4 θησαυρούς υγείας που έχουμε ως Κύπριοι και Έλληνες στην Μεσόγειο

Σας παρουσιάζουμε 4 θησαυρούς υγείας που έχουμε στην Μεσόγειο και μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για την υγεία μας.

1)Βιταμίνη D- Η βιταμίνη του ήλιου

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη με πρωταγωνιστικό ρόλο στην επαρκή διατήρηση της αρχιτεκτονικής των οστών και τη φυσιολογική ομοιοστασία του ασβεστίου. Ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το γαστρεντερικό σύστημα, τον μεταβολισμό του ασβεστίου των οστών και την καλή λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος.

Εκτός από αυτό τον γνωστό ρόλο, η Βιταμίνη D, παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και την πρόληψη ορισμένων παθήσεων όπως λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσημάτα, ορισμένες μορφές καρκίνου και διαβήτη τύπου 2. Η κύρια πηγή βιταμίνης D για τους ανθρώπους είναι η βιταμίνη D3 σε ποσοστό 90%, η οποία συντίθεται στο δέρμα με την δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Άλλη πηγή βιταμίνης D είναι οι τροφές. Λίγες τροφές όμως περιέχουν βιταμίνης D.Ορισμένα είδη ψαριών όπως ο σολομός, το σκουμπρί, και η σαρδέλα, ο κρόκος του αυγού, καθώς και κάποιες τροφές που έχουν εμπλουτιστεί με βιταμίνη D όπως η μαργαρίνη. Αυτές οι τροφές όμως δεν είναι τόσο ελκυστικές για τα παιδιά.

Η έκθεση στον ήλιο του προσώπου και των χεριών για 10 -15 λεπτά την ημέρα είναι επαρκής για την σύνθεση των ημερησίων αναγκών σε βιταμίνη D. Η σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα έχει περιοριστεί λόγω σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης (καθιστική ζωή, νέφος, χρήση αντιηλιακών και γυαλιών ηλίου). Η χρήση αντιηλιακού με αυξημένο δείκτη προστασίας (πάνω από 30) μειώνει κατά 95% την σύνθεση βιταμίνης D. Είναι σημαντικό όμως να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11πμ και 4μμ τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω κινδύνου ηλιακού εγκαύματος και καρκίνου του δέρματος.

Αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ανεπάρκειας ή έλλειψης βιταμίνης D έχουν:

 • Τα θηλάζοντα βρέφη
 • Τα πρόωρα νεογνά
 • Τα υποσιτιζόμενα παιδιά
 • Τα άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα
 • Τα παιδιά με χρόνια νοσήματα καθώς και
 • Τα παιδιά που λαμβάνουν χρόνια αγωγή με αντιεπιληπτικά φάρμακα.

Τέλος ο σύγχρονος τρόπος ζωής (μη έκθεση στον ήλιο, χρήση γυαλιών ηλίου, αντιηλιακή προστασία), προδιαθέτει στην εμφάνιση ανεπάρκειας ή έλλειψης βιταμίνης D. Συνήθως η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι ασυμπτωματική. Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να εκδηλώνεται με σπασμούς (λόγω υπαβεστιαιμίας) στη βρεφική ηλικία, ραχίτιδα και καθυστέρηση στην σωματική ανάπτυξη των παιδιών καθώς και με οστικά άλγη και μυαλγίες ανεξαρτήτως ηλικίας.


Η εκτίμηση της επάρκειας της βιταμίνης D γίνεται βάσει της συγκέντρωσης της 25-ΟΗ D στο αίμα. Σύμφωνα με την Aμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρία ορίζεται ως έλλειψη τιμή της 25(ΟΗ)D μικρότερη των 20ng/ml, ως ανεπάρκεια:21-29ng/ml ενώ τιμές άνω των 30ng/ml εξασφαλίζουν σκελετική υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο ραχίτιδας, οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

Oι ημερήσιες ανάγκες σε Βιταμίνης D στα νεογνά και βρέφη είναι 400 -1000 IU, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους είναι 600-1000 IU.Στα θηλάζοντα βρέφη, λόγω μειωμένης περιεκτικότητας του μητρικού γάλακτος σε βιταμίνη D και μειωμένης έκθεσης στον ήλιο τους πρώτους 6 μήνες ζωής, συνιστάται χορήγηση 400 IU/H, όπως επίσης στα βρέφη που σιτίζονται με λιγότερο από 1 λίτρο τροποποιημένο γάλα την ημέρα.

