον οργανισμό, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η σωστή αποθήκευση και μαγειρική. Ο καλύτερος τρόπος για τη συντήρησή του είναι σε χάρτινη συσκευασία, απαλλαγμένος από υγρασία και αποθηκευμένος στο ψυγείο. Είναι απαραίτητο να πλυθεί σε κρύο νερό πριν χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και να προστεθεί προς το τέλος της διαδικασίας, ώστε να διατηρήσει τα θρεπτικά του συστατικά.

 

Πιθανές παρενέργειες

Η μυρσιτίνη που περιέχεται στο μαϊντανό έχει όμοια δομή με αυτή των αμφεταμινών και σε αυτό οφείλονται κάποιες από τις ιδιότητές της. Η απιόλη, που αναφέρθηκε προηγουμένως, ευθύνεται για την αυξημένη κινητικότητα της μήτρας, άρα σε μεγάλες δόσεις σχετίζεται με διαταραχές του κύκλου. Επιπλέον, άτομα με προβλήματα νεφρών και χοληδόχου κύστης θα πρέπει να προσέχουν την ποσότητα κατανάλωσης μαϊντανού, λόγω ύπαρξης μικρών ποσοτήτων οξαλοξικών, όπως στα περισσότερα άλλωστε φυτά.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει πάντοτε  να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας και να μην ξεπερνούμε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση.