Τελικά παχαίνει το φυστικοβούτηρο ;

Δεν πρέπει να νιώθεις ενοχές αν λατρεύεις το φυστικοβούτυρο και φοβάσαι ότι σου προσθέτει κιλά. Τα οφέλη του αγαπημένου σου φυστικοβούτυρου είναι πολλά και καλά.

Επίσης, μία κουταλιά φυστικοβούτυρο νικάει τις λιγούρες και σε βοηθάει να μην ξεστρατίσεις.


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟΥ (ανά 15 γρ. περίπου 1 κουταλιά σούπας): Θερμίδες: 103, Πρωτεΐνη: 3,5 γρ.)


Εντάξτε το στο διαιτολόγιό σας και απολαύστε το ως πρωινό με ψωμί ή φρυγανιές, ως σνακ μαζί με φρούτα

Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε πως γυναίκες που έβαλαν το φυστικοβούτυρο στην καθημερινή τους διατροφή (και μάλιστα στο πρωινό τους) ένιωθαν πιο χορτάτες και έκαναν λιγότερες διατροφικές ατασθαλίες ακόμα και 8-12 ώρες μετά. Το φυστικοβούτυρο κάνει πολύ καλό στην υγεία ενώ θα πρέπει να ξέρεις πως η ποσότητα που μπορείς να τρως (αν δε θέλεις να παχύνεις) είναι μία-δύο κουταλιές της σούπας/ημέρα.

Σύμφωνα με το Consumer Reports, το φυστικοβούτυρο είναι ένα από τα πρωτεϊνικά τρόφιμα που περιέχουν περίπου 2 γραμμάρια ινών ανά μερίδα (2 κουταλιές της σούπας). Οι ίνες διατηρούν το πεπτικό σύστημα σε καλή κατάσταση λειτουργίας και μπορούν επίσης να μειώσουν την ολική χοληστερόλη βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο την καρδιαγγειακή υγεία του ατόμου.

Φυστικοβούτυρο: Η αλήθεια για την χοληστερίνη

Υπάρχουν δύο ταξινομήσεις της χοληστερόλης: Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL). Η LDL είναι γνωστή ως η “κακή χοληστερόλη”, ενώ η HDL έχει ονομαστεί ως “καλή χοληστερόλη”. Το φυστικοβούτυρο περιέχει την “καλή χοληστερόλη”, που -όταν είναι σε υψηλά επίπεδα στην κυκλοφορία του αίματος- μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η χοληστερόλη δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως κίνδυνος για την υγεία, καθώς παρέχει σταθερότητα σε κάθε κύτταρο του σώματος.

Η HDL χοληστερόλη στο φυστικοβούτυρο απομακρύνει την κακή χοληστερόλη (LDL). Η HDL διαθέτει επίσης την ικανότητα να διατηρεί υγιή τα εσωτερικά τοιχώματα του ενδοθηλίου συμβάλλοντας στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, η οποία είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή. Το φυστικοβούτυρο περιέχει επίσης μαγνήσιο σε ποσότητα ίση με το 14% της ημερήσιας ανάγκης πρόσληψης του ανθρώπου (ανά 1 μερίδα = δύο κουταλιές της σούπας). Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στον μεταβολισμό της γλυκόζης, κάτι που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Πηγές:

1The effects of raw kernel and peanut butter on glucose homeostasis in glucose-intolerant obese women. The FASEB Journal. 2012;26:644.1

2Nut and Peanut Butter Consumption and Risk of Type 2 Diabetes in Women. JAMA. 2002;288(20):2554-2560. doi:10.1001/jama.288.20.2554