Τα Ναι και τα Όχι του γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ συμβάλλει στην απώλεια βάρους επειδή πολύ πιθανόν, μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα.

Η μείωση της ινσουλίνης στο αίμα είναι ανασταλτικός παράγοντας για την όρεξη. Αντίθετα οι ψηλές συγκεντρώσεις ινσουλίνης στο αίμα, επιδρούν στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα στον υποθάλαμο και αυξάνουν την όρεξη.

Η μείωση του σωματικού βάρους, που μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια της κατανάλωσης γκρέιπφρουτ είναι καθοριστικός παράγοντας για την πρόληψη του διαβήτη.

Η σχέση κατανάλωσης γκρέιπφρουτ από τη μια και απώλειας βάρους με μείωση της ινσουλίνης στο αίμα από την άλλη προέκυψε από έρευνα σε 100 παχύσαρκους. Τα άτομα που κατανάλωναν μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα, 3 φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες έχασαν κατά μέσο όρο 1,6 κιλά ενώ μερικοί είχαν χάσει και μέχρι 4,5 κιλά.

Μια άλλη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα, που έγινε από Πολωνούς επιστήμονες, έδειξε ότι το απόσταγμα από το γκρέιπφρουτ έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να συμβάλλουν στην ίαση του έλκους του στομαχιού.

Το απόσταγμα από σπόρους του γκρέιπφρουτ έχει επιπρόσθετα αντιβακτηριδιακές ιδιότητες γεγονός που συμβάλλει στην ίαση του έλκους του στομαχιού.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Οντάριο, θα πρέπει να πίνετε 6 με 8 ποτήρια χυμού γκρέιπφρουτ καθημερινά ώστε να αποκτήσετε τις επαρκείς ποσότητες φλαβονοειδών για να κάψετε λίπος. Ο επικεφαλής της έρευνας Murray Huff και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο γκρέιπφρουτ μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια βάρους. Αλλά μέχρι κάποιος να βρει έναν τρόπο ώστε να διαχωρίσει τα φλαβονοειδή από το χυμό, οι ιδιότητες καύσης λίπους του γκρέιπφρουτ θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό δίχως νόημα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε σε έκδοση του περιοδικού «Diabetes».

Ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να αντιδράσει επικίνδυνα με μια πληθώρα φαρμάκων συμπεριλαμβανομένων των αντισυλληπτικών, των στατινών για τον έλεγχο της χοληστερόλης, ορισμένων φαρμάκων για την καρδιά και των αντιισταμινικών. Ο χυμός γκρέιπφρουτ επηρεάζει την ικανότητα του σώματος σας να μεταβολίζει τα φάρμακα.

Σημείωση:

Το γκρέιπφρουτ περιέχει μια σύνθετη ουσία που ονομάζεται φουρανοκουμαρίνη, η οποία παρεμβαίνει στη δράση του ενζύμου CYP3A4 που βρίσκεται στο λεπτό έντερο. Αποτέλεσμα της επίδρασης αυτής είναι το λεπτό έντερο να απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως τα φάρμακα κατά της υψηλής χοληστερόλης, κατά της υπέρτασης ή κατά του άγχους.

Ο βασικός ρόλος του ενζύμου CYP3A4 είναι να μεταβάλλει τη χημική σύσταση ορισμένων, πιθανώς επικίνδυνων, ουσιών, πριν αυτά περάσουν στο αίμα ή στο συκώτι. Με τον τρόπο αυτό, είναι πιο εύκολο να τα απομακρύνει και να τα απορρίψει ο οργανισμός μας. Το ένζυμο όμως επιδρά και σε δραστικές φαρμάκων και τις απενεργοποιεί μερικώς, απομακρύνοντάς τες όπως θα έκανε με άλλες ουσίες. Αυτό σημαίνει ότι η δόση του φαρμάκου δεν επιδρά σε ποσοστό 100%.

 

Η φουρανοκουμαρίνη του γκρέιπφρουτ απενεργοποιεί το CYP3A4. Μόλις μισό ποτήρι χυμού γκρέιπφρουτ είναι αρκετό για να απενεργοποιήσει το ένζυμο κατά 50%.

Αφού λοιπόν το ένζυμο απενεργοποιεί εν μέρει τα φάρμακα και το γκρέιπφρουτ απενεργοποιεί το ένζυμο, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι το γκρέιπφρουτ πρέπει να συνδυάζεται με τα φάρμακα ώστε να ενισχύεται η αποτελεσματικότητά του. Σωστά; Λάθος! Η βασικότερη παράμετρος που εξερευνούν οι επιστήμονες στο πεδίο της Φαρμακολογίας είναι η ασφαλής δοσολογία. Οι ειδικοί λαμβάνουν υπ’ όψιν τις φυσικές βιολογικές διεργασίες που επιτελούνται κατά τη λήψη φαρμάκων, οπότε έχουν συνυπολογίσει την επίδραση του ενζύμου CYP3A4 πριν προτείνουν μια συγκεκριμένη δοσολογία για κάθε φάρμακο. Αυτό που φυσικά δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν είναι εάν ο ασθενής πίνει καθημερινά χυμό γκρέιπφρουτ!

Εάν λοιπόν τα προαναφερθέντα φάρμακα συνδυαστούν με χυμό γκρέιπφρουτ, αυξάνεται η απορρόφηση του φαρμάκου σε επίπεδα επικίνδυνα για τον οργανισμό, ξεπερνώντας αυτό που έχουν ορίσει οι ειδικοί ως «ασφαλή δοσολογία».