Τι είναι η δυσπεψία; Είναι το ίδιο με την γαστρίτιδα;

Η δυσπεψία αναφέρεται σε πόνο που σχετίζεται με τη κατανάλωση τροφής και γίνεται αισθητή χαμηλά στο θώρακα ή πάνω και αριστερά στην κοιλιά, στο επιγάστριο (δηλαδή στη περιοχή που βρίσκεται μπροστά από το στομάχι). Ο πόνος, αν και δυσάρεστος, δεν είναι ανυπόφορος. Η δυσπεψία μπορεί να οφείλεται είτε σε οργανική είτε σε ψυχογενή αιτία. Μια συνηθισμένη οργανική αιτία είναι το αλκοόλ-που προκαλεί εντονότερα συμπτώματα αν συνδυάζεται με κάπνισμα.

Στη περίπτωση αυτή, η δυσπεψία παρατηρείται τις πρωινές ώρες, μαζί με αναγούλες, ναυτία και μερικές φορές εμετό. Το πεπτικό έλκος (γαστρικό ή δωδεκαδακτυλικό) οφείλεται εν μέρει στη διάβρωση των τοιχωμάτων (του βλεννογόνου) του στομαχιού από το υδροχλωρικό οξύ που το ίδιο παράγει, αλλά συγχρόνως υπάρχει και μια υποκείμενη μόλυνση από ένα βακτήριο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Τα συνήθη συμπτώματά της είναι: βάρος στο στομάχι, φούσκωμα, πόνος στο στομάχι, ναυτία, άσχημη γεύση, ξινίλες, ρεψίματα, κάποιες φορές διάρροια, πονοκέφαλος, πόνο στα κάτω άκρα (από τα γόνατα και κάτω), τοξιναιμία, αδυναμία, ατονία, καούρες.

 

Δυσπεψία είναι πιθανό να προκαλέσουν και κάποια από τα πιο κοινά παυσίπονα, κάποια κορτικοστεροειδή, πολλά από τα αντιβιοτικά, και όλα τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Άλλες λιγότερο κοινές αιτίες δυσπεψίας είναι ο καρκίνος του στομαχιού, παθήσεις στη χοληδόχο κύστη και το πάγκρεας, διαταραχές του λεπτού εντέρου (όπως η ελκώδης κολίτιδα), νεφρικές παθήσεις, διαβήτης, καθώς και άλλα νοσήματα που προσβάλλουν ολόκληρο τον οργανισμό.

 

Το στομάχι είναι “καθρέφτης” του μυαλού, γι’αυτό και η δυσπεψία είναι ενδεχόμενο να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες. Τα παιδιά έχουν πονόκοιλο κάθε Δευτέρα πρωί όταν δε θέλουν να πάνε στο σχολείο, ενώ σε κάποιους ενήλικες ο πόνος, η απώλεια της όρεξης, η ναυτία και ο εμετός αντικατοπρτίζουν τη διάθεσή τους. Οι ενδείξεις ότι η δυσπεψία οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες ποικίλλουν-αίσθημα κορεσμού, ναυτία, φούσκωμα. Μπορεί να υπάρχει δυσφορία για οτιδήποτε ακουμπάει τη περιοχή της κοιλιάς, όπως στενά ρούχα ή για φαγητά που δεν αρέσουν στο πάσχοντα. Η κόπωση, οι πονοκεφάλοι και η αυπνία συχνά σχετίζονται με τη δυσπεψία.

Συμβουλές:

 

  • Θα διευκολύνετε την πέψη σας αν καθιερώσετε μικρά και συχνά γεύματα. Πολλά και ελαφρά γεύματα με χρονική απόσταση μεταξύ τους, 4 ωρών είναι μια καλή συνήθεια που βοηθά πολύ στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας
  • Αποφύγετε το κάπνισμα ειδικά πριν το φαγητό
  • Αν υποφέρετε από τυμπανισμό, μετά από κάθε γεύμα να μασάτε ωμό μάραθο ή μαϊντανό.
  • Αποφεύγετε τις πλούσιες σε λίπος τροφές, όπως το αρνί, το χοιρινό, τα σαλάμια κτλ. Όχι βαριές σάλτσες, τηγανητά, πολλά γλυκά, καφές, αλκοόλ, τσάι, έτοιμες τροφές (fast food, κονσέρβες, κλπ)
  • Να μην τρώτε εν κινήσει ή διαβάζοντας ή βλέποντας τηλεόραση

