Ο ΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – ΠΩΣ ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟ CROISSANT;;

Το 1683 , οι , Τούρκοι , έχοντας εδραιωθεί στη Βαλκανική Χερσόνησο , είχαν φτάσει έξω από τη Βιέννη και περίμεναν ενισχύσεις για να επιτεθούν στην πόλη . Η Βιέννη ήταν τότε πρωτεύουσα τις αυτοκρατορία των Αψβουργών , της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας εκείνης της εποχής. Οι Τούρκοι έστησαν τις σκηνές τους έξω από τα τείχη της πόλης κα και την πολιορκούσαν μέχρι να παραδοθεί σκάβοντας σήραγγες μέχρι τα τείχη και τοποθετώντας εκρηκτικά . Εκεί , λένε τους άκουσε και ο Peter Wender , ένας φούρναρης που δούλευε ως αργά την νύχτα και ειδοποίησε τους στρατιωτικούς της Βιέννης για τις σήραγγες .

Slide1

Ο τούρκικος στρατός που ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος από τον βιεννέζικο εκδιώχθηκε τελικά με την βοήθεια 50 000 Πολωνών στρατιωτών . Σε αυτή την επιχείρηση έπαιξε σημαντικό ρόλο ένας μεταφραστής της Austrian Oriental Company , ο οποίος γνωρίζωντας καλά την τουρκική γλώσσα μεταμφιέστηκε σε τούρκο στρατιώτη και διείσδησε στο τουρκικό στρατόπεδο , αποκαλύπτοντας τα μυστικά της οργάνωσης του τουρκικού στρατού στους Βιεννέζους. Μετά την εκδίωξη τους , οι Τούρκοι άφησαν κάτι παράξενα τσουβάλια με κόκκους που οι Βιεννέζοι νόμισαν ότι ήταν τροφή για τις καμήλες .

Ο Μεταφραστής όμως ήξερε τι ήταν αυτοί οι κόκκοι και τους ζήτησε ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του . Με αυτά τα σακιά άνοιξε το πρώτο καφενείο στη Βιέννη . Ο Φούρναρης έφτιαξε μικρά ψωμάκια σε σχήμα μισοφέγγαρου για να κοροϊδέψει το τουρκικό έμβλημα της ημισελήνου και το ονόμασε Πφίτζερ . Μετά από 100 χρόνια οι Γάλλοι ζαχαροπλάστες τους πρόσθεσαν μαγιά και βούτηρο και έτσι γεννήθηκε το croissant