Ο ρόλος της μαστίχας Χίου στην υγεία!

Εισαγωγικά:

Η μαστίχα Χίου έχει πολλές φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες, μερικές από τις παθήσεις που μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τους είναι σε προβλήματα στομάχου, έλκη του εντέρου, μυϊκούς πόνους, βακτηριδιακές και μυκητιασικές λοιμώξεις. Είναι επίσης αρκετά αποτελεσματική για πολλές απαραίτητες λειτουργίες του οργανισμού όπως η βελτίωση του κυκλοφορικού συστήματος.

Η χημική σύσταση της ρητίνης και του μαστιχέλαιου έχει αναλυθεί και κάποια συστατικά έχουν απομονωθεί και ταυτοποιηθεί. Παρ’ όλα αυτά, η ακριβής σύνθεση της μαστίχας Χίου δεν είναι ακόμα γνωστή.

Μία γενική εκτίμηση δείχνει ότι η μαστίχα και το μαστιχέλαιο περιέχουν τουλάχιστον 70 ουσίες οι οποίες επιδεικνύουν πολυάριθμες φαρμακευτικές ιδιότητες.

Πιθανά οφέλη

 • Δυσπεψία: Λαμβάνοντας μαστίχα από το στόμα για περίοδο 3 εβδομάδων, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα της δυσπεψίας, συμπεριλαμβανομένου, πόνους στο στομάχι και την άνω κοιλιακή χώρα, όπως επίσης και καούρες.
 • Εντερικές και στομαχικές διαταραχές: Η από στόματος λήψη για περίοδο 2 εβδομάδων, φαίνεται να βοηθά στη μείωση και  βελτίωση από συμπτώματα στομαχικών διαταραχών. Επίσης οι πρώτες έρευνες δείχνουν, ότι η λήψη της από το στόμα σε μορφή σκόνης για 4 εβδομάδες συμβάλλει στην αντιμετώπιση του έλκους στομάχου.

Σίγουρα οφέλη

 • Νόσος του Crohn: Έρευνες έχουν δείξει ότι, η από στόματος λήψη για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων βελτιώνει τα συμπτώματα και μειώνει τους δείκτες σε άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Crohn.

 • Λοίμωξη του στομάχου: Συγκεκριμένα λοίμωξη του στομάχου που προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori). Έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη της για 2 εβδομάδες βοηθά στην εξάλειψη του ελικοβακρητιδίου του πυλωρού σε μερικούς ανθρώπους, όχι σε όλους και σε διάστημα 5 εβδομάδων μετά το τέλος της θεραπείας. Ωστόσο αν το καταναλώσετε σε μορφή μαστίχας, φαίνεται να μην έχει τα ίδια αποτελέσματα σε σχέση με το συνδυασμό λήψης φαρμάκων παντοπραζόλης, αμοξικιλλίνης και κλαρυθρομυκίνης.

 

 • Ασθένειες των ούλων (περιοδοντίτιδα): Έρευνες έχουν δείξει ότι το βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόκρεμες που περιέχουν μαστίχα Χίου,  για διάστημα 12 εβδομάδων μειώνουν τη συσσώρευση πλάκας, καθώς επίσης και τα πρηξίματα, τις κοκκινίλες ή την αιμορραγία των ούλων.
 • Προβλήματα δυσάρεστης αναπνοής
 • Μυϊκούς πόνους
 • Βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις
 • Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος
 • Επούλωση επιφανειακών τραυμάτων (κοψίματα), όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα
 • Απωθητικό εντόμων

ΜΑΣΤΙΧΑ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Η μάσηση της μαστίχας Χίου διεγείρει τη λειτουργία των σιελογόνων αδένων και αυξάνει την έκκριση σάλιου1, γεγονός που συμβάλλει στον αυτοκαθαρισμό του στόματος. Η μοναδική της σύνθεση την καθιστά προληπτικό και, πιθανόν, θεραπευτικό μέσο κατά της τερηδόνας.

Ένα πολύ κοινό βακτήριο της στοματικής κοιλότητας είναι το Streptococcus mutans, το οποίο μπορεί, όταν αποικίσει την οδοντική επιφάνεια, να αρχίσει την αποικοδόμησή της με τελικό αποτέλεσμα τη γνωστή τερηδόνα.

Σειρά επιστημονικών ερευνών απέδειξε πως η μαστίχα Χίου έχει σημαντική αντιβακτηριακή επίδραση έναντι του συγκεκριμένου βακτηρίου, προστατεύοντας ουσιαστικό από τερηδόνα.

Επιπρόσθετα, η αντιμικροβιακή της δράση συμβάλλει στην εξουδετέρωση μικροοργανισμών που προκαλούν σχηματισμό οδοντικής πλάκας και κακοσμία του στόματος.