 

 

 

Γαστρίτιδα (gastritis) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα καταστάσεων που έχουν ένα κοινό στοιχείο: τη φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. Χαρακτηρίζεται από κινητοποίηση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το τοίχωμα του στομάχου αποτελείται από πέντε στρώματα. Η βλεννογόνος είναι το εσωτερικό κάλυμμα στο τοίχωμα του στομαχιού και των υπόλοιπων κοίλων οργάνων του ανθρώπινου οργανισμού. Η γαστρίτιδα είναι μια κατάσταση που προκύπτει από διάφορους παράγοντες που ερεθίζουν ή βλάπτουν τη βλεννογόνο. Για παράδειγμα, στο στομάχι εκκρίνονται πλήθος παραγόντων και ενζύμων απαραίτητων για την διάσπαση των τροφών και ένας σημαντικός παράγοντας, υπεύθυνος για τη διάσπαση των τροφών είναι το υδροχλωρικό οξύ. Αν η έκκριση αυτού του οξέος είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από τη ποσότητα που απαιτείται, προκαλείται γαστρίτιδα.

Ανάλογα με την αιτία μπορεί η γαστρίτιδα να εκδηλωθεί με οξύ ή με χρόνιο τρόπο.

Ο όρος γαστρίτιδα χρησιμοποιείται συχνά από μη γνώστες για να περιγράψει τη δυσπεψία. Απο ιατρική άποψη, η γαστρίτιδα αποτελεί κάτι διαφορετικό και αρκετά σαφές-ερεθισμό και φλεγμονή του στομαχιού. Η οξεία γαστρίτιδα προκαλείται από τροφική δηλητηρίαση, αλλά η χρόνια (αρκετά συνηθισμένη στα ηλικιωμένα άτομα) είναι πιθανό να μη παρουσιάζει καθόλου συμπτώματα. Κάποιες φορές μπορεί να συσχετίζεται με μόλυνση από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, προκαλώντας πόνο που μοιάζει με αυτόν του γαστρικού έλκους.

Οι γαστρίτιδες που οφείλονται σε παθογόνους οργανισμούς (ιούς, βακτηρίδια) είναι μεταδοτικές, ενώ οι γαστρίτιδες άλλης αιτιολογίας όχι. Ειδικότερα το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θεωρείται οικογενειακή μόλυνση. Το ελικοβακτηρίδιο προκαλεί επίσης έλκος στομάχου και έλκος δωδεκαδακτύλου καθώς και καρκίνο του στομάχου. Έχει συνδεθεί επίσης με άλλες ασθένειες.

Στην οξεία γαστρίτιδα επιβάλλεται αρχικά η νηστεία, έπειτα ειδική δίαιτα  και προοδευτικά η κανονική διατροφή.

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι
Μπορείτε να βρείτε κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματα, αν:

  • Τρώτε μικρότερα, πιο-συχνά γεύματα. Εάν αντιμετωπίζετε συχνά δυσπεψία, δοκιμάστε να τρώτε πολλά μικρά γεύματα αντί για τρία μεγάλα, όποτε μπορείτε.
  • Αποφεύγετε τα τρόφιμα που ερεθίζουν το στομάχι σας. Αποφεύγετε ειδικά εκείνα που είναι πικάντικα, όξινα, τηγανητά, ή λιπαρά.
  • Αποφεύγετε το αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει την βλεννογόνο επένδυση του στομαχιού σας.
  • Ρωτήστε το γιατρό σας για να αλλάξετε αναλγητικά. Εάν χρησιμοποιείτε παυσίπονα τακτικά, ρωτήστε το γιατρό σας εάν η ακεταμινοφαίνη μπορεί να είναι μια νέα επιλογή για εσάς. Αυτό το φάρμακο είναι λιγότερο πιθανό να επιδεινώσει το πρόβλημα στο στομάχι σας.
  • Διαχειριστείτε το άγχος. Το στρες μπορεί να κάνει τα συμπτώματα της γαστρίτιδας χειρότερα.

Πηγές

About Gastritis

Chronic gastritis

What are the signs and symptoms of gastritis?

A 61-Year-Old Man with Dyspepsia and Weight Loss

Diagnosis and Treatment of Functional Dyspepsia