Το όνειρο του σκλάβου-Μια ιστορία με νόημα

Έλεγε ο Σωκράτης:

“Περπατώ στο δρόμο και συναντώ έναν σκλάβο ξαπλωμένο να κοιμάται. Από τις εκφράσεις και τα παραμιλητά του συνειδητοποιώ ότι ο σκλάβος ονειρεύεται ότι είναι ελεύθερος.Τι όφειλα να κάνω;” ρωτάει ο Σωκράτης.

“Έπρεπε να τον ξυπνήσω για να συνειδητοποιήσει ότι στην πραγματικότητα είναι σκλάβος και το όνειρο της ελευθερίας δεν είναι αληθινό ή έπρεπε να τον αφήσω να κοιμάται και στα όνειρά του να απολαμβάνει την ελευθερία που δεν έχει;”


Πάντα με απασχολούσε αυτή η ιστορία. Ιδιαίτερα επειδή εγώ “προχωρώ” στον κόσμο “ξυπνώντας” τους ανθρώπους που “κοιμούνται” και ονειρεύονται ότι είναι ελεύθεροι. Και γιατί το κάνω; Νομίζω ότι το κάνω γιατί ξέρω ότι θα υπάρξει μία μέρα που εσύ, που στέκεσαι εκεί, θα συναντήσεις εμένα να κοιμάμαι δίπλα στο ποτάμι, και να ονειρεύομαι ότι είμαι ελεύθερος. Στο ζητάω σαν χάρη. Τουλάχιστον για μένα, μην έχεις ενδοιασμούς. ΞΥΠΝΑ ΜΕ!

Γιατί είμαι σίγουρος ότι προτιμώ να παλέψω για την ελευθερία μου ή να παραιτηθώ από αυτήν, παρά να ζω σ’ έναν κόσμο φανταστικό, που νομίζω ότι έχω αλλά ποτέ δεν είχα.

 

*Nα σου πω μια ιστορια.Χόρχε Μπουκάι