Μείωσαν το λίπος σε πιο ”δροσερές” θερμοκρασίες

Εισαγωγή:

Λιπώδης ιστός ονομάζεται στην ανατομία ο χαλαρός συνδετικός ιστός που αποτελείται από λιποκύτταρα). H κύρια λειτουργία του είναι η αποθήκευση ενέργειας με τη μορφή λίπους. Δευτερεύοντες  ρόλοι είναι η μηχανική προστασία των οστών και των εσωτερικών οργάνων και η θερμομόνωση του σώματος. Σχετικά πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι ο λιπώδης ιστός έχει και σημαντική ενδοκρινή, παρακρινική και αυτοκρινική δραστηριότητα καθώς έχει την ικανότητα να παράγει ορμόνες όπως η λεπτίνη], η ρεζιστίνη κ.α., παράγοντες φλεγμονής όπως ο TNF-α και ιντερλευκίνες.

BAT

Ένας ειδικός τύπος λιπώδη ιστού που συναντάται στα βρέφη είναι ο γνωστός ως καφέ λιπώδης ιστός ή καφέ λίπος (brown fat). Εντοπίζεται κυρίως γύρω από το λαιμό και τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία του θώρακα. Ο καφέ λιπώδης ιστός προκαλεί την έκλυση θερμότητας μέσω της συνεχούς λειτουργίας της αναπνευστικής αλυσίδας και άρα και της οξειδωτικής φωσφορυλίωσης μέσα στα μιτοχόνδρια των κυττάρων, που έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη διάσπαση των λιπαρών οξέων.

images

Αυτή η διαδικασία θερμογένεσης συχνά αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των βρεφών. Η διαδικασία αυτή υπάρχει η σκέψη να εφαρμοστεί και σε ενήλικες προκειμένου να προκληθεί απώλεια βάρους, όμως, προσπάθειες φαρμακολογικής ενεργοποίησης της θερμογένεσης δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία μέχρι στιγμής.

Σε πιο πρόσφατες μελέτες με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ) – τομογραφίας σε ασθενείς με καρκίνο εντοπίστηκε μεταβολικά ενεργός ΒΑΤ σε ενήλικους ανθρώπους στο λαιμό, του τραχήλου της μήτρας, και σε παρασπονδυλικές περιοχές (Nedergaard J 2007) (Virtanen KA 2009)and (Cypess AM 2009).

Πολλοί επιστήμονες ψάχνουν να βρουν τρόπους να αυξήσουν τη δραστηριότητα του καφέ λίπους έτσι ώστε μπορέσουν να αυξήσουν το μεταβολισμό ανθρώπων με υπερβολικό σωματικό βάρος. Μόλις τον προηγούμενο χρόνο προτάθηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Harvard ότι η άσκηση ίσως μπορεί να μετατρέψει το λευκό λίπος σε καφέ λίπος χωρίς όμως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί από ερευνητικά δεδομένα σε ανθρώπους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καφέ λιπώδης ιστός πιθανόν να μπορεί να ενεργοποιηθεί με την παρατεταμένη αύξηση στο κρύο.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ;

Αν θέλετε να χάσετε βάρος χαμηλώστε τη θέρμανση, υποστηρίζουν ολλανδοί επιστήμονες, οι οποίοι είναι της άποψης ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και οδηγούν στο «κάψιμο» περισσότερων θερμίδων.
«Από τη στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε σε εσωτερικούς χώρους κατά το 90% του χρόνου μας, είναι πραγματικά ενδιαφέρον να μελετήσουμε την επίδραση που έχει η θερμοκρασία των χώρων αυτών στην υγεία μας» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρΒούτερ φαν Μάρκεν Λίχτενμπελτ, από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ.

«Τι θα γινόταν λοιπόν, αν επιτρέπαμε στον οργανισμό μας και πάλι να ελέγχει την θερμοκρασία του σώματος; Υποθέτουμε ότι η θερμοκρασία του χώρου στον οποίο βρισκόμαστε επηρεάζει την υγεία μας. Η συχνή έκθεση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες φαίνεται να επηρεάζει ως και κατά 30% την ενεργειακή κατανάλωση του οργανισμού μας» προσθέτει ο ειδικός.

Πρόσφατη ιαπωνική μελέτη είχε επίσης δείξει ότι η έκθεση των εθελοντών σε μια σταθερή θερμοκρασία εσωτερικού χώρου της τάξεως των 17 βαθμών Κελσίου, για ένα διάστημα έξι εβδομάδων, είχε οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων του σωματικού τους λίπους.

cold-temperature

Περισσότερες έρευνες είναι αναγκαίες για να μας οδηγήσουν στην καλύτερη κατανόηση επί του θέματος.

Βιβλιογραφία:

  • Cannon, B. & Nedergaard, J. Brown adipose tissue: function and physiological significance . Physiol. Rev. 84 , 277 – 359 (2004).
  • Enerback, S. The origins of brown adipose tissue . N. Engl. J. Med. 360 , 2021 – 2023 (2009).
  • Tam, CS , Lecoultre, V. & Ravussin, E. Brown adipose tissue: mechanisms and potential therapeutic targets . Circulation 125 , 2782 – 2791 (2012).
  • Virtanen, KA et al. Functional brown adipose tissue in healthy adults . N. Engl. J. Med. 360 , 1518 – 1525 (2009).
  • A peptide probe for targeted brown adipose tissue imaging. Ali Azhdarinia, et al. Nature Communications (September 2013).
  • Shingo Kajimura (27 August 2009). “Initiation of myoblast/brown fat switch through a PRDM16-C/EBP-β transcriptional complex”
  • Scientists Create Energy-burning Brown Fat In Mice Science Daily, July 30, 2009