Το βότανο ”κατά” του διαβήτη και όχι μόνο.

Τα φύλλα φασκόμηλου προέρχονται από το officinalis Salvia, έναν μικρό θάμνο που ευδοκιμεί στη Μεσόγειο. Είναι πράσινα με ισχυρή μυρωδιά που μοιάζει με τα εσπεριδοειδή .

Το φασκόμηλο είναι ένα βότανο προικισμένο με πολλές θεραπευτικές ουσίες και ιδιότητες, ιδιαιτέρως χρήσιμες στην ιατρική, όπως αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές, καρδιοτονωτικές, σπασμολυτικές και αντιδιαβητικές. Η δε δράση του κατά του διαβήτη έκανε ορισμένους να δηλώσουν ότι, το φασκόμηλο είναι το φάρμακο για όλες τις ασθένειες.

Έχει πάρει το λατινικό όνομά του «σαλβία» από το ρήμα salvere, που σημαίνει » είμαι υγιής». Θεωρήθηκε ιερό βότανο από τους Έλληνες που το αφιέρωσαν στο Δία και από τους Ρωμαίους που το πήγαν στη Βρετανία. Για το κοινό αυτό βότανο οι Άραβες λένε «πώς μπορεί να πεθάνει ένας άνθρωπος που έχει στο κήπο του φασκόμηλο;».

Το έλαιο μπορεί να αφαιρεθεί από τα φύλλα φασκόμηλου με σύνθλιψη και στη συνέχεια συνδυάζεται με οινόπνευμα ή προστίθεται σε κάψουλες. Τα φύλλα μπορούν επίσης να αποξηρανθούν και να προστεθούν στο βραστό νερό για να γίνει ένα φαρμακευτικό ρόφημα τσαγιού.

Μία από τις πιο κοινές καταστάσεις υγείας για τις οποίες οι βοτανολόγοι συνιστούν το φασκόμηλο είναι η ανακούφιση από τον βήχα και τον πονόλαιμο. Το έλαιο ή τα αποξηραμένα φύλλα προστίθενται στο ζεστό νερό και στη συνέχεια μπορεί να γίνει γαργάρα. Πιστεύεται πως το συγκεκριμένο βότανο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που παρέχουν επίσης ένα χαλαρωτικό αίσθημα στο λαιμό.

Παλιότερα τα μασούσαν για να καθαρίσουν τα δόντια τους. Το αφέψημά του χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ουλίτιδας και των δερματικών παθήσεων. Το αιθέριο έλαιό του κατά τουπονόδοντου.

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, η χρήση του έχει θετική επίδραση στη θεραπεία του Αλτσχάιμερ και στην υπερλιπιδαιμία. Ως αφέψημα είναι ιδανικό για τη θεραπεία της φαρυγγίτιδας, της ουλίτιδας, καθώς και των άφτρων, αλλά και διαφόρων τραυματισμών του στόματος.

Επίσης, τονώνει το νευρικό σύστημα, αυξάνει τη μνήμη και ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος. Εάν κάνουμε πλύσεις με αφέψημα στα μέρη του σώματος που πάσχουν από κράμπες, θα ανακουφιστούν.

Αντιμετωπίζονται τα τσιμπήματα από κουνούπια και σφήκες, τρίβοντας με τα φρέσκα φύλλα του φασκόμηλου το ερεθισμένο σημείο.


Καλό για διαβητικούς:

Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το βότανο έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης καθώς και των τριγλυκεριδίων στους ανθρώπους που είναι διαβητικοί τύπου 2. Τα εκχυλίσματα των φύλλων του είναι γνωστό ότι έχουν αντι-υπεργλυκαιμική ιδιότητα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει το προφίλ λιπιδίων σε διαβητικούς τύπου 2. Ως εκ τούτου, αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το βότανο για τη διατήρηση του λιπιδαιμικού προφίλ τους.

Όμως, το φασκόμηλο, όπως και τα περισσότερα βότανα, έχει εκτός από τις αβλαβείς τους ιδιότητες και ορισμένες βλαβερές σε ειδικές περιπτώσεις. Έτσι λοιπόν δεν πρέπει να λαμβάνεται καθόλου από επιληπτικά άτομα, δεδομένου ότι περιέχει θυιόνη η οποία μπορεί να πυροδοτήσει κρίσεις επιληψίας. Απαγορεύεται επίσης και κατά την περίοδο εγκυμοσύνης.


1. American Diabetes Association. Clinical practice recommendation: screening for diabetes. Diabetes Care.1997;20:22–4.

2. Yanardag R, Bolkent S, Ozsoy-Sacan O, Karabulut Bulan O. Related the effects of chard (Beta vulgaris LvarCicla) extract on the kidney tissue, serum urea and creatinine levels of diabetic rats. Phytother Res.2002;16:758–61. [PubMed]
3. Li R, Bilik D, Brown MB, Zhang P, Ettner SL, Ackermann RT. et al. Medical costs associated with type 2 diabetes complications and comorbidities. Am J Manag Care. 2013;19:421–30. [PMC free article] [PubMed]
4. Wang Z, Wang J, Chan P. Treating type 2 diabetes mellitus with traditional chinese and Indian medicinal herbs.Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:343594. [PMC free article] [PubMed]
5. Rai MK. A review on some anti-diabetic plants of India. Anc Sci Life. 1995;14:42–54.