Ποιος είσαι;;; Μια ιστορία με βαθύ νόημα

Απόσπασμα από το βιβλίο να σου πω μια ιστορία…Χόρχε μπουκάι.

Είχα δουλέψει πολύ σκληρά με τον εαυτό μου. Με την καθοδήγηση του ψυχοθεραπευτή μου και ωθούμενος από την επιθυμία μου να ανακαλύψω τα πάντα για μένα, περνούσα μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου μου μελετώντας τα συμβάντα του ελεύθερου χρόνου μου μελετώντας τα συμβάντα της ζωής μου, τα συναισθήματά μου – τωρινά ή περασμένα -, τις αναμνήσεις μου και πως είχα μάθει από τον Χόρχε αυτό το «καταλαβαίνω» που όλο και περισσότερο με εξέπληττε.

Δεν ήταν, όμως, όλα ρόδινα. Ορισμένες ιδέες που κατοικούσαν στο κεφάλι μου – και προπαντός ορισμένες συγκινήσεις -, με έπνιγαν, μου προξενούσαν θλίψη και κατάπτωση.
Εκείνο τον καιρό, εγώ τα είχα με τον εαυτό με όλο τον κόσμο. Δεν ήξερα τι συνέβαινε, όμως, είχα την αίσθηση ότι την αίσθηση ότι οι άλλοι δεν ήσαν άξιοι εμπιστοσύνης. Δεν ήξερα αν εγώ έφταιγα που δεν μπορούσα να διαλέξω σωστά τους φίλους ή αν ο κόσμος αποδεικνυόταν διαφορετικός απ” αυτό που περίμενα.
Συνεχώς αιφνιδιαζόμουν όταν περίμενα κάποιον που δεν ερχόταν, ή ακύρωνε ραντεβού την τελευταία στιγμή επειδή δεν είχε προβλέψει ούτε κι εγώ ξέρω τι, ή όταν μ” έστηναν επί ώρες, ατέλειωτες φίλοι που δεν εννοούσαν ποτέ να φανούν συνεπείς….

 

Αυτή είναι η ιστορία που μου διάβασε τότε ο ψυχοθεραπευτής μου.

Τη μέρα εκείνη ο Σινκλέρ σηκώθηκε, όπως πάντα, στις εφτά το πρωί. Όπως κάθε μέρα, σύρθηκε με τις παντόφλες του ως το μπάνιο του, ύστερα από ένα ντους, ξυρίστηκε και αρωματίστηκε. Ντύθηκε με ρούχα της μόδας, όπως συνήθιζε, και κατέβηκε στην είσοδο να πάρει την αλληλογραφία του. Εκεί ένιωσε την πρώτη έκπληξη της ημέρας. Δεν υπήρχαν γράμματα!

Τα τελευταία χρόνια η αλληλογραφία του αυξανόταν διαρκώς, και ήταν σημαντικός παράγοντας για την επαφή του με τον κόσμο. Λίγο κακόκεφος με την είδηση της απουσίας ειδήσεων έφαγε βιαστικά το συνηθισμένο πρόγευμα με γάλα και δημητριακά (όπως συνιστούσαν οι γιατροί) και βγήκε στο δρόμο.
Όλα ήταν όπως πάντα: τα συνηθισμένα οχήματα κυκλοφορούσαν στους ίδιους δρόμους και παρήγαγαν τον ίδιο θόρυβο της πόλης που γκρίνιαζε – όπως κάθε μέρα. Διασχίζοντας την πλατεία, έπεσε σχεδόν πάνω στον καθηγητή Εξέρ, έναν παλιό του γνωστό. Συχνά περνούσαν πολλές ώρες μαζί κουβεντιάζοντας άχρηστα μεταφυσικά θέματα. Τον φώναξε με το ονομά του αλλά είχε πια απομακρυνθεί, και ο Σινκλέρ σκέφτηκε ότι μάλλον δεν θα τον είχε ακούσει. Η μέρα είχε αρχίσει άσχημα και φαινόταν να χειροτερεύει με την ανία να απειλεί τη διαθεσή του. Αποφάσισε να επιστρέψει στο σπίτι, στο διάβασμα και την έρευνα, και να περιμένει τα γράμματα που σίγουρα θα έφταναν πολλαπλάσια, για να αντισταθμίσουν την πρωινή έλλειψη.

