Τι είναι η δυσπεψία; Είναι το ίδιο με την γαστρίτιδα;

Η δυσπεψία αναφέρεται σε πόνο που σχετίζεται με τη κατανάλωση τροφής και γίνεται αισθητή χαμηλά στο θώρακα ή πάνω και αριστερά στην κοιλιά, στο επιγάστριο (δηλαδή στη περιοχή που βρίσκεται μπροστά από το στομάχι). Ο πόνος, αν και δυσάρεστος, δεν είναι ανυπόφορος. Η δυσπεψία μπορεί να οφείλεται είτε σε οργανική είτε σε ψυχογενή αιτία. Μια συνηθισμένη οργανική αιτία είναι το αλκοόλ-που προκαλεί εντονότερα συμπτώματα αν συνδυάζεται με κάπνισμα. Στη περίπτωση αυτή, η δυσπεψία παρατηρείται τις πρωινές ώρες, μαζί με αναγούλες, ναυτία και μερικές φορές εμετό. Το πεπτικό έλκος (γαστρικό ή δωδεκαδακτυλικό) οφείλεται εν μέρει στη διάβρωση των τοιχωμάτων (του βλεννογόνου) του στομαχιού από το υδροχλωρικό οξύ που το ίδιο παράγει, αλλά συγχρόνως υπάρχει και μια υποκείμενη μόλυνση από ένα βακτήριο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Δυσπεψία είναι πιθανό να προκαλέσουν και κάποια από τα πιο κοινά παυσίπονα, κάποια κορτικοστεροειδή, πολλά από τα αντιβιοτικά, και όλα τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Άλλες λιγότερο κοινές αιτίες δυσπεψίας είναι ο καρκίνος του στομαχιού, παθήσεις στη χοληδόχο κύστη και το πάγκρεας, διαταραχές του λεπτού εντέρου (όπως η ελκώδης κολίτιδα), νεφρικές παθήσεις, διαβήτης, καθώς και άλλα νοσήματα που προσβάλλουν ολόκληρο τον οργανισμό.

Το στομάχι είναι “καθρέφτης” του μυαλού, γι’αυτό και η δυσπεψία είναι ενδεχόμενο να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες. Τα παιδιά έχουν πονόκοιλο κάθε Δευτέρα πρωί όταν δε θέλουν να πάνε στο σχολείο, ενώ σε κάποιους ενήλικες ο πόνος, η απώλεια της όρεξης, η ναυτία και ο εμετός αντικατοπρτίζουν τη διάθεσή τους. Οι ενδείξεις ότι η δυσπεψία οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες ποικίλλουν-αίσθημα κορεσμού, ναυτία, φούσκωμα. Μπορεί να υπάρχει δυσφορία για οτιδήποτε ακουμπάει τη περιοχή της κοιλιάς, όπως στενά ρούχα ή για φαγητά που δεν αρέσουν στο πάσχοντα. Η κόπωση, οι πονοκεφάλοι και η αυπνία συχνά σχετίζονται με τη δυσπεψία.

Ο όρος γαστρίτιδα χρησιμοποιείται συχνά από μη γνώστες για να περιγράψει τη δυσπεψία. Απο ιατρική άποψη, η γαστρίτιδα αποτελεί κάτι διαφορετικό και αρκετά σαφές-ερεθισμό και φλεγμονή του στομαχιού. Η οξεία γαστρίτιδα προκαλείται από τροφική δηλητηρίαση, αλλά η χρόνια (αρκετά συνηθισμένη στα ηλικιωμένα άτομα) είναι πιθανό να μη παρουσιάζει καθόλου συμπτώματα. Κάποιες φορές μπορεί να συσχετίζεται με μόλυνση από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, προκαλώντας πόνο που μοιάζει με αυτόν του γαστρικού έλκους.