Kuzdu-Το βότανο που μειώνει την επιθυμία για αλκοολ;

Ιστορικά

Στην Ανατολή, θεωρείται ένα από τα βασικά φαρμακευτικά βότανα και εκτιμάται ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για περισσότερα από 1.300 χρόνια σε αυτές τις περιοχές του πλανήτη.

Το εκχύλισμα του φυτού περιέχει ισοφλαβόνες, έναν τύπο φυτοοιστρογόνου (μιας φυτικής ορμόνης όμοιας με το οιστρογόνο που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός) και θεωρείται πολύ αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού, των χανγκόβερ, των πονοκεφάλων και της υπέρτασης.

Πιθανολογείται ότι έχει κάποια δράση στον εγκέφαλο και τα αγγεία (ο ακριβής μηχανισμός, αν και έχει μελετηθεί πολύ, δεν είναι απολύτως γνωστός). Στην Ασία, τα φύλλα του φυτού (πλούσια σε βιταμίνες Α και C, πρωτεΐνες και ασβέστιο) χρησιμοποιούνται επίσης σε σαλάτες, ενώ τα λουλούδια και οι ρίζες του μπορούν να μαγειρευτούν και να καταναλωθούν.

To άμυλο της ρίζας Kuzu είναι πολύτιμο συστατικό στην Ιαπωνική μαγειρική και ζαχαροπλαστικής για περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε σύνθετα μόρια αμύλου το κάνουν έναν ισχυρό πυκνωτικό παράγοντα, με ισχυρή ικανότητα πήξης.

Παρόλο που τα συνηθισμένα πυκνωτικά μέσα, όπως το καλαμποκάλευρο, χρησιμοποιούνται ακριβώς για την ίδια δουλειά, τείνουν να είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα ενώ συχνά υπόκεινται σε επεξεργασία με χημικά λευκαντικά και παράγοντες εξαγωγής. Το Κuzu της Clearspring είναι βιολογικής καλλιέργειας και ένα εντελώς φυσικό συστατικό.

Επιστημονικές ενδείξειςΠερισσότερες μελέτες είναι αναγκαίες για να επιβεβαιώσουν την δράση του..

Oι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στην διεξαγωγή έρευνες έδειξαν  ότι το βότανο Kudzu φαίνεται να  περιορίζει την επιθυμία για οινοπνευματώδη.

Όλα ξεκίνησαν από το Νοσοκομείο Μακ Λιν στο Μπελμόντ της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ, όπου οι ερευνητές, με αφορμή αρχαία κινεζικά κείμενα, εξέτασαν τις επιδράσεις του εκχυλίσματος της ρίζας του Kudzu στην κατανάλωση οινοπνευματωδών στους ανθρώπους.

Έπειτα, στην έρευνα του Χάρβαρντ, που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες ώστε να διερευνηθούν οι ιδιότητες του φυτού σχετικά με τη μείωση της ροπής προς το ποτό, φάνηκε ότι τα αποτελέσματα της λήψης του βοτάνου αυτού μπορεί να είναι εντυπωσιακά.

Το εκχύλισμα μείωσε κατά 50% την ποσότητα του αλκοόλ που κατανάλωναν οι γυναίκες της έρευνας, καθώς και το ρυθμό κατανάλωσής του (όσα ποτά έπιναν τελικά, τα έπιναν με πιο αργό ρυθμό). Επιπλέον, οι συμμετέχουσες παρακολουθούνταν συστηματικά με εξετάσεις αίματος και ούρων και δεν φάνηκε να υπάρχει κανένα πρόβλημα εξαιτίας της λήψης του Kudzu, αλλά ούτε και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν τον Μάιο του 2005 στο επιστημονικό περιοδικό «Alcoholism: Clinical and Experimental Research». To Kudzu θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη αναπτύξει εθισμό στο ποτό, αλλά θέλουν να μειώσουν τις ποσότητες που καταναλώνουν, καθώς και σε όσους προσπαθούν να απεξαρτηθούν υπό την καθοδήγηση του γιατρού τους και σε συνδυασμό με την εκάστοτε φαρμακευτική αγωγή.

Στόχος των ερευνητών είναι η μείωση της ποσότητας των χορηγούμενων φαρμάκων με τη χρήση του Kudzu και κατά συνέπεια των ενδεχόμενων ανεπιθύμητων παρενεργειών τους στους ασθενείς.

Η μελέτη της δραστικότητας του Kudzu βρίσκεται σε εξέλιξη από πολλούς ακόμη επιστήμονες.

*To άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, συμβουλευτείτε πρώτα τον εκάστοτε ειδικό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια.

Πηγές