ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ-ΠΑΓΙΔΕΣ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

Η τροφική δηλητηρίαση  προκαλείται από τη κατανάλωση μολυσμένης τροφής. Τα συμπτώματα της, αποτελούν εμετό και διάρροια, ένα τρόπο αντίδρασης και απόρριψης της αλλοιωμένης τροφής από τον οργανισμό μας. Όταν το άτομο έχει καλή υγεία συνέρχεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα βακτήρια που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις αναπτύσσονται εύκολα σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά μπορούν να πολλαπλασιαστούν αρκετά γρήγορα. Συνεπώς, η διατήρηση των τροφών σε πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή θερμοκρασία παρεμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων σ’αυτά. Ειδικά οι τροφές “υψηλού κινδύνου” (κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά προιόντα, μαγειρεμένα αυγά και μαγειρεμένο ρύζι) πρέπει να συντηρούνται.

Οι ξηρές τροφές, όπως το γάλα σε σκόνη και η σκόνη αυγού, δεν επιτρέπουν σε κανένα βακτήριο να πολλαπλασιαστεί. Αν όμως γίνουν υγρές ή προστεθούν υγρά σε αυτές, τότε κάθε βακτήριο που περιέχουν μπορεί να αρχίσει να πολλαπλασιάζεται.

Εφόσον τα βακτήρια βρεθούν σε περιβάλλουν ευνοικό για τον πολλαπλασιασμό τους (τροφές-θερμότητα-υγρασία), αύξηση τους θα είναι ταχύτατη σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Με αποτέλεσμα, τότε, να μπορούν πλέον πολύ εύκολα να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Ορισμένοι απλοί κανόνες, η εφαρμογή των οποίων αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό στις τροφές βακτηρίων που ευθύνονται για τροφικές δηλητηριάσεις, είναι οι εξής:

  • Διατηρήστε τις τροφές πολύ ζεστές ή πολύ κρύες.
  • Καταναλώνετε αμέσως ξηρές τροφές που έχουν αναμιχθεί με γάλα ή νερό.

Όταν δοκιμάζετε το φαγητό πρέπει να:

  • Μη χρησιμοποιείτε τα δάχτυλα
  • Μη χρησιμοποιείτε κάποιο εξάρτημα (π.χ πιρούνι), για δεύτερη φορά χωρίς να το έχετε πλύνει.
  • Είστε αυστηροί στη τήρηση της προσωπικής υγειινής σας.