H νέα θεραπέια των διασήμων στο αδυνάτισμα;

Ο ωτοβελονισμός έχει αποδειχθεί ικανός στο να βελτιώσει την αποδοχή και τη συμμόρφωση των ασθενών στο διαιτητικό τους περιορισμό. Ο ερεθισμός συγκεκριμένων σημείων στο πτερύγιο του αυτιού επηρεάζει τη διατροφική συμπεριφορά του υπέρβαρου ασθενούς, ως εξής:

Ο ωτοβελονισμός:

  •  Μειώνει την όρεξη
  •  Αυξάνει το αίσθημα κορεσμού
  •  Αυξάνει τον μεταβολισμό
  •  Περιορίζει τις βουλιμικές κρίσεις για γλυκά και λιπαρα
  •  Μπορεί να βοηθήσει σε θέματα δυσκοιλιότητας


1.  Διαμορφώνει εκ νέου την αίσθηση της πείνας και του κορεσμού,


2.  Παρεμβαίνει στους  παράγοντες της  διατροφικής συμπεριφοράς, όπως:

α. η ψυχική πείνα,
β. το ψυχολογικά αποτέλεσμα του διαιτητικού περιορισμού (άγχος, εκνευρισμός, επιθετικότητα) και
γ. η λαχτάρα για συγκεκριμένες τροφές,
όπως γλυκά, ζυμαρικά, ψωμί


3.  Αυξάνει τον μεταβολισμό που είναι συνήθως χαμηλός σε άτομα που κάνουν συχνά δίαιτες αδυνατίσματος.


ΚΟΣΤΟΣ:  6 ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ € 300 

Δέκα με δώδεκα  περίπου συνεδρίες είναι συνήθως αρκετές και θα πρέπει να γίνονται μια με δύο φορές την εβδομάδα. Η απώλεια βάρους θα πρέπει να συνεχιστεί μετά τη θεραπεία και να ολοκληρωθεί φθάνοντας στο επιθυμητό σωματικό βάρος.


Έρευνες απόδειξαν την αποτελεσματικότητα του ωτοβελονισμού

Ερευνητές συνέκριναν τη θεραπεία βελονισμού  σε υπέρβαρους ενήλικες με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ίσο ή μεγαλύτερο του 23. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να ακολουθήσουν μια περιοριστική (όχι απώλειας βάρους) δίαιτα και να μην αυξήσουν τη φυσική τους δραστηριότητα στη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων της θεραπείας.

Όλοι οι συμμετέχοντες ζυγίστηκαν και μετρήθηκαν στην αρχή και στο τέλος της θεραπείας, καθώς και μετά από τέσσερις εβδομάδες. Οι δείκτες που μετρήθηκαν ήταν ο ΔΜΣ, η περιφέρεια μέσης, η λιπώδης μάζα, το ποσοστό σωματικού λίπους, η αρτηριακή πίεση, ώστε να δουν τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ο βελονισμός.

Από τους συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν τη θεραπεία, σημαντικές διαφορές εμφανίστηκαν μετά από τέσσερις εβδομάδες, με τις ομάδες που έκαναν θεραπεία να παρουσιάζουν μείωση στο ΔΜΣ της τάξης του 6,1% και 5,7% στην ομάδα των 5 σημείων και στην ομάδα του ενός σημείου, αντίστοιχα, σε σύγκριση με την ομάδα που λάμβανε εικονική θεραπεία, που δεν παρουσίασε κάποια μείωση του ΔΜΣ. Επίσης, μετά από τέσσερις εβδομάδες σημαντικά διέφερε και το βάρος των ομάδων που λάμβαναν θεραπεία σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Τέλος, μειώθηκε η περιφέρεια μέσης, με την ομάδα των 5 σημείων να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση.

Στην πρώτη συνάντηση ο ειδικός  λαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και ενημερώνεται για τις διατροφικές του συνήθειες, την ποιότητα του ύπνου του  καθώς και για τωρινή του κατάσταση. Με τον τρόπο αυτόν η θεραπεία προσαρμόζεται στις ανάγκες, παθήσεις και ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού.

·         Διατολόγιο

Το διαιτολόγιο είναι εξατομικευμένο. Προσαρμόζεται στις ανάγκες και απαιτήσεις του κάθε ασθενούς και είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε σε συνδυασμό με τον Βελονισμό να δώσει τα μέγιστα αποτελέσματα.

  Ωτοβελονισμός

Με τον ωτοβελονισμό επιτυγχάνεται ελεγχόμενη διακοπή της όρεξης ώστε το άτομο να ακολουθήσει τη διαιτολογική υποστήριξη χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Ο ωτοβελονισμός είναι επίσης ο κυριότερος σύμμαχός μας στη διαχείριση των εξαρτήσεων όπως η βουλιμία. Αποτελεί απαραίτητο στήριγμα σε κάθε θεραπεία.

Ο ωτοβελονισμός:

·         Μειώνει την όρεξη

·         Αυξάνει το αίσθημα κορεσμού

·         Περιορίζει τις βουλιμικές κρίσεις

chart-weightloss

Χρησιμοποιείται συμπληρωματικά σε προγράμματα δίαιτας και άσκησης.

Όταν κάνουμε δίαιτα λίγων θερμίδων, τότε ενεργοποιούνται οι β αδρενεργικοί υποδοχείς και έχουμε λιπόλυση, η οποία βέβαια ενεργοποιείται περαιτέρω από τον ειδικό βελονισμό. Ο βελονισμός κάνει το αδυνάτισμα πιο εύκολη υπόθεση γιατί ελαχιστοποιεί την όρεξη και προκαλεί λιπόλυση.Είναι  ανώδυνη και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και του τοπικού πάχους. Ο βελονισμός μπορεί να μειώσει την όρεξη, τη διάθεση για γλυκά και τον χρόνο κορεσμού. Παράλληλα κινητοποιεί τον οργανισμό να αποκτήσει μεγαλύτερο μεταβολικό ρυθμό, να κάνει δηλαδή περισσότερες καύσεις, ενώ αυξάνει και την κινητικότητα του παχέος εντέρου, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Τα ιδιαίτερα σημεία που χρησιμοποιούνται για κάθε ασθενή επιλέγονται με βάση την κατανομή λίπους, το επίπεδο στρες και συγκινησιακών παραγόντων, τις διατροφικές συνήθειες και άλλους παράγοντες.

Δέκα με δώδεκα  περίπου συνεδρίες είναι συνήθως αρκετές και θα πρέπει να γίνονται μια με δύο φορές την εβδομάδα. Η απώλεια βάρους θα πρέπει να συνεχιστεί μετά τη θεραπεία και να ολοκληρωθεί φθάνοντας στο επιθυμητό σωματικό βάρος.


Βιβλιογραφία

  • Aust Fam Physician. 1998 Jul;27 Suppl 2:S73-7.
  • Stimulation of auricular acupuncture points in weight loss.
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0069570/
  • http://www.healthcmi.com/Acupuncture-Continuing-Education-News/740-constipationstcv