Εκείνη την νύχτα δεν κοιμήθηκε καλά και ξύπνησε πολύ νωρίς. Κατέβηκε, και ενώ έτρωγε το πρωινό του άρχισε να παρακολουθεί από το παράθυρο πότε θα έρθει ο ταχυδρόμος. Όταν, τελικά, τον είδε να στρίβει στη γωνία, η καρδιά του χοροπήδησε. Ωστόσο, ο ταχυδρόμος πέρασε μπροστά από το σπίτι του χωρίς να σταθεί. Ο Σινκλέρ βγήκε και τον φώναξε για να βεβαιωθεί ότι δεν υπήρχαν γράμματα γι” αυτόν. Ο ταχυδρόμος τον βεβαίωσε ότι δεν είχε τίποτα στο σάκο του για το σπίτι εκείνο κι ότι δεν υπήρχε καμία απεργία στα ταχυδρομεία, ούτε προβλήματα στη διανομή της αλληλογραφίας.
Αντί να τον καθησυχάσει αυτό τον ανησύχησε ακόμα περισσότερο. Κάτι συνέβαινε κι έπρεπε να βρει τι. Φόρεσε ένα σακάκι και πήγε στο σπίτι του φίλου του, του Μάριο.
Μόλις έφθασε, είπε στον μπάτλερ να τον αναγγείλει και περίμενε στο σαλόνι. Ο φίλος του δεν άργησε να φανεί. Ο Σινκλέρ πήγε να τον αγγαλιάσει, όμως, εκείνος περιορίστηκε να ρωτήσει:

«Συγνώμμη, κύριε, γνωριζόμαστε;»
Ο άνθρωπος νόμισε ότι πρόκειται γι” αστείο και γέλασε με το ζόρι από το φίλο να του βάλει ένα ποτό. Το αποτέλεσμα ήταν τρομακτικό. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού κάλεσε τον μπάτλερ και τον πρόσταξε να πετάξει έξω τον άγνωστο. Ο Σινκλέρ τότε παραφρόνησε κι άρχησε να φωνάζει και να βρίζει, προκαλώντας ακόμα περισσότερο το γεροδεμένο υπηρέτη που τον έσπρωξε με βία στο δρόμο………..
Πηγαίνοντας προς το σπίτι του συνάντησε διάφορους γείτονες που τον αγνόησαν ή του φέρθηκαν σαν να μην τον γνώριζαν.
Μια ιδέα του σφηνώθηκε στο μυαλό: υπήρχε κάποια συνωμοσία εναντίον του κι αυτός είχε διαπράξει κάποιο περίεργο λάθος ενάντια στην κοινωνία που τώρα τον απέρριπτε, ενώ πριν από λίγες ώρες τον εκτιμούσε. Ωστόσο, όσο κι αν συλλογιζόταν, δεν μπορούσε να θυμηθεί κανένα γεγονός που να μπορούσε να θεωρηθεί προσβλητικό, πόσο μάλλον κάτι που είχε ενοχλήσει ολόκληρη την πόλη.

