Τσουκνίδα

Η τσουκνίδα, ή η urtica dioica, είναι ένα πολυετές ανθοφόρο φυτό που έχει χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια από την Αρχαία Ελλάδα. Σήμερα, μπορεί να βρεθεί σε όλο τον κόσμο, αλλά η προέλευσή του βρίσκεται στις ψυχρότερες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας. Το φυτό συνήθως αναπτύσσεται μεταξύ δύο έως τεσσάρων ποδιών και ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Αναπτύσσεται καλύτερα σε έδαφος πλούσιο σε άζωτο, έχει φύλλα σε σχήμα καρδιάς και παράγει κίτρινα ή ροζ λουλούδια.

Είναι ένα ιδιαίτερα γνωστό για τις ευεργετικές ιδιότητες αλλά και για τις πολλαπλές του χρήσεις, φυτό. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα ριζικά και τα επίγεια μέρη του ως φάρμακα. Μελέτες έχουν δείξει ότι διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, στυπτικές και αναλγητικές ικανότητες.

Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί σε όλη την ιστορία ως διουρητικό και για τη θεραπεία επώδυνων μυών και αρθρώσεων, έκζεμα, αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα και αναιμία. Σήμερα, χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία ουρολογικών προβλημάτων, καθώς και για αλλεργίες και πόνο στις αρθρώσεις.

Οστεοαρθρίτιδα

Χρησιμοποιείται σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, λαμβάνοντας τη τσουκνίδα από το στόμα ή ως εφαρμογή στο δέρμα με στόχο τη μείωση του πόνου. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Rheumatology δείχνει την αντιφλεγμονώδη δύναμη της τσουκνίδας ενάντια σε άλλες αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Πυρετός

Στοιχεία αποδεικνύουν ότι η χρήση τσουκνίδας κατά τη διάρκεια του πυρετού προσφέρει ανακούφιση των συμπτωμάτων. Μια άλλη παγκόσμια μελέτη από το National College of Naturopathic Medicine διαπίστωσε ότι το τσούξιμο με την χρήση τσουκνίδας για την ανακούφιση των αλλεργιών αξιολογήθηκε υψηλότερα από το placebo σε μια τυχαιοποιημένη διπλή-τυφλή μελέτη 98 ατόμων.

 

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH).

Τα πρώιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η λήψη 360 mg τσουκνίδας για 6-24 μήνες βελτιώνει τα συμπτώματα της ουροφόρου οδού που σχετίζονται με την ΒΡΗ. Παρόλα αυτά απαιτείται περισσότερη έρευνα. Το εκχύλισμα ρίζας τσουκνίδας έχει αποδειχθεί επίσης ότι επιβραδύνει ή σταματά την εξάπλωση των κυττάρων του καρκίνου του προστάτη. Συνήθως χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με saw palmetto και άλλα βότανα. Η ρίζα του φυτού χρησιμοποιείται κυρίως σε σχέση με τα ουρολογικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

 

Αιμορραγία

Ο συνδυασμός τσουκνίδας με αλπίνια, γλυκόριζα, θυμάρι και κοινό αμπέλι στο δέρμα μειώνει την αιμορραγία στη χειρουργική επέμβαση, αλλά δεν μειώνει τον χρόνο στη χειρουργική επέμβαση. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι ο συνδυασμός αυτός μειώνει την αιμορραγία μετά από οδοντιατρική επέμβαση.

Έκζεμα

Το έκζεμα είναι ένα ξηρό εξάνθημα που μπορεί να διαρκέσει στους πάσχοντες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Λόγω των αντιισταμινικών και των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων το τσίμπημα της τσουκνίδας, μπορεί να είναι μια φυσική θεραπεία για το έκζεμα. Οι πάσχοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα συνδυασμό από τσουκνίδα που λαμβάνονται από το στόμα για να αντιμετωπίσουν το έκζεμα εσωτερικά, καθώς και μια κρέμα για να προσφέρει ανακούφιση από την κνησμό και την ερυθρότητα του εξανθήματος.

 

Βιβλιογραφία

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-664/stinging-nettle

https://draxe.com/stinging-nettle/

Image by pixabay