Πως να διαλεξετε το καλύτερο μαξιλάρι;

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού, διότι εκτός από την ξεκούραση, κατά τη διάρκειά του ο οργανισμός ενεργοποιεί τις φυσιολογικές επουλωτικές διαδικασίες και μηχανισμούς που έχει. Ο άνθρωπος περνάει μεγάλο χρόνο της ζωής του κοιμώμενος. Αν έχουμε κοιμηθεί καλά το βράδυ, η επόμενη μέρα μπορεί να μας φαίνεται παιχνιδάκι. Το μαξιλάρι μας  παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό. Ένα σωστό μαξιλάρι όχι μόνο επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου, αλλά και το πόσο καλά ξεκουραζόμαστε και γεμίζουμε με ενέργεια. Ένα λάθος μαξιλάρι, από την άλλη, μπορεί να επιδεινώσει τους πονοκεφάλους, τον αυχενικό πόνο, το μούδιασμα στους ώμους και τα χέρια, ακόμα και το φτέρνισμα. Δεν σημαίνει πως το μαξιλάρι τα προκαλεί όλα αυτά, αλλά σίγουρα μπορεί να χειροτερεύσει αυτά τα συμπτώματα.

Βασικό ρόλο για την ποιότητα του ύπνου παίζουν κάποιες παράμετροι όπως το στρώμα, το μαξιλάρι, το περιβάλλον, η ιδιοσυγκρασία του ατόμου και διάφορα άλλα γεγονότα και καταστάσεις που μπορεί να διαταράξουν τον ομαλό ύπνο για μικρά ή μεγάλα διαστήματα (στρες, πόνος, ασθένειες κλπ).

Πριν αγοράσουμε ένα καινούριο μαξιλάρι, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που πρέπει να υπολογίσουμε, όπως ο τρόπος που κοιμόμαστε. Ο σκοπός του μαξιλαριού είναι να διατηρεί το σώμα μας σε μια ουδέτερη ευθυγράμμιση ενώ κοιμόμαστε. Αυτό σημαίνει πως το κεφάλι μας δεν πρέπει να γέρνει πίσω ή μπροστά. Συνεπώς, αν κοιμόμαστε ανάσκελα, χρειαζόμαστε ένα λεπτό μαξιλάρι, ίσως με λίγο έξτρα πάχος στο κάτω μέρος, για να κρατάει τον αυχένα μας. Αν κοιμόμαστε στο πλάι, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα αρκετά σκληρό μαξιλάρι, ώστε να γεμίζει την απόσταση μεταξύ αυτιού και ώμου. Τέλος, αν κοιμόμαστε μπρούμυτα, πρέπει να ψάξουμε ένα πολύ λεπτό μαξιλάρι, σχεδόν επίπεδο – μπορεί να μην χρειαζόμαστε καν, αλλά θα ήταν καλή ιδέα να έχουμε ένα, τοποθετημένο κάτω από το στομάχι, για να αποφύγουμε τους πόνους στην μέση.

Βασική αρχή που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας είναι ότι πρέπει να κοιμόμαστε ήρεμα και να ξυπνάμε αναπαυμένοι και όχι πονεμένοι από τον ύπνο μας.

Ανάλογα με το σωματότυπο του καθενός, τη λεγόμενη «αγαπημένη στάση» που είναι αυτή με την οποία μάλλον ξεκινάμε να κοιμόμαστε και τα πιθανά συμπτώματα, μπορούμε να δώσουμε κάποιες βασικές οδηγίες:
Άτομα που έχουν κύφωση στο πάνω τμήμα της θωρακικής σπονδυλικής στήλης εάν κοιμούνται ανάσκελα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν ένα σχετικά ψηλό μαξιλάρι, διότι αν έχουν χαμηλό, αυτό θα είναι πολύ άβολο έως και επώδυνο για αυτούς. Αυτά τα άτομα θα πρέπει γενικά να αποφεύγουν να κοιμούνται μπρούμυτα, διότι επειδή δε μπορεί να στρίψει ο αυχένας ελεύθερα,, ενδεχομένως να προκληθούν ενοχλήσεις .

Όταν κάποιος πονάει στο πλάι του αυχένα και ανάλογα με το ποια κίνηση είναι αυτή που τον ενοχλεί περισσότερο, πρέπει να επιλέξει άλλοτε ψηλότερο και άλλοτε χαμηλότερο μαξιλάρι. Για παράδειγμα, αν πονάει στην αριστερή πλευρά του αυχένα του όταν κάνει πλάγια κάμψη δεξιά, θα πρέπει να επιλέξει ένα ψηλό μαξιλάρι αν ξαπλώσει στη δεξιά πλευρά του ή χαμηλό αν ξαπλώσει αριστερά. Αυτό διότι είναι πιθανό ο πόνος του να προέρχεται είτε από διάταση των μυών, είτε από ερεθισμό κάποιας νευρικής ρίζας, οπότε το «τέντωμα» που γίνεται στην αριστερή πλευρά του αυχένα του, προκαλεί πόνο που μπορεί να φτάνει μέχρι και τον καρπό ή κάποια δάκτυλα του χεριού του.

Σε περιπτώσεις που ο πόνος, το μούδιασμα ή και τα δυο διαχέονται μέχρι τον αγκώνα ή τα δάκτυλα του χεριού, η καλύτερη επιλογή είναι συνήθως ένα ψηλότερο μαξιλάρι όταν ο άνθρωπος κοιμάται ανάσκελα. Αυτό διότι σε φάσεις επώδυνης κρίσης, η έκταση του κεφαλιού είναι μια κίνηση που προκαλεί έντονο πόνο αφού πιέζονται οι νευρικές δομές, ενώ όταν το κεφάλι είναι σε κάμψη συνήθως ανακουφίζει.

Υπάρχουν κάποιες ακραίες στάσεις που είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν υιοθετηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα θα προκαλέσουν ενοχλήσεις μικρής ή μεγαλύτερης έντασης.

Πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει ένα και μοναδικό μαξιλάρι που ταιριάζει σε όλους. Η επιλογή του σωστού μαξιλαριού θα πρέπει να γίνει με βάση τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένο, να είναι υποαλλεργικό, να είναι εύκολο να προσαρμοστεί στις διάφορες αλλαγές θέσης που κοιμόμαστε, να μην είναι σκληρό αλλά σταθερό και εύκαμπτο και τελικά να μας εξασφαλίζει έναν ξεκούραστο και αναζωογονητικό ύπνο. Πρέπει να τονιστεί ότι δεν είναι σωστό αυτό που λένε ότι πρέπει να περάσετε μια περίοδο προσαρμογής αρκετών ημερών. Το σώμα σας θα σας πληροφορήσει άμεσα για τη σωστή ή λάθος επιλογή που κάνατε μια και ο τρόπος που κοιμόμαστε είναι μοναδικός για τον καθένα μας.

Από την συνεργάτη μας
Μαρία Καλλένου Φυσικοθεραπεύτρια