Άλλες δύο μέρες έμεινε στο σπίτι του περιμένοντας την αλληλογραφία που δεν έφθασε. Λαχταρούσε την επίσκεψη κάποιου φίλου του που, παραξενεμένος από την απουσία του, θα του χτυπούσε την πόρτα για να μάθει τι κάνει. Τίποτα, όμως, δεν συνέβη. Kανένας δεν ήρθε στο σπίτι του. Η καθαρίστρια έλειψε χωρίς να τον ειδοποιήσει και το τηλέφωνο έπαψε να λειτουργεί.
Ενθαρρυμένος από ένα ποτηράκι παραπάνω, την πέμπτη νύχτα ο Σινκλέρ αποφάσισε να πάει στο μπαρ όπου συναντούσε πάντοτε τους φίλους του για να που τις καθημερινές ανοησίες. Μόλις μπήκε τους είδε, όπως πάντα, στο τραπέζι της γωνίας που τους άρεσε. Ο χοντρός Χάνς έλεγε το ίδιο καλαμπούρι κι οι άλλοι γελούσαν, όπως συνήθως. Ο Σινκλέρ πήρε μια καρέκλα και κάθισε. Αμέσως, έπεσε νεκρική σιγή που δήλωσε πόσο ανεπιθύμητος ήταν ο νεοφερμένος. Ο Σινκλέρ δεν άντεξε άλλο.
«Μπορώ να μάθω τι έχετε πάθει όλοι μαζί μου; Αν έκανα κάτι που σας ενόχλησε, ας μου το πείτε επιτέλους για να τελειώνουμε. Μη μου φέρεστε όμως έτσι, γιατί κοντεύω να τρελαθώ.»

Οι άλλοι κοιτάχθηκαν. Άλλοι γελούσαν κι άλλοι είχαν θυμώσει. Ο ένας έβγαλε διάγνωση για τον νεοφερμένο στηρίζοντας το δείκτη του στα μηνίγγια του. Ο Σινκλέρ ζήτησε πάλι μια εξήγηση, ύστερα παρακάλεσε, και τέλος έπεσε στο πάτωμα ικετεύοντας να του πουν γιατί του τα έκαναν όλα αυτά.
Μόνο ένας αποφάσισε να του απευθύνει το λόγο:
«Κύριε, κανένας από εμάς δεν σας γνωρίζει. Δεν μας έχετε κάνει τίποτα. Αλήθεια, ούτε που ξέρουμε ποιος είστε».
Τα δάκρυα άρχισαν να τρέχουν από τα μάτια του και βγήκε από το μαγαζί. Έσυρε το κορμί του ως το σπίτι του. Κάθε του πόδι ζύγιζε ένα τόνο.

Έφτασε στην καμαρά του κι έπεσε στο κρεβάτι. Χωρίς να ξέρει ούτε γιατί ούτε πως, έγινε ένας ξένος, ένας απών. Δεν υπήρχε πια στις ατζέντες των ανθρώπων με τους οποίους αλληλογραφούσε, είχε σβηστεί από τη μνήμη των γνωστών του κι είχε χάσει τους φίλους του. Στο μυαλό του κυριαρχούσε μια σκέψη σαν σφυροκόπημα: ήταν η ερώτηση που του έκαναν οι άλλοι κι άρχιζε να κάνει και ο ίδιος: «Ποιος είσαι;»
Ήξερε, αλήθεια, να απαντήσει στην ερώτηση αυτή; Γνώριζε το ονομά του, τη διευθυνσή του, τι νούμερο πουκάμισο φορούσε, τον αριθμό της ταυτότητάς του και διάφορα άλλα στοιχεία που τον προσδιόριζαν. Πέρα απ” αυτό, όμως, ποιος ήταν αληθινά, εσωτερικά και βαθιά; Εκείνες οι προτιμήσεις και συμπεριφορές, οι τάσεις και οι απόψεις, ήταν πράγματι δικές του; Ή, όπως τόσα άλλα, ήταν απλώς μια προσπάθεια να μην απογοητεύσει τους άλλους που περίμεναν να είναι όπως ήταν; Κάτι άρχιζε να ξεκαθαρίζει μέσα του. Εφόσον ήταν άγνωστος, απελευθερωνόταν από την υποχρέωση να είναι κάτι συγκεκριμένο. Όπως κι αν ήταν, τίποτα δεν θα άλλαζε στην απάντηση που του έδιναν οι άλλοι. Για πρώτη φορά, ύστερα από αρκετές μέρες, ανακάλυψε κάτι που τον ηρέμησε. Βρισκόταν σε μια κατάσταση που του επέτρεψε να ενεργεί όπως ήθελε, χωρίς καν να ζητάει την έγκριση του κόσμου.

