Φράξινος ή Μελία

Βοτανική ονομασία: Fraxinus excelsior.

Το βότανο αυτό είναι ένα μεγάλο δέντρο έως και 40 μέτρα με μεγάλη διάρκεια ζωής έως και 500 χρόνια. Τα φύλλα του εμφανίζονται πολύ αργά την άνοιξη, μερικές φορές μετά τις αρχές Ιουνίου και πέφτουν ξανά στις αρχές του Φθινοπώρου.

Τα λουλούδια του δεν ανθίζουν μέχρι να φτάσουν τα 30 χρόνια. Ορισμένα δέντρα έχουν θηλυκά λουλούδια ενώ άλλα έχουν αρσενικά λουλούδια ή και τα δύο.

Ο φράξινος ή μελία θεωρείται ένα βότανο με θεραπευτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα χρησιμοποιείται ο φλοιός, τα φύλλα και μερικές φορές οι σπόροι. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του φράξινου ήταν γνωστές από τον Έλληνα Ιατρό Ιπποκράτη. Συγκεκριμένα, τα φύλλα, ο φλοιός και τα κλαδιά του, περιέχουν κουμαρίνες, οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων.

Ο Φράξινος ή Μελία είναι ένα από τα βασικότερα συστατικά του DETOX DEOTIC 30 Liquid και το ένθετο είναι μια ευγενική χορηγία της PHARMA FSC

Χρησιμοποιείται επίσης, για τη θεραπεία ουρικής αρθρίτιδας και ρευματισμού (ρευματοειδής αρθρίτιδας, οστεοαρθρίτιδας) αλλά και για την επούλωση τραυμάτων και πληγών. Επιπλέον, ο φλοιός και τα φύλλα του, έχουν χρησιμοποιηθεί για μείωση του πυρετού και της διάρροιας.

Το βότανο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να καταναλωθεί μέσω διατροφικού συμπληρώματος ή σε μορφή σκόνης. Πάντοτε θα πρέπει να υπάρχει η έγκριση του προσωπικού ιατρού για την ασφαλή χρήση του κάθε βοτάνου.

 

Βιβλιογραφία

https://www.herbal-supplement-resource.com/european-ash.html