Πτεροστιλβένη και μείωση λίπους.

Έρευνα που διενεργήθηκε από το  UPV/EHU’s ‘Nutrition and Obesity’ group  το οποίο ανήκει  στο Spanish Biomedical Research Centre in CIBERobn of the Carlos III Institute of Health, Vitoria Spain, δείχνει ότι πτεροστιλβένη  μειώνει το σωματικό λίπος.

Η πτεροστιλβένη  είναι μία φαινολική ένωση στην ίδια οικογένεια όπως η ρεσβερατρόλη και είναι παρούσα σε μικρές ποσότητες σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων και ποτών, όπως μύρτιλλα(blueberry)  ή κόκκινο κρασί. Οι ερευνητές στο UPV / EHU μετά από μελέτες σε  ζωικά μοντέλα παρατήρησαν ότι η χορήγηση της πτεροστιλβένης  μειώνει τη συσσώρευση του λίπους του σώματος. Η μείωση αυτή  θα μπορούσε να μειώσει και τον κίνδυνο ανάπτυξης άλλων νόσων όπως ο διαβήτης.

Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια νόσος που προκαλείται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων και ορίζεται ως μια υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Είναι μια μεταβολική ασθένεια πολύ διαδεδομένη στις ανεπτυγμένες χώρες και ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη ορισμένων παθήσεων  όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο διαβήτης, λιπώδες ήπαρ, αλλαγές στα λιπίδια του πλάσματος και η υπέρταση.

Pterostilbene

Οι  παραδοσιακά κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας περιλαμβάνουν  δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες και  μέτρια σωματική δραστηριότητα.  Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των στρατηγικών αυτών είναι περιορισμένη και η επιτυχία που επιτυγχάνεται δεν είναι πάντα η επιθυμητή. Σε αυτό το πλαίσιο, η έρευνα στα λειτουργικά συστατικά της διατροφής  ανοίγει νέες προοπτικές θεραπείας. Ένα παράδειγμα αυτών των συστατικών είναι οι φαινολικές ενώσεις, το ένα από τα οποία είναι  η πτεροστιλβένη.


Η Pterostilbene είναι παρούσα σε μικρές ποσότητες σε ένα ευρύ φάσμα  τροφίμων και ποτών, όπως τα σταφύλια, τα μύρτιλλα, τα φιστίκια και το κόκκινο κρασί και καταναλώνονται ευρέως από τον άνθρωπο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μερικές μελέτες που αναλύουν τις επιπτώσεις αυτού του μορίου και επικεντρώνονται κυρίως στον καρκίνο και  στην αρτηριακή πίεση. Γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ευεργετικές επιδράσεις της πτεροστιλβένης  στη μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου καθώς και τη συμβολή της στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

 Η μελέτη που διεξήχθη σε αυτή την έρευνα είναι η πρώτη  που αναλύει τις επιπτώσεις αυτής της φαινολικής ένωσης στην παχυσαρκία σε ζωικό μοντέλο. Σε αυτό το μοντέλο,  η πτεροστιλβένη  ελαττώνει  το λίπος του σώματος, λόγω της μείωσης στη σύνθεση λίπους στο λιπώδη ιστό και της αύξησης  της οξείδωσης του στο ήπαρ.

Αυτά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αφετηρία για τη διεξαγωγή μελλοντικών μελετών  στον άνθρωπο και να σχεδιαστούν έτσι ώστε  να επιβεβαιωθεί  αυτή  η επίδραση  της πτεροστιλβένης κατά της παχυσαρκίας. Μέχρι τότε μπορούμε άφοβα να καταναλώνουμε  μύρτιλλα ή να πίνουμε κόκκινο κρασί. Σίγουρα έχουν ευεργετικές δράσεις σε ότι αφορά την πίεση, το διαβήτη, τον καρκίνο και την άνοια.

Ακόμη μια έρευνα ρίχνει φως…

Επιστήμονες από την Ταϊβάν διαπίστωσαν ότι η λεγόμενη πτεροστιλβένη, ένα ενεργό συστατικό που υπάρχει στο σταφύλι και τα μύρτιλλα, έχει πολύ πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με τη ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού και αναδεικνύεται πολύτιμη για την υγεία του κόλου και την πρόληψη του καρκίνου του εντέρου.

pterostilbene (1)

 


Συμπερασματικά, διαπίστωσαν ότι και οι δύο αντιοξειδωτικές ουσίες(πτεροστιλβένη,ρεσβερατρόλη) κατάφεραν να περιορίσουν τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, όμως η πτεροστιλβένη αποδείχτηκε πιο αποτελεσματική στον σχηματισμό αντιοξειδωτικών ενζύμων.

«Διαπιστώσαμε ότι και οι δύο ουσίες μπλοκάρουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες των κυττάρων, όμως η χημειοπροληπτική δράση της πτεροστιλβένης αποδείχτηκε πιο ισχυρή από αυτήν της ρεσβερατρόλης, αφού επέφερε σημαντικότερη μείωση της φλεγμονής» δήλωσε ο ερευνητής Μιν-Χσιουνγκ Παν από το National Kaohsiung Marine University.


References

A Review of Pterostilbene Antioxidant Activity and Disease Modification,Oxid Med Cell Longev. 2013;

J Surg Res. 2012 Apr;173(2):e53-61. doi: 10.1016/j.jss.2011.09.054. Epub 2011 Oct 21.
Pterostilbene and cancer: current review.

J Agric Food Chem. 2014 Aug 20;62(33):8371-8. doi: 10.1021/jf501318b. Epub 2014 Aug 8.

Pterostilbene, a dimethyl ether derivative of resveratrol, reduces fat accumulation in rats fed an obesogenic diet.