Δεν συνιστάται έλεγχος όλου του πληθυσμού. Επιλεκτικός έλεγχος συνιστάται σε παιδιά με πιθανή ανεπάρκεια, όπως αυτά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια λήψη φαρμάκων, ινοκυστική νόσος, άσθμα, δρεπανοκυτταρική αναιμία, ΣΔ), κακοήθειες, παχυσαρκία καθώς και σε παιδιά με κινητικά προβλήματα, ή καθυστέρηση σωματικής ανάπτυξης.Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάγκη σε βιταμίνη D των παχύσαρκων παιδιών είναι αυξημένη (2-3 φορές περισσότερο) διότι η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή και παγιδεύεται στο λιπώδη ιστό.

Η πρόληψη της ανεπάρκειας της βιταμίνης D και η ικανοποιητική πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D στην παιδική ηλικία μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση καθώς και για άλλες παθήσεις στην ενήλικη ζωή (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα, διάφορες μορφές καρκίνου). Από διάφορες μελέτες φαίνεται ότι η επάρκεια βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού, άσθματος και ατοπίας σε βρεφική και παιδική ηλικία.

2) Άσκηση στην φύση

Τι μου προσφέρει η άσκηση στη φύση;

Η χώρα μας φημίζεται για την πλούσια λιακάδα τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, αλλά και για τα υπέροχα φυσικά της τοπία που σε κάνουν να ξεχνιέσαι και να δραπετεύεις από την καθημερινότητα. Τι καλύτερες προϋποθέσεις λοιπόν για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο αυτά τα ιαματικά χαρακτηριστικά της ελληνικής γης και να ανανεωθείτε σωματικά αλλά και ψυχικά;

Υπάρχουν πάρα πολλές δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος στη φύση, αφήνοντας ικανοποιημένο και τον πιο απαιτητικό. Από πεζοπορία έως ποδηλασίατρέξιμο ή περπάτημα μέχρι κηπουρικήψάρεμαιππασία και πολλά άλλα η ενασχόληση τόσο με τη σωματική δραστηριότητα όσο και με την απόλαυση του καθαρού αέρα και της αίσθησης της ελευθερίας, θα σας αφήσουν απόλυτα χαλαρό, χαρούμενο, ικανοποιημένο και υγιή.

Αφήστε πίσω την τεχνολογία και καθαρίστε το μυαλό σας.

Άσκηση στη φύση για σωματική και ψυχική υγείαΕπιλέγοντας τη γυμναστική μέσα στο σπίτι ή σε κάποιο γυμναστήριο, θα βρίσκεστε συνεχώς υπό την επίδραση οθονών και πλήκτρων. Γιατί λοιπόν να μην αφήσετε πίσω την ένταση που προκαλεί η τεχνολογία και να βγείτε για έναν περίπατο στο πάρκο καθαρίζοντας το μυαλό σας από περιττές σκέψεις; Η αίσθηση του ανέμου στο πρόσωπό σας θα σας αναζωογονήσει αμέσως και θα σας φτιάξει τη διάθεση. Αν θέλετε μπορείτε να συνοδεύεστε από την παρέα κάποιου φίλου ή του κατοικιδίου σας.

Η φροντίδα του ήλιου

Αν επιλέξετε πρωινή ώρα για την εξόρμησή σας στη φύση τότε το όφελος θα είναι διπλό. Το φυσικό φως είναι απαραίτητο για τη σύνθεση της βιταμίνης D, της ουσίας της χαράς. Η συγκεκριμένη βιταμίνη αποτρέπει την παχυσαρκία, καταπολεμά τα ορμονικά προβλήματα και γενικά κρατάει τον οργανισμό μας υγιή. Επιπλέον, η επαφή με τον ήλιο της ημέρας ρυθμίσει το εσωτερικό μας, βιολογικό ρόλοι. Έτσι , κατευθυνόμαστε πιο εύκολα σε έναν καλύτερο ύπνο και σε σταθερά γεύματα. Δηλαδή οι ανάγκες μας ρυθμίζονται με βάση την ώρα της ημέρας.

Ψυχικά οφέλη

Η δραστηριότητα στη φύση έχει ένα σωρό πλεονεκτήματα για την ψυχική μας υγεία. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Έσεξ, στη Βρετανία έδειξε πως η καθημερινή άσκηση στην ύπαιθρο συμβάλει στην μείωση των ψυχικών ασθενειών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η «πράσινη άσκηση» μας γεμίζει αισιοδοξία, χαρά και ενέργεια. Η επαφή με το φυσικό τοπίο ηρεμεί, χαλαρώνει και καθαρίζει τη σκέψη. Προτιμήστε ένα καταπράσινο πάρκο, τα χωράφια του χωριού σας ή την αμμουδιά μιας παραλίας.

3) Παρέχουμε φρέσκα προιόντα.

Φρούτα και λαχανικά,πατάτες κλπ.

