Σπόρος Μάραθου

Ένα εγγενής στη Μεσόγειο αλλά και σε όλο τον κόσμο βότανο είναι ο μάραθος. Ο μάραθος είναι ένα λουλούδι με κίτρινο χρώμα και υπέροχες μυρωδιές. Μεγαλύτερος εξαγωγέας του μάραθου είναι η Ινδία.

Συγκεκριμένα, το σημείο του σπόρου χρησιμοποιείται περισσότερο στη μαγειρική ως καρύκευμα. Εκτός όμως από τη χρήση τους στο μαγείρεμα, χρησιμοποιούνται και ως φαρμακευτικό μέσο για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως γαστρεντερικά, απώλεια όρεξης, λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, προβλήματα όρασης, υπνηλία κ.α

Χρησιμοποιείται επίσης, σαν αρωματική ουσία σε διάφορα καλλυντικά και είδη υγιεινής.

Ο σπόρος μάραθου, χαρακτηρίζεται από ένα εύρος θεραπευτικών ιδιοτήτων.

Κολικός σε βρέφη που θηλάζουν

Τσάι που περιέχει μάραθο, χαμομήλι, βερβίνη, γλυκόριζα και λεμόνι (Calma-Bebi, Bonomelli), έχει αποδειχθεί ότι  μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των κολικών σε βρέφη.

Δυσκοιλιότητα

Όσον αφορά το θέμα της δυσκοιλιότητας, ο συνδυασμός βοτάνων, όπως μάραθο, γλυκόριζας, φλούδας πορτοκαλιού, κανέλας, κόλιανδρου και τζίντζερ (Smooth Move), έχουν ευεργετική επίδραση στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.

Ο σπόρος μάραθου είναι ένα από τα βασικότερα συστατικά του DETOX DEOTIC 30 Liquid και το ένθετο είναι μια ευγενική χορηγία της PHARMA FSC

 

 

Ρύθμιση αρτηριακής πίεσης

Το κάλιο που είναι βασικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει τη καρδιακή λειτουργία και την αρτηριακή πίεση.

 

Μείωση κατακράτησης υγρών

Μέσω της διουρητικής του ικανότητας, απομακρύνονται οι τοξίνες από τον οργανισμό έτσι μειώνεται και η κατακράτηση υγρών.

 

Βελτίωση όρασης

Η βιταμίνη Α που περιέχεται στους σπόρους μάραθου, βελτιώνει τη διαδικασία όρασης και συγκεκριμένα τα συμπτώματα γλαυκώματος.

 

Βελτίωση δέρματος

Το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο που περιέχεται στους σπόρους μάραθου, βοηθούν στην εξισορρόπηση των ορμονών δίνοντας μία υγιές λάμψη στο δέρμα.

 

Εκτός από τα πιο πάνω, οι σπόροι μάραθου χαρακτηρίζονται και ως αντικαρκινικοί. Επιπλέον, το συγκεκριμένο βότανο θεωρείται καταπραϋντικό για το πόνο της έμμηνου ρύσεως, προληπτικό και προστατευτικό από τις ηλιακές ακτίνες και τα εγκαύματα, όπως και για τη μείωση της υπερβολικής τριχοφυΐας σε γυναίκες.

Συνοπτικά, θα πρέπει πάντοτε, πριν από τη λήψη οποιουδήποτε βοτάνου ή φαρμάκου, να υπάρχει η έγκριση και οι οδηγίες από το προσωπικό γιατρό όσον αφορά τις διάφορες αλληλεπιδράσεις που πιθανό να υπάρξουν, τη δοσολογία και οτιδήποτε άλλο θεωρείται σημαντικό.

 

Βιβλιογραφία

  1. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-311/fennel
  2. https://food.ndtv.com/food…/unveiling-the-health-benefits-of-fennel-seeds-1287281