Σύνδρομο επώδυνης καταπόνησης κνήμης

Σύνδρομο επώδυνης καταπόνησης κνήμης

Είναι συχνός τραυματισμός σε αθλητές ιδιαίτερα σε δρομείς. Είναι  τραυματισμός υπέρχρησης, κατά τον οποίο εκδηλώνεται οξύς βύθιος πόνος, συνήθως διάχυτος, στην έσω επιφάνεια του κάτω άκρου της κνήμης. Ο ασθενής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι με ΄΄ πονάει το καλάμι μου ΄΄ Ο πόνος αρχικά είναι ήπιος και έχει συνήθως προοδευτική εγκατάσταση. Μπορεί να εμφανισθεί στη διάρκεια επαναλαμβανόμενων ρυθμικών ασκήσεων, όπως το τρέξιμο ή η αεροβική ή στο τέλος της προπόνησης. Ναι μεν αρχικά είναι ήπιος και παρουσιάζεται προς το τέλος των ασκήσεων και ανακουφίζεται με την ανάπαυση αλλά όσο το stress συνεχίζεται, προοδευτικά ο πόνος αυξάνεται σε ένταση και παρουσιάζεται νωρίτερα. Σε βαρύτερες περιπτώσεις μπορεί να εκλύεται στη βάδιση ή ακόμα και στην οδήγηση.

Έχουν ενοχοποιηθεί αρκετοί παράγοντες όπως :

·        Ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος  (ΒΜΙ)  – υπέρβαροι

·        Ανατομικοί παράγοντες του άκρου πόδα και του κάτω άκρου γενικά όπως ο υπερπρηνισμός του άκρου πόδα, ο δύσκαμπτος μεγάλος δάχτυλος)

·        Εμβιομηχανικές αποκλίσεις του κάτω άκρου ( ραιβογωνία, βλαισογωνία, στροφή κνήμης , πλατυποδία , κυλοποδία , ανισοσκελία κ.α )

·        Μυϊκές ανισορροπίες μεταξύ τετρακέφαλου και οπίσθιων μηριαίων ή ανεπάρκεια του πυρήνα του κορμού κ.α

·        Η αύξηση του όγκου προπόνησης  ή λάθος προπόνηση

·        Έλλειψη σωστής τεχνικής τρεξίματος

·        Το έδαφος και υποδήματα

Η διάγνωση είναι κυρίως κλινική με την λήψη λεπτομερούς  ιστορικού  και την κλινική αξιολόγηση. Κάποιες φορές ανάλογα με το αποτέλεσμα της φυσικής εξέτασης μπορεί να πρέπει να διευκρινίσουμε εάν είναι κάταγμα  κόπωσης κνήμης ή κάτι άλλο , έτσι μπορεί να χρειαστεί ο απεικονιστικός έλεγχος με ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία ή πιο σπάνια σπινθηρογράφημα οστών.

Η θεραπεία είναι συντηρητική με φυσικοθεραπεία. Στην οξεία φάση η ανάπαυση ο πάγος η επίδεση και η ανάρροπη θέση είναι πολύ αποτελεσματικά για να μειώσουν δραστικά τόσο την φλεγμονή και το οίδημα όσο και τον πόνο. . Επίσης οι τεχνικές μάλαξης-κινητοποίησης του συνδετικού ιστού μέσω ειδικών εργαλείων και η εφαρμογή Kinesio Tape στην οξεία φάση φαίνεται ότι βοηθούν σημαντικά. Εφόσον περάσει η οξεία φάση τότε ο ασθενής μπαίνει σε ένα πρόγραμμα ασκήσεων  και διατάσεων για να επαναφέρει το μυϊκό σύστημα  σε τέτοια κατάσταση ούτος ώστε να αποτρέψει την επανεμφάνιση του συνδρόμου.  Πόλυ σημαντική είναι η διόρθωση της τεχνικής στο τρέξιμο, η διόρθωση εμβιομηχανικών παραγόντων στο κάτω άκρο με την εφαρμογή ορθωτικών πελμάτων, η μείωση του δείκτη μάζας σώματος  η μυϊκή ενδυνάμωση και το σωστό πρόγραμμα στην προπόνηση.

Aπό την Μαρία Καλλένου Φυσικοθεραπεύτρια.


130+1 Ερωτήσεις και Απαντήσεις σε θέματα διατροφής,άσκησης και ψυχολογίας.

Παίρνοντας κάποιος στα χέρια του το βιβλίο αυτό, δυνατόν κατ’ αρχήν να διερωτηθεί τι σχέση μπορεί να έχει το τρίπτυχο διατροφή – άσκηση – ψυχολογία. Πώς ακριβώς μπορεί να συσχετιστούν αυτά τα τρία μαζί; Κι όμως, διαβάζοντάς το, το ερώτημα αυτό μπορεί να απαντηθεί πολύ εύκολα.

Μέσα από τις 130 + 1 ερωτήσεις – απαντήσεις που αναγράφονται σε αυτό το βιβλίο μπορεί ο αναγνώστης να κατανοήσει τη σχέση αυτή και να απαντηθούν ερωτήματα που πιθανόν να τον απασχολούν. Κρύβουν αλήθειες αλλά και πραγματικότητες που αφορούν τον καθένα μας και που επηρεάζουν άμεσα τον τρόπο ζωής μας αλλά και την καθημερινότητά μας.