Είτε απευθείας από τους αγρότες είτε από τη λαϊκή αγορά της περιοχής σας. Τα εποχιακά τρόφιμα είναι καλά τόσο για εσάς όσο και για το περιβάλλον. Η μείωση του αριθμού των χιλιομέτρων που πρέπει να διανύσει το τρόφιμο για να φτάσει σε εσάς και ο περιορισμός των υλικών συσκευασίας μειώνει τη ρύπανση και την ποσότητα των απορριμμάτων.

Η επιστημονική δραστηριότητα των τελευταίων δεκαετιών έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση της συσχέτισης της διατροφής με την υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό, τα τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία των διατροφικών παραδόσεων των πληθυσμών της Μεσογείου έχουν οδηγήσει στην αποδοχή της Μεσογειακής διατροφής ως ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου.


Διάφορες επιδημιολογικές μελέτες έχουν επιτρέψει τη στάθμιση της προσήλωσης στην παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή χρησιμοποιώντας παραλλαγές μιας απλής διατροφικής βαθμονόμησης, η οποία ενσωματώνει εννέα κύρια χαρακτηριστικά του Μεσογειακού προτύπου διατροφής που μπορούν, έτσι, να συνδυαστούν σε μια μονοδιάστατη κλίμακα. Σύμφωνα με αυτήν τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής είναι :

 • Υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου (καταχρηστικά ακόρεστων λιπιδίων) συγκριτικά με κορεσμένα λιπίδια
 • Υψηλή κατανάλωση οσπρίων
 • Υψηλή κατανάλωση κυρίως ανεπεξέργαστων δημητριακών
 • Υψηλή κατανάλωση φρούτων
 • Υψηλή κατανάλωση λαχανικών
 • Χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων
 • Μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού
 • Χαμηλή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος
 • Μέτρια κατανάλωση κρασιού, εφόσον επιτρέπεται από θρησκευτικούς και κοινωνικούς κανόνες.

4) Τρώμε μαζί σαν οικογένεια 

Τρώγοντας μαζί σαν οικογένεια είναι σπάνιο στις ημέρες μας. Οι περισσότεροι γονείς είναι πάντα απασχολημένοι και τα παιδιά έχουν το δικό τους πρόγραμμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο καθένας να τρώει πρωινό ή βραδινό όποτε μπορεί, χωρίς να περιμένει τους υπόλοιπους. Η συνήθεια να μαζεύεται όλη η οικογένεια στο τραπέζι μπορεί να ακούγεται παλιομοδίτικη, όμως έχει πολλά ευεργετικά οφέλη για όλα τα μέλη.

Καταρχήν τα παιδιά που μεγαλώνουν με την εικόνα να τρώνε πρωινό και μεσημεριανό με τους γονείς τους, μαθαίνουν να σέβονται και τους δύο. Ενώ αν τρώνε μόνο με το έναν γονιό, έχουν την τάση να σκέφτονται μόνο εκείνον σαν πιο σημαντικό πρόσωπο, γιατί βρίσκει χρόνο να τον μοιραστεί μαζί τους.

Υπάρχει επικοινωνία. Σκεφτείτε από πότε έχετε να συγκεντρωθείτε όλοι σαν οικογένεια και να συζητήσετε τα νέα σας; Σίγουρα πάει αρκετός καιρός. Τρώγοντας μαζί είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να μιλήσετε και να ανταλλάξετε απόψεις με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Και όσοι έχετε μικρά παιδιά μπορείτε να συζητήσετε μερικά όμορφα πράγματα, ώστε να συνδέσετε το οικογενειακό γεύμα με θετικές αναμνήσεις.

Όταν τρώτε όλοι μαζί, είναι μια τέλεια ευκαιρία να λύσετε κάποια προβλήματα που ενδεχομένως σας ταλαιπωρούν. 

Εξάλλου υπάρχει καλύτερη συμβουλή από αυτή που θα δώσει η μαμά ή ο μπαμπάς; Επίσης, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να συσφίξετε τους οικογενειακούς δεσμούς και να βοηθήσετε τον σύντροφο σας να γίνει ακόμα καλύτερος πατέρας για τα παιδιά του.

Δημιουργούνται υπέροχες αναμνήσεις. Καθώς τα παιδιά σας μεγαλώνουν, δεν θα ξεχάσουν ποτέ τα γέλια και τις συζητήσεις στα οικογενειακά γεύματα. Θα μάθουν πόσο σημαντικό είναι να τρώει όλη η οικογένεια μαζί και θα το διδάξουν σίγουρα και στα δικά τους παιδιά.

 Ξεκινήστε από σήμερα και δημιουργείστε όμορφες αναμνήσεις, που θα είναι πάντα φυλαγμένες στο χρονοντούλαπο των παιδιών σας. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλη η οικογένεια θα σας ευγνωμονεί για τις πανέμορφες στιγμές που μοιράστηκε γύρω από το τραπέζι.