Πήρε βαθιά ανάσα και ένιωσε λες και νέος αέρας είχε μπει στα πνευμόνια του. Κατάλαβε ότι το αίμα κυκλοφορούσε στις φλέβες του, αντιλήφθηκε το χτύπο της καρδιάς του και ξαφνιάστηκε που, για πρώτη φορά,

ΔΕΝ ΕΤΡΕΜΕ

Τώρα που, επιτέλους, ήξερε ότι ήταν μόνος, όπως ήταν πάντα, ότι είχε μονάχα τον εαυτό του, τώρα μπορούσε να κλάψει ή να γελάσει….Όμως, για τον εαυτό του, όχι για τους άλλους. Τώρα, επιτέλους, το ήξερε:

Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΙΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

Είχε ανακαλύψει ότι έπρεπε να μείνει ολομόναχος για να μπορέσει να βρει τον εαυτό του….
Κοιμήθηκε ήρεμα και βαθιά και είδε όμορφα όνειρα.
Ξύπνησε στις δέκα το πρωί, ανακαλύπτοντας ότι μια ηλιαχτίδα έμπαινε εκείνη την ώρα από το παράθυρο και φώτιζε θαυμάσια το δωμάτιο του.
Δίχως να κάνει μπάνιο, κατέβηκε τις σκάλες τραγουδώντας ένα τραγούδι που ποτέ δεν είχε ακούσει. Κάτω από την πόρτα κάτι βρήκε. Αναρίθμητα γράμματα που απευθύνονταν σε αυτόν.

Η κυρία που καθάριζε βρισκόταν ήδη στην κουζίνα και τον χαιρετούσε σαν να μη συνέβαινε τίποτα.
Και το βράδυ, στο μπαρ, κανένας δεν έδειχνε να θυμάται εκείνη την παράξενη νύχτα τρέλλας. Τουλάχιστον, κανένας δεν καταδέχτηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.
Όλα είχαν ξαναγίνει φυσιολογικά….εκτός από εκείνον,
ευτυχώς,
εκείνον,
που ποτέ πια δεν θα χρειαζόταν να παρακαλέσει κανέναν άλλον να τον κοιτάξει για να μάθει αν ήταν ζωντανός,
εκείνον,
που ποτέ πια δεν θα ένιωθε φόβο μήπως τον απορρίψουν.
Όλα ήταν ίδια,
εκτός από αυτόν τον άνθρωπο
που ποτέ πια δεν θα ξεχνούσε ποιος ήταν


«Αυτό το παραμύθι είναι για σένα, Ντέμιαν» συνέχισε ο Χονδρός. «Όσο δεν έχεις συνείδηση της εξάρτησής σου από το βλέμμα των άλλων, ζεις τρέμοντας πως μπορεί να σ” εγκαταλείψουν και, όπως όλοι μας, έμαθες να φοβάσαι γι” αυτό.
Και το κόστος για να μη φοβάσαι είναι να υπακούς, να είσαι αυτό που οι άλλοι – εκείνοι «που τόσο μας αγαπούν» — μας πιέζουν να γίνουμε, μας πιέζουν να κάνουμε και μας πιέζουν να σκεφτούμε.
Αν έχεις την «τύχη» του πρωταγωνιστή του Παπίνι και ο κόσμος — κάποια στιγμή –σου γυρίσει τις πλάτες, δεν θα έχεις άλλη επιλογή παρά να αντιληφθείς πόσο άγονη είναι η πάλη σου.
Αν, όμως, δεν συμβεί αυτό,
αν έχεις την «ατυχία» να είσαι αποδεκτός και παινεμένος
τότε….
αφήνεσαι έρμαιο της δικής σου συνείδησης περί
ελευθερίας,
υπακοή ή μοναξιά;
Είσαι παγιδευμένος ανάμεσα σ” αυτό που πρέπει να είσαι
Και στο να μην είσαι τίποτα για κανέναν.
Κι από τη στιγμή αυτή….
Θα μπορέσεις να είσαι,
όμως, μονάχα μόνος, και μονάχα για σένα.

 

Να σου πω μια ιστορια…Χόρχε μπουκάι